Super Blog

Despre ”celule stem” – între mit și realitate

Venirea pe lumea a unui copil este un eveniment dorit de (mai) toate familiile și o bucurie care nu poate fi egalată de nimic altceva. Chiar dacă ne dăm sau nu seama la început, foarte multe lucruri se vor schimba iar cea mai importantă schimbare este că noi suntem acum responsabili de viitorul copilului.

Asta implică foarte multe lucruri pe care trebuie să le învățăm, alegeri despre care trebuie să ne documentăm îndelung și temeinic. Fiecare obiect pe care îl vom aduce în viața copilului, de la micile hăinuțe la scutece, obiecte de mobilier și de transport, cosmetice, recipiente și hrană – toate vor fi alese cu deosebită grijă, unul câte unul, citind, căutând și cerând recomandări la prieteni, membri ai familiei și cunoscuți mai experimentați.

Unele alegeri sunt foarte importante iar altele sunt cruciale. Când vine vorba de sănătate, mai ales de sănătatea unui copil, nu este loc de dubii, greșeli și alegeri la întâmplare.

Astăzi vreau să discutăm o problemă esențială legată nu doar de naștere, ci și de viitorul bebelușului: recoltarea sângelui din cordonul obilical.

Termenul de ”celule stem” este foarte folosit la ora actuală și ne este prezentat ca un lucru care ne face bine, ne poate chiar salva viața, dar nu prea știm exact cum sau ce este cu adevărat.

De fapt termenul de celule stem este incomplet și nu ne lămurește. Există multe tipuri de celule stem, ați putea întreba, de ce ar fi cele recoltate la naștere așa de importante?

Sursă foto: Coord Blood Center

Răspunsul este destul de simplu. De fapt, sângele din cordonul obilical este cel mai imortant ai valoros din punct de vedere medical în comparație cu „doar celulele stem”, el conține foarte multe tipuri de celule care, stocate corespunzător (prin criogenare în condiții speciale), sunt ca o garanție pe care părinții o depun la o bancă pentru sănătatea și viața copilului lor.

Tratamentul în sine este de două tipuri (în funcție de pacient și nevoile lui) și ne ajută să le diferențiem pentru a putea înțelege ma bine ce se întâmplă: există transplant autolog (cand celulele utilizate au fost recoltate de la același pacient care urmează să le primească și transplant alogenic (când celulele utilizate nu au fost recoltate de la același pacient care urmează să le primească, dar există compatiblitate).

Ambele tipuri de transplant sunt esențiale în tratarea multor boli grave, cum ar fi mai multe tipuri de leucemie, boli auto-imune, leziuni la nivelul măduvei spinării, leziuni cerebrale și multe alte afecțiuni severe.

Practic, aceste celule asigură ”regenerarea” organismului afectat de boală. De exemplu, pentru pacienții care au cancer, boala se găsește în celulele din sângele acestora. Chimioterapia, deși eficientă, distruge atât celulele bolnave cât și pe cele sănătoase. Celulele transplantate din sângele ombilical, pot ajuta la creșterea numărului de celule sănătoase, după chimioterapie.

Cercetătorii de la Centrul medical universitar Duke conduc în prezent o cercetare pentru a determina eficiența transplatului sângelui din cordonul obilical în ameliorarea tulburărilor de spectru autist. Studiile anterioare au arătat că celulele din sângele din cordonul obilical pot ajuta reducerea inflamației și pot semnala celorlalte celule să ”repare” leziunile cerebrale iar în prezent se urmărește să se determine dacă acest lucru se poate replica cu succes în cazul copiilor diagnosticați cu tulburare de spectru autist.

Între mit și realitate

Cu toate astea, deși poate suntem tentați să credem asta din cauza reclamelor și a campaniilor puternice de marketing, ”celulele stem” nu sunt o soluție universală pentru toate bolile din lume. Ele ajută la regenerarea celulelor sângelui și pot ajuta la vindecarea multor boli – dar nu le pot vindeca pe toate.

Sursă foto: unsplash.com

Foarte mulți copii au beneficiat deja de pe urma deciziei inpirate pe care părinții lor au luat-o înainte de nașterea lor: recoltarea sângelui din cordonul ombilical.

Unul dintre acești copii este un băiețel care era diagnosticat cu talasemie majoră, o afecțiune cu transmitere ereditară,caracterizata prin anemie severă care necesită administrare cronică de transfuzii de concentrat eritrocitar pe toată durata vieții. Singura modalitate terapeutică de vindecare este  cea asigurată de transplantul alogeneic de celule stem hematopoietice, de la un donator compatibil imunologic sănătos.

Astfel, băiețelul a putut beneficia de un transplat cu celule recoltate de la sora sa mai mică, folosindu-se ca sursă de celule stem hematoformatoare grefa de sânge ombilical obținută la nașterea surorii sale, acum în vârstă de 2 ani.

Această poveste are happy-end datorită decizie părinților de a recolta sângele din cordonul oblical și astfel băiețelul s-a însănătoșit și se poate bucura de copilărie alături de surioara sa.

Ce este real și ce este fake-news

Din păcate, chiar și în acest domeniu, care are ca miză vieți omenești, dezinformarea și știrile false sunt prezente. Termenul de ”celule stem” este folosit de multe ori fără nicio bază științifică pentru a face promisiuni frumoase dar fără niciun fundament.

În această categorie intră suplimentele alimentare care conțin celule stem și care promit sănătate și rezultate miraculoase. Acestea conțin celulele stem de origine animală care, însă, nu sunt vii și deci nici viabile întrucât acestea nu ar putea fi păstrare astfel decât la temperaturi foarte scăzute. Ca urmare, aceste suplimente nu pot ameliora nicio boală, pentru că acest lucru nu este posibil decât prin transplant direct cu celule obținute chiar de la pacient sau de la un alt donator uman.

Trebuie să ne alegem cu grijă modul în care ne informăm, să căutăm surse credibile și să cerem părerea persoanelor avizate care ne pot oferi o perspectivă obiectivă. Și încă ceva, dacă ceva pare prea bun pentru a fi adevărat (în traducere, acel produs promite prea multe) de obicei nu este adevărat.

Știrile false pot crea niște trenduri de-a dreptul ciudate (să nu mai spunem nesusținute de dovezi științifice) cum este, de exemplu, placentophagia. Acest procedeu reocmandă consumarea placentei și promite îndepăratarea depresiei post-partum și a altor complicații generate de naștere.

Deși placenta este plină de nutrienți, acest trend nu are nicio bază științifică și nu este recomandată de către medici, putând chiar conduce la evenimente nefericite, cum a fost cazul bebelușului infectat cu streptococ pentru că mama lui a luat pilule făcute din propria placentă.

Cum se face recoltarea sângelui din cordonul obilical?

Această procedură este stabilită dinaintea nașterii și numai după ce medicul care supraveghează sarcina își dă acordul că această procedură poate fi făcută în siguranță.

La naștere sunt disponibile produse biologice foarte importante : celule stem hematopoietice din sângele ombilical, celule stem mezenchimale din țesutul de cordon ombilical și țesutul placentar, celule stem hematopoietice din sângele din placentă, respectiv țesutul placenta, celule stem endoteliale din placentă. Prin recoltarea acestora, părinții pun deoparte o ”rezervă de sănătate” pentru copilul lor și îi asigură astfel viitorul.

Dacă părinții decid să nu recolteze aceste produse biologice, o sursă importantă de sănătate va fi irosită și, din păcate, aceasta poate fi o greșeală pe care s-ar putea să o conștientizeze mai târziu.

Sursă foto: unsplash.com

Recoltarea țesutului placentar și stocarea sa ca sursă de diferite tipuri de celule stem este indicată pentru că aceste celule au o compatibilitate mai bună în cazul unui transplant alogenic și sunt acceptate cu mai multă usurință de organism, scăzând astfel riscul de apariție al efectelor adverse.

Cord Blood Center – Prima bancă de celule stem din România

De 14 ani, Cord Blood Center – Prima bancă de celule stem din România, a fost aleasă de zeci de mii de părinți din țara noastră pentru a sigura viitorul copiilor lor păstrând, în condiții de criogenie, o rezervă de sănătate în cazul apariției unor boli grave.

Serviciile Cord Blood Center permit recoltarea la naștere a tuturor produselor biologice disponibile: sânge de cordon ombilical, țesut de cordon ombilical, sânge din placentă și întreg țesutul placentar (toată placenta), în urma procesării obținându-se până la 25 de unități stocate în condiții de criogenie ca sursă de diferite tipuri de celule stem și deține două laboratoare de procesare: unul în Otopeni și altul în Cluj-Napoca.

Grupul Cord Blood Center a eliberat până în prezent 78 de unități folosite cu succes în tratarea diferitelor boli grave în unele dintre cele mai mari centre de specialitate din lume.

Aceste probe utilizate în România au fost confirmate ca fiind viabile de Institutul Fundeni care a confirmat, în urma atestărilor efectuate, calitatea foarte bună a grefei de sânge, atât din punct de vedere al numărului de celule stem disponibile cât și al viabilității acestora, fiind argumente majore în decizia de utilizare a grefei pentru transplant.

Aceste probe au făcut diferența și le-au redat șansa la viața multor adulți, copii și adolescenți cu diagnostice necruțătoare: leucemie acută mieloidă, neuroblastom, leucemie acută mieloidă, paralizie cerebrală, apraxie, anemie Fanconi și multe alte afecțiuni grave.

În concluzie…

Dincolo de mituri, marketing, fake news și zvonuri, recoltarea sângelui din cordonul obilical se poate dovedi a fi decizia salvatoare care îi poate reda sănătatea copilului tpu într-o situație grea.

Tu cum alegi să îi asiguri viitorul copilului tău?

Sursă foto: unsplash.com

Acest articol a fost scris în cadrul competiției Super-Blog 2020.

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

A fi sau a nu fi Influencer

November 30, 2020