Cartile lui Ralu

Grădina de iarnă

V-am mai povestit în mai multe articole pe acest blog că am făcut o semi-obsesie pentru autoarea contemporană Kristin Hannah. M-a cucerit definitiv cu ”Aleea cu licurici”, care este preferata mea, și, deși mi-a plăcut foarte mult și continuarea, ”Dincolo de stele”, pe locul 2 pentru mine este ”Un nou început”, pentru fabuloasele ei descrieri despre Alaska. Sau cel puțin era până acum.

Așa, să revenim la cartea frumoasă despre care voiam să vă povestesc: ”Grădina de iarnă”, de Kristin Hannah.

Mi-a plăcut foarte mult această lectură pentru că este inedită, autoarea ne plimbă prin timp fără să ne anunțe, linia dintre basm și realitate este, la propriu, foarte fină. Într-un moment ne aflăm în lumea modernă, în 2001, în celălalt, ne aflăm pe tărâmul Cavalerului Negru într-o lume fantastică în care printre oameni trăiesc nestingheriți troli, dragoni și elfi.

Dar să începem cu începutul.

Meredith și Nina sunt două surori care tot timpul au trăit în umbra de gheață a mamei lor, căutându-i mereu validarea și iubirea pe care, din păcate, nu au primit-o de la ea. Mama lor, Ania, este rusoaică și o enigmă totală pentru fetele ei care, pentru Dumnezeu!, nu-i știu nici măcar vârsta reală. Ele nu știu mai nimic despre ea, despre locul din care vine, despre secretele pe care le ascunde sau viața pe care a dus-o înainte de a se căsători cu tată lor.  Când acesta moare, feele rămân datoare față de el cu promisiunea că vor încerca să o înțeleagă și să o cunoască pe Ania.

Acest lucru, își dă Nina seama, poate fi făcut prin intermediu unui basm pe care mama obișnuia să-l spună în copilăria lor, basmul cu fata de țăran și prințul.

Meredith și Nina sunt cum nu se poate mai diferite. Meredith este loială și dedicată familiei, ea s-a dedicat părinților și apoi soțului și fetelor ei. Nina a ales în schimb să fugă. Ea este fotograf și cutreieră toată lumea pentru a surpinde adevărata ei față. Nu are familie dar are un fel de relație fără obligații chiar și la aproape 40 de ani.

Ele își dau seama că dacă o conving pe mama lor, Ania, să le spună basmul vieții ei, s-ar putea să afle răspunsurile la enigmele din propriile lor vieți și ale propriilor personalități.

Fata de țăran trăiește în ținutul Caverului Negru, prin anii 30-40 (puteți ghici cine este acest Cavaler de fapt?) și se îndrăgostește de un prinț care, în acele vremuri periculoase, își dorește nu mai puțin decât să fie poet. Sunt vremuri foarte grele dar, fata noastră, Vera, își trăiește dragostea alături de Sasha al ei și are cu el doi copii, Lev și Anastasia. Ei sunt fericiți în pofida tuturor încercărilor dar deodată altceva se întâmplă. Vine războiul.

Povestea mi-a dat la început sentimente amestecate, nu puteam suferi personajele feminine, în special pe Ania, nu sufeream descrierile și întorsăturile dramatice iar de câteva ori mi-am promis că voi lua o pauză de la romanele acestei autoare.

Ei bine, nu puteam fi mai departe de adevăr.

Povestea este extraordinară, iar povestea în poveste, povestea Verei, este cu adevărat emoționantă și incredibilă. Cu toate astea, deși este o carte de ficțiune, cartea vorbește despre evenimente adevărate, orori ale războiului care au avut loc cu adevărat.

Multe întrebări își caută răspunsul pe parcursul lecturii.

Cine este Vera de fapt?
Ce s-a întâmplat cu ea, Sasha și cei doi copii?
Vor ajunge Meredith și Nina să o cunoască pe mama lor cu adevărat?
Vor reuși ele să ajungă la inima ei înghețată?
Să afle ce o face să fie astfel?
Vor afla fetele cine a fost mama lor înainte să ajungă în America?
Ce se va întâmpla cu Meredith și căsnicia ei?
Dar cu Nina? Se va așeza în sfârșit la casa ei?

Finalul povestii este cu adevărat neașteptat, poate chiar puțin tras de păr după gustul meu, dar oferă o perspectiva total diferită asupra poveștii, arătând în sfârșit și cine  a fost naratorul în tot acest timp.

În concluzie, mi-a plăcut enorm aceasta carte, în special partea a doua a romanului care este extrem de puternică prin ceea ce oglindește. Cu siguranță ”Grădina de iarna! a ajuns pe locul doi in topul preferințelor mele, după ”Aleea cu licurici”.

Tu ai citit ceva scris de această autoare până acum? Care este cartea ta preferată?

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

January 25, 2021 at 9:58 pm

Am citit-o pe Kristin Hannah. Nu m-a dat pe spate cu “Grădina de iarnă “. În schimb, “Privighetoarea” și “Un nou început ” sunt printre preferatele mele.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

22 decembrie

January 18, 2021

De ce pleacă bărbații

January 24, 2021