Cartile lui Ralu

Vara în care te-am întâlnit

M-a atras, nu știu de ce, această carte când am găsit-o la chioșcul de ziare și, am hotărât să o cumpăr fără să ezit. Poate pentru că experiențele mele cu autoarea Jojo Moyes, celebră pentru seria” Me before you”, au fost în cea mai mare parte plăcute.

Acestea însă nu au fost singurele mele lecturi scrise de această autoare, așa că știam deci că mă pot aștepta la o lectură frumoasă, ușoară și relaxantă.

Povestea începe pe litoralul englezesc, prin anii ’50 în conservatorul orășel Merham. Domnul și doamna Holden au o viață liniștită de familie – sau cel puțin aceasta este imaginea pe care ei se chinuie din răsputeri să o afișeze. Ea este casnică, el este medic, au o poziție bună în societate și în comunitate, 3 copii, pe Celia, Sylvia și mezinul năzdrăvan, și o fiică adoptivă, pe Lottie.

Celia și Lottie sunt adolescente și ca niște surori adevărate. Viața lor liniștită se schimbă atunci când localitatea este tulburată de apariția unor noi proprietari care cumpară o casă neobișnuită, albă, în stil art-deco, construită pe o stâncă deasupra mării – care pare a fi locuința perfectă pentru niște artiști și pentru prietenii lor excentrici.

Adeline locuiește în casa de pe stâncă, numită Arcadia, împreună cu prietena ei, Frances. Sunt vizitate des de prietenul George și, destul de rar, de Julian, soțul lui Adeline. Toată comunitatea este intrigată de petrecerile și atitudinea noilor vecini, iar Celia și Lottie și-au propus să descopere personal ce anume se petrece acolo și cum sunt aceștia cu adevărat.

Dornice de aventură și de a cunoaște viața cu adevărat, ele două for deveni foarte apropiate de ocupanții casei Arcadia – iar asta le va schimba viața pentru totdeauna. Celia va pleca la Londra pentru a urma o școală de secretare dar se va întoarce de acolo logodită. Ce se va întâmpla însă cu Lottie?

Derulăm mult în timp și ne întâlnim cu Daisy, pe care o găsim într-un moment critic al vieții ei, cel în care are un bebeluș de 4 luni și tocmai a fost părăsită de iubitul ei. Toată viața pare că i se duce de râpă în timp ce ea asistă neputincioasă. Este pe cale să piardă apartamentul, afacerea ei nu mai are niciun client iar ea se pregătește pentru colaps. Dar în ultimul moment, se întâmplă ceva. Un important și arogant om de afaceri îi contractează firma de arhitectură pentru a restaura o proprietate misterioasă: casa Arcadia, din Merham.

În scenă apare o altă figură feminină: Camille, însoțită de mama sa, doamna Bernard – proprietara Arcadiei. Camille este frumoasă și nevăzătoare, are o căsnicie cu probleme și o relație cam tensionată cu mama ei, care este obsedată să dețină controlul.

Ce legătură au aceste 3 femei una cu alta?
Cine este doamna Bernard de fapt?
Ce se va întâmpla cu prietenia Celiei și a lui Lottie?
De ce restaurarea Arcadiei stârnește așa de multe resentimente în comunitate?
Ce s-a întâmplat acolo atât de scandalos?

Mi-a plăcut foarte tare cum autoarea descrie personajele, peisajele, sentimentele. Am avut mereu senzația că a scris povestea încet, cu multă atenție, cu multă delicatețe – într-atât este de cugătoare, domoală și consistentă în același timp.

Mi-a plăcut la nebunie felul în care a reușit să împletească 3 destine, 3 povești, aparent fără nicio legătură, într-un roman așa de special.

Jojo Moyes ne dă multe lecții de viață în acest roman prin intermediul personajelor ei. Ea ne arată ipocrizia, ne arată trădarea, nerăbdarea, alegerile dificile pe care viața ne obligă să le facem deseori, întorsăturile de situație care pot apărea când nu se așteaptă nimeni și faptul că, până la urmă, totul se întâmplă așa cum trebuie să se întâmple, toate se așează la timpul lor și toate lucrurile își urmează cursul.

Aș vrea să spun că este cartea mea preferată scrisă de această autoare, și chiar mi-e greu să nu o fac, dar mi-a plăcut foarte mult ”Fata pe care ai lăsat-o în urmă” și nu mă lasă inima să o pun pe locul al doilea, așa că voi spune că este egalitate între  ele.

Tu ai citit până acum ceva de Jojo Moyes? Ce impresie ți-a lăsat această autoare?

Author

admin@eunmicsecret.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *