Ganduri

Cine și cum sunt fetele cuminți? Am întrebat și bloggerii mi-au răspuns

Acum ceva vreme mi-am dorit să scriu un articol despre fetele cuminți. Aveam câteva idei, am și început să scriu o ciornă a articolului dar, cumva, cuvintele nu se legau. Deși aveam foarte clar în minte care este poziția mea, mi-am dorit să aflu și alte păreri. Așa că mi-am întrebat apropiații și prietenii mei bloggeri:

Cum sunt ele, cum se poartă și la ce se gandesc? Mai există, nu mai există? Sunt fericite, sunt nefericite?  Cunoașteți vreuna? 

Răspunsurile lor mi-au dat puțin perspectiva peste cap, pentru că au fost surprinzător de interesante și cuprinzătoare, așa că nu am vrut să le înghesui în articolul meu inițial, ci am hotărât să le ofer unul de sine stătător, pentru că meritau asta cu adevărat.

În primă fază, întrebarea mea pe grupul de bloggeri a stârnit rumoare și sprâncene ridicate. Ce vrei să spui? Te referi la copii sau la adulți? Cum adică ”fetele cuminți”? Ce înțelegi tu prin ”fete cuminți”?

Ei bine, ce înțeleg eu prin acest concept o să spun în alt articol, pe larg. Acum am vrut să aflu opiniile celorlalți și unele răspunsuri m-au surprins de-a dreptul.

Unii au spus că nu mai există fetele cuminți, alții au spus că ar fi prea frumos să fie adevărat. Iată mai jos răspunsurile pe care le-am primit:

Albert a fost mai glumeț și mi-a spus: Eu nu am cunoscut încă fete cuminți, să mănânce tot din farfurie, cum e normal 😉

Aș fi tentată să spun că o fată cuminte e cea devreme acasă, cu anturaj corect, cu job stabil, cu ținute impecabile. Dar, cred că o parte dintre ele ascuns o doză de rebeliune pe care o ascund în fața celor din jur din teama de a fi percepute ca nefiind cuminți. E greu sa definesc fata cuminte, dar cred că fiecare dintre noi suntem așa din propria perspectivă – crede Oana L.

Mona spune: Fetele cuminți sunt exact cum le spune numele: Cu Minți. Au multe și toate împreună le fac femeia care vor deveni sau sunt deja. Au mintea bunicilor care le dau rădăcini și astfel o origine de care să fie mândre. Au mintea mamei care le arată puterea unei femei și că ele sunt iubirea și cât de mare e. Au mintea tatălui care le oferă în dar feminitatea și toate armele de care vor ști când să nu se folosească. Au mintea prieteniilor care le arată o cale și ele astfel învăță să aleagă. Au mintea alegerilor lor, care însumate le fac cine sunt. Și, nu în ultimul rând, au mintea lor, cea care alături de toate celelalte le fac femei cuminți și femei deștepte.

Sursă foto: Unsplash.com

Claudia spune: Pe mine mă intrigă / îmi repugnă acest “cuminte” fiindcă indica un comportament obedient – ești cuminte atunci când te comporți cum vor / se așteaptă alții. Și era o vorbă (nu îmi amintesc sursa): “Fetele bune ajung in rai, fetele rele ajung unde vor ele” 😉 Deci, totul depinde de nuanțe.

Da, Claudia, la fel simt și eu.

Diana a spus: Și mie îmi stârnește oarece contradicții termenul de „cuminte” tot datorită faptului că indică un comportament obedient, de genul „dacă ești bun, ești luat de prost”. Dar, mă bucur în același timp, că în perioada devenirii mele am fost cuminte, mai ales în sensul în care nu am intrat în anumite anturaje, ci am fost foarte selectivă în privința oamenilor pe care i-am avut în preajmă, mi-am văzut de drumul meu și nu de băieții care să vină să mă ia cu mașina de la scară, am preferat să învăț sau să citesc în schimbul unei nopți în club sau al unui fum de țigară tras cine știe pe unde.

Da, am fost cam „invizibilă” din cauza asta pentru că, hei, păream destul de plată. Însă am învățat cu timpul să nuanțez și să arăt și o latură a mea mai puțin „cuminte” și mai mult spre ceea ce sunt eu acum: o femeie determinată, inteligentă, sociabilă. Nu mă consider „rea” nici acum, mă consider doar… o cuminte trezită la realitate. Până la urmă, am primit ceea ce am reflectat în lume și mă bucur. Și cred că mai sunt ca mine, cum mai sunt și femei cuminți care preferă să stea ascunse din diverse motive și e păcat… sunt greu de văzut uneori pentru că nu vor să iasă în evidență cu nimic, nici măcar susținându-și un punct de vedere.

Almona este de părere că: O fată cuminte nu este obedientă. Mai degrabă achiesez la ce a spus Mona că este o fată CU MINTE.O fată care știe ce vrea, își alege cu grijă anturajul, nu se dă în vânt după superflue și știe să spună nu într-un mod politicos, argumentat.Da, nu este Miss Popularitate, dar poate nici nu-și propune pentru că are alte valori.Preferă să fie feminină, nu vampă.Știe că este mult mai bine singură decât într-o companie proastă, iar asta nu o face nici sălbatică, nici asocială. Dacă “a fi cuminte” vine de la ea și nu că i-a fost impus cu forța, eu cred că este și fericită. 

Sursă foto: Unsplash.com

Denisa spune: Eu întotdeauna am fost o fată cuminte, în sensul că am ținut mereu cont de cei 7 ani de acasă în societate, chiar dacă uneori mă pot transforma într-o mahalagioaică. Această cumințenie pentru mine înseamna să nu pătez educația și numele familiei mele. Căci până la urmă, m-am mutat de câțiva ani de acasă și pot să fac orice vreau, căci sunt adult responsabil care plătește facturi de acum. Însă, întotdeauna m-am gândit că înainte să fac “prostii”, sunt alții care fac prostii mai mari ca mine.

Unii au râs când le-am spus că și acum, la 24 de ani, îi sun sau le dau mesaj părinților mei să le spun când ies și cu cine. Pentru că în cazul în care se întâmplă ceva rău, vreau să știu că ei știu de unde să mă ia. Și asta e tot un fel de cumințenie pentru mine, combinată cu respect. Cred că printre tineri nu mai există genul asta de cumințenie la care fac eu referire; cred că e o raritate. În schimb nu sunt deloc cuminte, ci mai degraba cu minte atunci când știu că am dreptate legat de o situație sau când știu că mi se cuvine ceva, în urma muncii mele. Atunci mă transform într-o oaie neagră. Dar și in aceasta situație sunt fete care (încă) nu știu cum e să se bată cu pumnul în piept ca să dobândească ce e al lor.

Alex crede că…o astfel de fată este foarte religioasă și că merge în fiecare duminică la Biserică cu mama ei.

Alin crede că…o femeie cuminte este o femeie reprimată, care nu are curaj să spună ceea ce crede și să ceară ceea ce are nevoie – practic, opusul unei femei dezinvolte.

Dana crede că…Depinde. Dacă sunt cuminți prin natura lor, pot fi foarte simplu fericite. Dacă sunt crescute sa fie cuminți și firea lor e mai… necuminte, atunci se vor crampona toată viața de “nu e bine să” și “nu e frumos să”.O fată/femeie cuminte e o persoană cu bun simț, empatie, care nu caută scandaluri și să iasă foarte tare în evidență, care nu iubește situațiile primejdioase (sex în toaleta restaurantului?).

Care nu adoră sa fie sufletul petrecerii și nu face ochi dulci oricui doar să se distreze. Viața ei e liniștită și nu scornește nimeni povești și bârfe despre ea pentru că nu oferă “material” și ocazia unor astfel de situații. Nu e exclusă totuși situația asta, că de multe ori nu depinde de cât de bună e ea, ci de cât de răi sunt ceilalți. Revenind la fericire, eu am fost mereu cuminte. Nu sunt fericită și nu știu dacă o să fiu vreodată, pentru că oamenii tind să te ia de fraier dacă ești drept și deschis.

Sursă foto: Unsplash.com

În concluzie…

Mi-au plăcut foarte mult opiniile prietenilor mei și formulările lor, unele dintre ele au fost chiar surprinzătoare pentru mine. A fost realmente o plăcere să dezbat cu ei acest subiect, să le aflu părerile și să am acces la perspective diferite.

Și pentru că toată lumea s-a întrebat ce vreau de fapt să spun când mă refer la ”fetele cuminți”, vă promit să vă las și impresiile mele într-un articol, săptămâna viitoare, tot aici, pe blog.

Până atunci, să ne citim cu bine!

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

October 15, 2021 at 10:18 am

Ce frumos s-au unit toate răspunsurile ❤ Și ai avut o idee minunată!
P.S. Dacă dorești să pui link spre mine, și îți mulțumesc mult că ai avut intenția ❤, eu sunt monasimon.ro 😊 Te îmbrățișez!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *