Dezvoltare personala

Ce se intâmplă când închizi televizorul

Televizorul este o prezență atât de obișnuită în viața noastră, încât a devenit de-a dreptul banală.
Nici măcar nu îi mai dam importanță. Știm că nu e nici productiv, nici sănătos să privim prea mult la el, dar de multe ori ne amăgim că îi dăm drumul doar pentru a avea un “zgomot de fundal”, în timp ce ne vedem de adevăratele noastre preocupări.

De câte ori nu ai spus asta ? Că îi dai drumul doar ca să “se audă ceva”. Eu sigur am spus-o de multe ori. Mă amăgesc singură că “eu nu prea mă uit la televizor” și totuși, făcând un exercițiu de sinceritate, mi-am dat seama că, dacă sunt acasă, îl țin aproape toată ziua pornit. N-are cum să fie bine. 
Așa că încerc acum un exercițiu nou. Dacă nu privesc ceva anume, să îl sting. Și mi-am dat seama că, astfel, lucrurile chiar se schimbă. Iată 7 lucruri benefice pe care le-am observat că se întâmplă când stingi televizorul:
 
1. Mai multă concentrare
Indiferent ce ai de făcut, că e vorba de teme, de scris un proiect sau un CV, de plătit facturi sau căutat informații, o să vezi că va merge mai bine. Trust me. Și eu sunt genul de persoană care se poate concentra la ce are de făcut indiferent de condiții (TV aprins, muzica tare, vecini care redecorează și mută mobila de câteva ori pe zi) dar, când te concentrezi asupra unei singure sarcini, lucrurile ies mai repede și mai bine. E secolul 21 – nu mai crede nimeni în multitasking.
  
2. Timp pentru ieșit afară
Poate că îți propuseseși asta oricum dar, în cazul în care n-ai avut nimic concret stabilit cu prietenii sau familia, e posibil să tot amâni această mică plăcere iar la finalul zilei să constați că “n-ai avut timp”. Nu amâna această activitate, e foarte sănătos și îți va face bine să ieși măcar 15 minute la aer, la soare, să te aerisești, să te bucuri pur și simplu privind cerul, culorile și natura din jur. Crede-mă că va fi mult mai satisfăcător decât privitul în gol la TV. 
 
3.Timp pentru citit 
Dacă asta e pasiunea ta (ca și a mea) vei vedea că îi vei găsi mult mai repede loc în ziua ta, dacă televizorul este oprit. Chiar dacă ne spunem că nu contează, privitul la televizor ne răpește mai mult timp decât am vrea să credem.
  
4. Timp pentru gândit
Nu că n-am gândi tot timpul. Dar ne vom canaliza atenția asupra gândurilor care contează fără alți perturbatori. Liniștea este mult mai prielnică pentru așa ceva.
 
5. Timp pentru reflectat și plănuit
Exact ca la punctul 4, dar un pas mai departe. Făcând liniște, vom putea să ne auzim mai bine vocea interioară. Vom putea să ne alegem mai înțelept gândurile asupra cărora să zăbovim, să reflectăm poate la niște întâmplări și să tragem concluziile cuvenite sau să ne planificăm activitățile viitoare sau, de ce nu, să ne gândim un pic în perspectivă la viața noastră și la ce ne dorim să facem mai departe.
 
6. Timp pentru sport
Acela pe care îl amânăm în fiecare zi, pentru că nu avem timp.
În realitate nu există nu avem timp, există doar priorități – sunt sigură că știi asta deja. Și eu am tendința să amân, dar partea bună este că o dată ce începi, te simți mai bine și e ușor să continui. Poți să faci jogging, poți să mergi la o sală dacă ai una în apropiere, sau poți să faci exerciții acasă. Eu de o vreme optez pentru ultima variantă dar, chiar și așa, se vede diferența în felul în care mă simt. Nu uita că cel mai important este să începi.  
 
7. Timp pentru filme sau programe de calitate
Culmea, închizând televizorul vei putea urmări programe mai bune, programe care îți plac, despre lucruri care te interesează. Fie că este vorba de un tutorial care să te învețe mai multe despre hobby-ul tău, un documentar sau un film pe care voiai de mult să-l vezi, faptul că îl vei alege singur după bunul plac și în funcție de ceea ce te interesează, va face ca timpul petrecut astfel să fie mai satisfăcător decât dacă ai fi urmărit a nu-știu câta oară o reluare la TV.

Astea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le-am identificat eu, dar ele sunt mult mai multe cu siguranță. Nu spun că trebuie să renunțăm de tot la acest obicei (deși știu oameni care au făcut-o și nu resimt nicio pierdere), doar că trebuie să fim atenți la locul pe care i-l acordăm în viața noastră și să nu îl lăsăm să ne acapareze. Avem timp pentru toate într-o zi dacă ne organizăm puțin iar alte lucruri ca hobby-urile, prietenii și familia sau partenerul, educația și dezvoltarea noastră sunt mult mai important și este bine să le facem cât mai mult loc în viața noastră.

Tu cât timp petreci la televizor și cum crezi că te influențează? Cu ce activitate mai benefică sau mai productivă crezi că ai putea înlocui privitul la televizor? Sunt tare curioasă 🙂

Cu mult drag și pe data viitoare,
Raluca

 

 

 

Author

admin@eunmicsecret.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cum m-am distrat sarcina asta

November 25, 2018