Lifestyle

Mai știi cum era înainte de Facebook?

Am văzut filmulețul ăsta și am avut sentimente amestecate. Adică inițial am râs, apoi am cam rămas pe gânduri.

Sarah are un iubit care nu are niciun fel de cont pe social media iar ea este îngrozită.
De unde știu ce a mâncat? Cum îi văd fostele? Cum îi trimit poze sexy? Prietenele ei nu fac decât să toarne gaz pe foc. Dacă nu îi poți da tag, el oare chiar există?

Sigur că toate astea sunt exagerări, dar pe undeva ilustrează destul de bine lumea în care trăim azi.

Din fericire, m-am născut în 90 așa că mi-am trăit copilăria și bună parte din adolescență fără social media. Sigur, prin liceu foloseam Yahoo Messenger și aveam cont de HI-5, dar astea nu erau toată ziua cu tine, ca acum. Le deschideai doar seara, după ce veneai acasă de la școală, după ce făcusei trăznăi cu colegii și mai prelungeai astfel un pic timpul petrecut cu prietenii.
De aceea mi se pare că viața arată destul de diferit acum față de cum era să zicem acum 10-15 ani, înainte ca telefoanele noastre să fie mai inteligente decât noi și să ne urmărească fiecare mișcare în timp real.
Tu mai știi cum era înainte de Facebook? Iată câteva diferențe pe care eu le-am sesizat:

1. Trebuia să suni
Dacă erai pe stradă și trebuia să te întâlnești cu cineva sau aveai ceva de zis, trebuia să suni și să vorbești direct cu omul ăla. Sigur, puteai să dai SMS, doar că nu exista opțiunea de ”seen” și era mai sigur să suni.
Adică chiar trebuia să ai contact cu persoana aceea și să vorbești direct, să îi auzi vocea. Astăzi mai rar sunăm, mai mult scriem. Și e păcat.

2. Ne dădeam mail-uri
Singurele mail-uri pe care le mai primesc acum sunt cele promoționale sau de la diverși furnizori.
Nu mai știu de când n-am mai primit un e-mail scris de un prieten (nu mă refer la mail-urile primite la muncă). Acum avem Facebook, Insta, Whatsapp etc, totul e în timp real.
Dar mai știi când ne scriam mail-uri? Mai știi când ne trimiteam poze și filmulețe cu pisici pe mail?

3. Nu aveai pe Tănțica în buzunar să-ți spună pe unde să o iei
Și nici un alt fel de Gps. Nici Waze, nici Hărți. Trebuia să întrebi lumea pe stradă după indicații. Mai rar te mai întreabă cineva azi cum să găsească nu știu ce stradă.

4. Oamenii se vizitau
Mai ții minte cum era când te trezeai cu prieteni/neamuri la ușă? Și nu sunau înainte. Sau sunau vezi că sunt în fața blocului.  How cool was that? Acum discutăm nu știu câte zile să ne adunăm pe undeva și în ultima clipă se amână totul. Sau vin doar 2.
Mai știi că ai tăi își știau vecinii și interacționau cu ei, se ajutau sau se vizitau?
Nu mă pot lăuda că sunt prietenă cu vecinii mei, deși vorbesc cu toată lumea. Am o singură prietenă printre ei.

5. Oamenii vorbeau între ei

Mai știi scenele din Friends în care stăteau toți la cafenea, vorbeau, povesteau, interacționau și uneori cunoșteau și oameni noi acolo? Astăzi cel mai probabil toată lumea ar sta pe telefon. N-ar mai fi despre ce să se facă acest serial, pentru că oamenii vorbesc mult mai puțin între ei. De asemenea, și dating-ul s-a mutat în online, sau măcar o parte din el, foarte multă lume cunoscându-și partenerii astfel.
Mai mult, aveai despre ce să vorbești pentru că nu știai cine ce a mâncat, unde a călătorit, cine s-a mai căsătorit sau are un copil dintre cunoștințe, pentru că trebuia să vorbești cu ceilalți ca să afli toate lucrurile astea.

Acum avem acces la informație extraordinar de simplu și toți prietenii noștri sunt într-o listă. Dar cu câți dintre ei comunicăm de fapt, și câți ne sunt cu adevărat prieteni? La mine răspunsul este, extrem de puțini. Iar asta e foarte bine.
Social media a devenit parte din viața noastră și nu o putem ignora. Doar că granița dintre realitate și virtual e foarte fină și ne poate acapara dacă nu aveam prioritățile bine setate.
Mai lasă telefonul uneori deoparte. Fă o plimbare fără el, mergi la plajă sau la restaurant fără el.
Nu ignora oamenii prezenți pentru ceva de pe Facebook. Conținutul acela va rămâne tot acolo dar clipa prezentă va trece. Să nu uităm să apreciem realitatea în care trăim și tot ceea ce ne oferă.

Cu mult drag și pe data viitoare,
Raluca

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

December 11, 2018 at 12:14 pm

Ce frumos ai scris. Ce adevarat este totul. Parca suntem sufocati de toata tehnologia asta dar tot nu o lasam deoparte. Bun articol! 🙂December 11, 2018 at 2:23 pm

Multumesc frumos Oana de aprecieri si pentru vizita:)January 21, 2020 at 12:17 pm

Ce simplu și frumos era ❤️Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Am fost la Bohemian Rhapsody

December 9, 2018