Dezvoltare personala

De ce nu îmi place ”Dezvoltarea personală”

Să se înțeleagă de la început cu nu am nimic cu ideea de a te îmbunătăți permanent, de a te educa, de a munci la tine și de a încerca să fii cât de bun poți. Dimpotrivă, sunt susținătoarea numărul 1 a acestor idei, și le aplic pe mine în fiecare zi, de mulți ani.

Pentru mine, dezvoltarea personală, ca nevoie umană, este ilustrată perfect în piramida nevoilor lui Maslow. Și este tocmai acolo sus, în vârf. După nevoile primare, cele de securitate și de apartenență.

Doar că mie mi se pare că termenul ăsta de ”dezvoltare personală” a luat așa de multă amploare, e așa de des folosit, că îi cam pierdem conținutul. Mai mult, unii nici nu-o mai iau în serios sau dau ochii peste cap când aud această sintagmă.
Aș vrea deci să clarific conceptul ăsta așa cum îl înțeleg eu și să pun accent puțin pe ce nu este dezvoltare personală.

1. Nu e despre alții
Dacă noi suntem interesați de noi, de creșterea și evoluția noastră și ne dorim să devenim cea mai bună versiune a noastră, este minunat. Dar să nu uităm că nu putem nici să-i schimbăm, nici să-i controlăm pe ceilalți, așa cum nici ei nu au dreptul să o facă. Așadar, nu avem dreptul să spunem sau să cerem nimănui : ”Dezvoltă-te!” sau ”Nu te dezvolți suficient!”.
Putem cel mult să-i oferim exemplul personal. Putem să-i dăm informații, dacă ni le cere. Dar nu putem acționa în locul nimănui. Pentru că această călătorie și această devenire, privește fiecare persoană în parte și fiecare o poate face în ritmul lui și așa cum înțelege că e mai bine.

2. Nu e despre cărți sau despre cursuri
Sigur, unele dintre ele sunt niște instrumente extraordinar de utile. Dar doar în momentul în care ai înțeles cum să utilizezi informația în favoarea ta. Pentru că, în definitiv, toate resursele, inclusiv motivația, se găsesc în tine. De aceea, poate că ți se pare că ai citit multe cărți de dezvoltare personala dar nu ți-au fost de folos. Nu toate se potrivesc tuturor. Și, mai mult, locul unde trebuie să cauți mai adânc este interiorul tău.Din exterior nu vei primi decât niște unelte cu care să-l sondezi. Învață să le folosești.

3.Nu se termină niciodată
Sau măcar așa ar fi bine. Să continuăm să ne dezvoltăm pe tot parcursul vieții. Dacă ai un număr de x cărți citite pe subiectul ăsta, sau ai participat la x workshop-uri, e foarte bine, dar nu e de ajuns. Această călătorie, nu se încheie decât dacă decizi tu. Dar eu cred că n-ar trebui să te oprești pentru că până la urmă, dezvoltarea personală nu este despre job, sau despre business, sau despre un curent. Ci despre sinele nostru, despre stima noastră de sine, despre a ne iubi și a ne dori să ne vindecăm, să evoluăm.
Dezvoltare personală, pentru mine, înseamnă și unele lucruri care poate nu poartă denumirea asta.
Să faci un curs sau să înveți singur și te documentezi despre un hobby de al tău pentru a-l aprofunda (că e sport, că e floristică sau poate o limbă străină sau canto sau orice își dorești tu), să dedici timp pentru auto-analiză indiferent că alegi să urmezi și vreun tip de terapie sau nu, să citești despre ceea ce te pasionează, să înveți de la 0 ceva ce ți-ai dorit mereu să faci (să croșetezi, să schiezi, să pictezi etc) sau pur și simplu să stai tu cu tine într-o duminică, o oră cu o cană de ceai în față și să te gândești și să scrii ceea ce vrei cu adevărat.
Să încerci să îți dai seama uitându-te în tine exact asta : ce vrei tu cu adevărat, care sunt obiectivele tale și cum arată viața pe care îți dorești să o ai.
Până la urmă, evoluția noastră înseamnă să fim mai împăcați cu noi, să ne dăm posibilitatea să facem lucrurile pe care ni le dorim, să învățam să spunem nu, să punem limite și să ne cunoaștem și să ne iubim pe noi înșine cât putem de mult.
Cu mult drag și pe data viitoare,
Raluca

Author

admin@eunmicsecret.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *