Dezvoltare personala

5 moduri în care îți poți crește calitatea vieții

Sunt foarte interesată în general de a găsi noi și noi moduri în care să-mi simplific viața, să o fac mai bună și să îmi croiesc drumul în așa fel încât să mă conduc acolo unde vreau să ajung și, cel mai important pentru mine, să fiu în pace cu mine însămi 

Sunt sigură că tot mai mulți oameni sunt interesați de aceste lucruri, cu atât mai mult încât trăim o perioadă în care primim foarte mult mesajul, și suntem tot mai conștienți că puterea este la noi, nu la altcineva, că viața noastră este în mâinile noastre.

Pentru cei care vor doar să se plângă mereu sau să-și găsească scuze, și au câte o problemă pentru orice soluție, acest post nu va fi nici el de folos, cu siguranță. Nu până când nu vor reuși să se debaraseze de propria toxicitate.

Am detaliat mai jos 5 idei care cred eu că ne pot îmbunătăți viața. Pentru mine cel puțin, ele funcționează. 

1. Crede în tine
E primul pas. Dacă tu nu crezi, nimeni nu va crede și, mai mult de atât, n-o să se întâmple. Pentru că tu nu crezi că e posibil. Nu-ți spune că e greu, spune-ți că vei reuși, caută neobosit soluțiile în loc să te sperii de problemă. Doar ai depășit atât de multe deja până acum. La fel vei reuși și de acum încolo, doar că mai bine de fiecare dată. Fii propria ta inspirație și îndrăgostește-te de viața ta.

2. Dezvoltă-te mereu
Nu te plafona și nu accepta să te plictisești în viața ta. Deși ritmul cotidian este epuizant, salvarea este tocmai să reușești să ieși din buclă uneori. Dacă ai un hobby – exersează-l, învață mai multe despre el, documentează-te continuu, fă-ți timp pentru el de câte ori poți. Dacă vrei să înveți o limbă străină sau un skill nou – învață. Fă-ți timp. Nu te descuraja că nu știi sau că merge greu – începuturile nu sunt ușoare dar sunt extraordinare. Ele te dezvoltă și te fac mai bun. 

Auzim tot timpul că trebuie să ieșim din zona de confort. Expresia asta începuse deja să mi se pară perimată, când un trainer a reușit să facă lumină în mintea mea și să mă facă să pun problema altfel. 
  
Ce se întâmplă când ieși din zona de confort? Ești nesigur și speriat și e greu. Corect. E greu să îți învingi emoțiile, teama de eșec, vocea din capul tău care-ți spune că n-o să-ți iasă. Așa e. Poate nici n-o să-ți iasă din prima. Dar ce se întâmplă dacă nu renunți și perseverezi și faci lucrul ăsta de mai multe? Ce se întâmplă dacă ieși de mai multe ori din zona de confort? 
Dacă ai curaj să ieși de suficiente ori de acolo și să îți forțezi limitele, zona ta de confort se lărgește.
Până la urmă, lucrul acela de care te temeai atât, îți va ieși din ce în ce mai bine. Și într-un final va face parte din zona de confort.

3. Fă sport
Nu mă refer să dai fuga la sală și să-ți faci un abonament pe un an, dacă ăsta nu e felul tău. Mai mult, dacă nici nu ești sigur că ai să te duci, o să te demoralizeze și mai tare. Dar include mișcarea în viața ta, într-un mod în care să-ți facă plăcere, să te relaxeze și să-ți crească stima de sine. Poate fi orice: jogging, yoga, înot după orele de le serviciu, badminton sau volei în parc cu o prietenă sau o simplă plimbare. Este benefic pentru sănătatea ta și pentru moralul tău. În plus, să arăți și mai bine e un motiv bun.

Eu am început să merg la sală cu 3 ani în urmă din dorința de a avea o preocupare pe lângă job. Și spun sincer că mi-a schimbat viața. Nu aveam nevoie să slăbesc dar simțeam nevoia de mișcare. Deși într-un fel sau altul am fost toată viața activă, deși am făcut mai mereu exerciții acasă, experiența la sală mi-a arătat cât de mult am nevoie de sport în viața mea. Mă simțeam mult mai bine, aveam un tonus mult mai bun, eram mai optimistă, mai energică, corpul meu a început să se tonifice, în plus spatele nu-mi mai făcea probleme și scolioza mea începea să se amelioreze. Deși acum nu mai merg la sală, fac exerciții acasă în fiecare zi, folosind tot ce am învățat în acea perioadă. 

Cred că mișcarea este esențială pentru o viață bună, doar să ne deplasăm cu mașina dintr-un loc în altul și să stăm în fund la birou apoi pe canapea acasă, ne ne ajută și nu ne îmbunătățește sănătatea.

4. Economisește
Știu. E greu. Toți avem rate/chirii, utilități, grădinițe și multe multe multe de plătit. Dar crede-mă că e greu doar până începi. Multă vreme mi-am spus că eu nu am cum să economisesc, că n-am de unde. 
Și pentru că nu credeam că pot, nici nu-mi ieșea. Puneam bani deoparte apoi umblam la ei și economiile mele dispăreau ca și cum nu fuseseră. Încă mi se pare nerealistă ideea că ar trebui să economisesc 20% din ce câștig. Pentru că după ce sunt toate achitate, nu rămâne așa de mult. Dar poți. Important e să vrei și să începi. Nu contează cât de puțin. Vei vedea că te va stimula și vei face mai mult cu timpul. Poți să te prefaci că ți-ai luat ceva, și să pui suma respectivă în contul de economii. Nu am o rețetă, pentru că e diferit pentru  fiecare. Doar tu poți să îți dai seama cum și de unde mai poți economisi. Dar știu că se poate și odată ce începi, n-o să mai dai înapoi.

5. Fă-ți ordine
Pare banal, știu. Dar nu e. E vital. Spațiul în care trăiești, spațiul în care lucrezi, ele te influențează. Și depinde de tine în ce fel. Dacă vrei să beneficiezi de mai multă energie sau dimpotrivă, dacă te va încetini. Mai mult, nu doar ordinea în casă sau la birou e importantă, ci chiar și în mașină și în spațiul virtual. Fă-ți curat în documente și mail-uri, șterge-le pe cele mai vechi, nu păstra decât ce e important pentru tine. Lasă-ți energia să circule, toate lucrurile care stagnează fac ca și energia ta să stagneze.

Marie Kondo a scris pe larg în cartea ei, Magia Ordinii, care sunt avantajele ordinii și cum îți poți amenaja casa în așa fel încât să devină un loc în care să fii fericit. Mie mi-a plăcut mult această carte despre care consider că mi-a schimbat viața și mi-a deschis ochii. Alegând să păstrăm doar obiectele cu adevărat utile și cele care ne fac cu adevărat plăcere și eliminând surplusu, vom ajunge să trăim într-un spațiu aerisit, ordonat, mai ușor de întreținut, cu mai multă libertate de mișcare. Mai multe despre carte am scris pe blog, dacă încă nu ai citit-o, chiar o recomand. De asemenea, o altă lectură asemănătoare, dar care insistă mai mult pe calitatea vieții decât Magia Ordinii este L’Art de la Simplicite de Dominique Loreau. Eu am citit-o în limba franceză dar este tradusă și în limba română. 

Dacă te pasionează casa ta, la fel ca și pe mine, găsește noi și noi feluri de a o face mai primitoare. Pinterest este grozav pentru asta fiindcă strânge așa de multe surse de inspirație laolaltă. Mi se pare esențial să ai un loc la care să-ți placă să te întorci și în care să te simți liniștit și acasă.

În concluzie, avem așa de multe resurse în noi și în jurul nostru pentru a avea o viață care ne împlinește. Fiind deschiși, vom reuși să găsim noi și noi metode pentru a ne crește calitatea ei și a ajunge mai aproape de ceea ce ne dorim.

Voi ce considerați că aduce calitate vieții voastre? 

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

December 17, 2018 at 12:47 pm

Super bune sfaturile pe care le-ai asternut pe "hartia" virtuala!!! Am avut retineri la cel care ne indeamna sa facem sport… eu, devenind o lenesa dupa ce am facut sport de performanta deeeeemult. Dar, spre final, am respirat usurata pentru ca… mi-am dat seama ca pot cmbina sfatul despre miscare cu ultimul punct atins de tine "fa-ti ordine" prin casa.
Asa ca… iti multumesc pentru ideile utile.
In plus… ai spus ceva la inceputul articolului, care m-a impresionat.
"Pentru cei care vor doar să se plângă mereu sau să-și găsească scuze, și au câte o problemă pentru orice soluție, acest post nu va fi nici el de folos, cu siguranță. Nu până când nu vor reuși să se debaraseze de propria toxicitate."
Ai atat de muuuulta dreptate!!! Daca oamenii si-ar da seama ca sunt proprii lor "dusmani"… lumea in care traim ar deveni mai frumoasa si viata… usoara.
Felicitari pentru articol!



December 17, 2018 at 1:23 pm

Cred ca ce inseamna calitatea in viata se schimba cu anii. Ai punctat foarte bine dar la ideea cu ordinea in casa si sa te simti bine acolo unde esti, sa te debarasezi de lucrurile inutile as completa cu a face ordine si in relatiile cu oamenii si a te elibera de cei care te influenteaza negativ. Cu economia n-am fost niciodata prietena si am reusit in general si fara ea, iar acum chiar nu mai vreau sa economisesc. Dar asta este ceva personal si cum am m-ai spus legat de varsta.



December 17, 2018 at 2:36 pm

Foarte bine punctată treaba cu relațiile! Ne consuma atât de mult oamenii negativi – eu una mi am dat seama ca am nevoie de distanta de la unii dintre ei:)



December 17, 2018 at 2:37 pm

Iti multumesc mult pentru aprecieri, mă bucur ca ti se par relevante ideile mele si iti multumesc pentru vizita:)



December 17, 2018 at 2:49 pm

hmm, foarte bune sfaturile tale, pot spune ca eu le pun in practica pe toate!



December 17, 2018 at 8:05 pm

La chestia cu ordinea, stau cel mai prost. Cred că mă duc să fac curat prin poze.



December 17, 2018 at 9:05 pm

Foarte bune sfaturi. Esențiale. Mie îmi place să fac lucruri care ma reprezintă și care ma pasionează și astfel viața mea este calitativă. Este posibil ca altora sa nu li se pară așa, dar fiecare are preferintele sale.



December 18, 2018 at 4:36 pm

Felicitări pentru articol, ai abordat un subiect foarte important.
În ce mă privește pe mine, încerc pe cât putință să-mi aloc timp și pentru mine, indiferent de cât de ocupată aș fi.



December 18, 2018 at 4:57 pm

Ma bucur sa aud asta:) cred ca o sa fac o continuare penttu ca mi au mai venit niste idei



December 18, 2018 at 4:58 pm

E un început 🙂 mă bucur că te-am inspirat



December 18, 2018 at 4:59 pm

Ție îți datorezi cel mai mult, nu altora. Dacă îți place viața ta, urmează această rețetă si mai departe:)



December 18, 2018 at 5:00 pm

Mulțumesc și felicitari! Și eu fac asta cât de des pot și mă pun pr primul loc cât de des pot:)



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tu de unde începi?

December 16, 2018