Dezvoltare personala

Tu cum stai cu încărcătura?

Am dat din întâmplare peste acest articol și mi s-a părut pur și simplu fantastic. Se chemă: You should have asked (Trebuia să îmi spui) și îl recomand, îl recomand. De ce? Pentru că de când l-am citit pur și simplu s-a făcut lumină în mintea mea.

Tot ceea ce știam și nu avea un nume, are acum un nume și mai mult decât atât, un argument foarte puternic în eternele discuții cu parterii noștri.

Despre ce e vorba? Despre situațiile atât de frecvente în cuplu în care, de obicei, ea este cea care se ocupă de cele mai multe sarcini iar el doar spune : “să-mi spui dacă ai nevoie să te ajut cu ceva”. Ce drăguț din partea lui, nu?
Mai mult, dacă ceva merge prost (din cauză că ea are prea multe pe cap) el va spune : “de ce nu mi-ai spus” / “de ce nu m-ai rugat să te ajut”?

Îți sună familiar?

Cele mai multe femei doar gândesc sau bombăne: de ce trebuie să-ți spun eu ce să faci? Eu una știu că așa făceam. Și știi ceva? Exact așa este! Instinctiv, aveam răspunsul corect. De acum putem spune cu voce tare.

Exact asta explică articolul.

Când partenerul tău se așteaptă ca tu să îi spui ce să facă, îți mai pune în brațe o sarcină dolofană : aceea de a manageria totul.
Adică, tu trebuie să faci partea ta de sarcini și în același timp să planifici, să organizezi și să delegi. 75% din toată treaba, practic. Tu trebuie tot timpul să îți amintești ce mai e de făcut în casă, ce îi mai trebuie copilului, ce mai de cumparat și așa mai departe. Sună cunoscut?

Fenomenul ăsta are un nume. Îi spune mental load. Încărcătură mentală, mai exact. Recunosc că eu m-am gândit instant la o mașină de spălat pe care o încarci cu rufe. Așa e și mintea noastră de multe ori. Ocupată să își amintească, să plănuiască. E o muncă în sine. Și e invizibilă.

Deci, ce îți spune partenerul tău de fapt când spune : “de ce nu mi-ai zis?”. Că el nu vrea să preia această încărcătură mentală. Vrea ca tu să îi spui ce să facă iar el să nu fie nevoit să își bată capul cu asta.

Multe femei ajung să preia cele mai multe sarcini legate de gospodărie și creșterea copiilor, pentru că li se pare mult mai obositor să le ceară tot timpul partenerilor să își facă partea.

Așa că data viitoare când auzi: “de ce nu mi-ai zis?”, poți să spui cu încredere:
Nu trebuia să îți spun
Nu mă pot gândi mereu la toate doar eu.

Eu știu sigur că voi aplica asta și că n-am să mă mai simt vinovată când uit de una sau alta încercând să fac totul.

Tu cum stai cu încărcătura?

Cu mult drag și pe data viitoare,
Raluca

Author

admin@eunmicsecret.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scufița roșie cu un ciocan

December 28, 2018