
Mașina de pâine
Mă tot gândeam de multă vreme să-mi cumpăr o mașină de făcut pâine și tot nu mă puteam decide să o achiziționez.
Ideea de a avea o pâine proaspătă și caldă în casă, care avea să iasă perfectă de fiecare dată grație acestui aparat, mă încânta foarte tare.
La un moment dat am mâncat la cineva pâine făcută la o mașină Silver Crest. Era așa de bună, așa de proaspătă, așa de cum își dorise cine o făcuse. Și ideea mi-a revenit atunci, de data asta mai puternică și încurajată și de soțul meu.
Între timp am primit și un vocher de la Emag, cu o reducere frumușică, așa că nu mai aveam nicio scuză să amân cumpărătura.
M-am uitat frumos pe site, multe multe modele, unele mai scumpe, unele mai ieftine, unele mai albe, unele mai negre.
Pe care s-o aleg?
Am început documentarea și așa a început și frământarea (a mea, nu a pâinii).
Câte persoane atâtea păreri.
Am dat chiar de multe voci care nu susțin achiziționarea unui astfel de aparat promovând în schimb frământatul cu mâna sau la mașină și coptul în cuptor. Recunosc că asta chiar m-a pus pe gânduri. O clipă am ezitat, dar apoi mi-am amintit de ce începusem.
Sigur, frământatul este minunat, dar pentru cine se pricepe – asta e opinia mea. Nici eu nu sunt chiar începătoare, am încercat multe lucruri, dar nu pot spune că frământatul aluatului este punctul meu forte. În plus, necesită destul de mult timp. Pentru cineva ca bunica mea, care face cu mâinile goale pâini, cozonaci, scovergi, gogoși și chiar aluat de pizza – toate extraordinare!, probabil că e inutilă.
Dar pentru mine s-a dovedit că nu este.
Am comandat deci de pe Emag o mașină de făcut pâine Star light, care a fost destul de ieftină (250 ron), a ajuns foarte repede și eram nerăbdătoare să o pun la treabă. Câteva impresii:
1. Se asamblează repede, nu e complicată, se curăță ușor.
2. Are 12 programe, poți să faci la ea cozonac sau doar aluatul pentru preparate ca pizza sau gogoși, dar eu nu le-am încercat încă pe toate.
3. Manualul de instrucțiuni este util, am avut nevoie de el la prima folosire.
4. Mașina nu vine cu o carte de rețete, ceea ce mi se pare un mare dezavantaj. Sigur, am căutat rețete pe internet, a ieșit totul ok, dar tot simt că merg un pic în orb. O carte cu rețete și nu doar cu descrierile programelor, ar fi fost binevenită.
5. Mașina își face treaba singură, trebuie doar să îi pui ingredientele în ordinea corectă, adică întâi lichidele gen apă, ulei etc., apoi solidele – zahăr, sare și făină, de exemplu și la final drojdia (eu am folosit drojdie uscată). Poți chiar să o programezi să pornească mai târziu și să ai pâinea caldă la micul dejun, de exemplu.
6. Poți urmări pe display și prin capacul transparent diversele etape alte procesului (frământat, dospit, copt). În timpul frământatului chiar poți să mai deschizi capacul și să mai adaugi făina sau apă dacă nu ești mulțumită de consistența aluatului. În timpul coacerii deschiderea capacului nu este recomandată, poate face ca pâinea să nu mai crească.
Concluzia? Este a treia oară săptămâna asta când fac pâine la ea. Cred că nu trebuie să spun mai mult. Sunt foarte mulțumită că pot mânca pâine gustoasă, făcută așa cum cred e că e bine.
Iar soțul meu este confuz pentru că eu tot spun mașina de pâine, iar el se gândește la mașina care aducea pâinea pe vremuri 😂😁
Pe voi vă tentează o mașină de pâine sau aveți deja așa ceva?