Boy erased
Am fost săptămâna trecută la Muzeul Țăranului Român, unde a avut loc deschiderea festivalului DaKino, deschidere în cadrul căreia s-au întâmplat multe lucruri frumoase, printre care și proiecția filmului Boy Erased.
Despre acest film voiam să scriu astăzi, pentru că deși a apărut în 2018, nu am avut ocazia să îl văd până acum.
M-a impresionat foarte mult, este un film emoționant, cu o distribuție de excepție, și un subiect foarte delicat.
Filmul urmărește povestea tragică a lui Jared Eamons (interpretat de Lucas Hedges), fiul unui pastor baptist (interpretat de Russel Crowe) și a soției lui, Nancy (interpretată de Nicole Kidman).
Jared era un adolescent normal, foarte așezat, care avea chiar și o prietenă, până când, ajuns la facultate, din interacțiunile cu un coleg de-al său, realizează că ar putea fi gay. Atunci când le mărturisește părinților această bănuială, tatăl său decide să îl înscrie într-un program în care se practică terapia de conversie a persoanelor gay.
Experiența în acest centru nu este una plăcută, tratamentele aplicate fiind foarte dure, participanții fiind constant supuși controlului și terorii psihologice.
În cele din urmă, un incident grav îi determină pe părinți să ia atitudine și să îl retragă pe Jared de la acest centru. Acesta reușește să își termine facultatea, și să ducă o viață pe cont propriu în New York, ca scriitor, departe de comunitatea religioasă în care a crescut, și care l-ar fi marginalizat pentru orientarea sa.
Ce impresie mi-a lăsat acest film?
Una extrem de puternică. Este un film foarte bun, un film foarte intens. Interpretarea actorilor este magistrală, preferata mea, fiind, ca întotdeauna, Nicole Kidman. Mai mult, pelicula este bazată pe o poveste adevărată, ceea ce face ca totul să fie și mai cutremurător.
Până acum, nu știam nimic despre terapia de conversie, dar se pare că ea a fost practicată mult timp și în multe țări, acum fiind interzisă în 6 dintre ele.
Ce este terapia de conversie? O terapie care-și propune ”să vindece” gayii. Să îi facă ”normali”. Această terapie a apărut în perioada Freud-iană, când homosexualitatea era considerată boală psihică. Astăzi, știm că astfel de credințe sunt depășite. Și totuși, povestea se petrece foarte aproape de zilele noastre.
Terapia de conversie, bazată pe restricții ale stilului de viață și consiliere, nu a înregistrat efecte benefice, ci dimpotrivă. Ea este considerată mortală și ineficientă, întrucât aceste încercări au condus la suicid, depresie și anxietate în rândul participanților.
Recomand acest film, este un film bun, care merită urmărit, care va ridica întrebări, sau poate îți va aduce răspunsuri acolo unde mai aveai îndoieli.
Iar la final, îți las această melodie din film, care mie mi-a plăcut foarte tare – Good Side
Comments
Pare un film foarte reusit cu o poveste buna. As vrea sa il vad si eu. Multumesc de propunere!
Cu mult drag. E chiar un film care iti da de gandit