Minimalism

Minimalism

Până acum vreo doi ani, nu știam nimic despre stilul minimalist și nici nu mă interesa prea tare.

Mă gândeam că el este doar un curent în artă, fără nicio legătură cu viața obișnuită, iar când mă gândeam totuși la minimalism ca parte din cotidian, îl asociam cu o cameră albă și goală. Deloc atrăgător, nu-i așa?

Desigur, în paralel, mă plângeam că sunt dezordonată, că nu am loc în casă, că nu găsesc nimic când am nevoie – dar nu făceam nicio schimbare. Nici nu îmi dădeam seama că se poate și altfel.

Totuși, în momentul în care am citit Magia ordinii, scrisă de japoneza Marie Kondo, despre care am mai scris și aici, mi-am dat seama că există și alte opțiuni și un alt fel de a trăi, în afară de cel pe care-l cunoșteam.

Am crescut, poate ca mulți dintre noi, cu ideea că trebuie să păstrez ceva ce nu folosesc, doar pentru că s-ar putea să îmi mai trebuiască într-o zi. Și am tot păstrat. Dar realitatea ne arată că ziua aia vine rar sau nu vine niciodată.

Asta este exact rețeta după care te trezești cu un dulap plin de haine, și nimic de îmbrăcat. Normal că simți că nu ai nimic de îmbrăcat, când trebuie să răscolești prin șifonier printre haine pe care nu le mai porți sau care nu-ți mai vin bine, dar care îți ocupă spațiu esențial.

Și exact pentru că păstrezi lucruri de care n-ai nevoie, din motivele greșite, nu ai loc pentru ceea ce contează. Nu ai loc să te miști, nu ai loc să-ți iei ceva nou sau spațiul îți este supra-aglomerat.

Minimalismul promovează exact asta: traiul simplu, cu lucrurile de care ai nevoie și care te fac fericit. Același lucru se aplică și în celelalte aspecte ale vieții, prin eliminarea trăirilor negative și maximizarea experiențelor pozitive.

Practic, minimalismul ne încurajează să scăpăm de ceea ce nu este cu adevărat necesar. Fie că este vorba de lucruri vechi din casă, de curățenie în garderobă și chiar de prieteni toxici. Important e să rămâi înconjurat de acele lucruri (și nu doar lucruri) esențiale și care te fac fericit.

Mai mult, el ne îndeamnă să ne lăsăm mai puțin influențați de media și marketing (care ne spune că avem nevoie de mii de produse pe care, eventual, să le schimbăm în scurt timp), și să decidem mai conștient dacă avem sau nu nevoie cu adevărat de ceva. În schimb, suntem încurajați să acumulăm experiențe, și nu lucruri – ceea ce mi se pare minunat.

Avantajele sunt multiple. Cheltuielile de bani, timp și nervi scad. Cum?
Mai puține lucruri inutile cumpărate, mai mulți bani pentru ce contează.
Mai mulți bani, mai puține datorii.
Mai puține datorii, mai puțin stres.
Mai puțin timp petrecut la curățenie și shopping, mai mult timp pentru relaxare și timp de calitate.
Mai puține lucruri acumulate în casă, mai mult loc de mișcare sau pentru ce e cu adevărat important.
Și lista poate continua.

De aproape 3 ani am devenit mult mai conștientă de spațiul în care trăiesc și decid cu seriozitate dacă aduc sau nu ceva nou acolo. Este lucrul acela nou și strălucitor necesar , sau va începe să adune praf într-un colț în scurt timp?

În acest timp mi-am triat foarte mult garderoba, am scăpat de multe lucruri vechi, pe scurt am donat, am reciclat dar am și aruncat foarte multe lucruri. Și e foarte bine. Am o casă ordonată, în care toate lucrurile au locul lor. Am o casă mică, dar care nu e aglomerată – avem loc în ea.

Pinterest mi-a fost, și de data asta, un mare aliat în a găsi informații și soluții despre minimalism. Îl recomand cu încredere dacă vrei să începi și nu știi cum.

Sigur, nu susțin minimalismul extrem, pentru că el nu se potrivește stilului meu. De exemplu, mi se pare o nebunie să trăiești doar cu 100 de obiecte, așa cum se propune. Sau să ai o garderobă de 30 de obiecte. Mie îmi plac hainele! Clar nu sunt de acord cu așa ceva. Sau să nu ai plante sau animale de companie. Serios?! Dar un copil pot să am?!

Din fericire, mereu avem posibilitatea de a alege ceea ce ni se potrivește și, până la urmă, unele reguli chiar sunt făcute să fie încălcate.

Pe tine te tentează minimalismul?

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

April 3, 2019 at 9:43 am

E la fix articolul tău și ideile eu trebuie sa ma bag la curățenia de primăvară și sa scap de multe haine, ca și tine Am tot păstrat și s au tot adunat..April 3, 2019 at 9:48 am

De Kondo am tot citit in ultima vreme. De fapt cred ca prima oara acum vreun an. Citeam pe blogul unei prietene ca s-a apucat sa aplice principiile.
Atunci mi-am dat seama ca, in linii mari, aplic ce spune.
Am crescut in casa super mega aglomerata, se pastrau toate pe modelul "daca maine ai nevoie de..":), iar eu abia asteptam sa fu "la casa mea". Cat n-am avut copil mi-a fost relativ usor sa pastrez stilul minimalist. Cand a aparut..lucrurile au scapat de sub control. Din fericire, dupa ce-a facut vreo 3 ani, mi-am revenit si eu si m-am intors catre stil.
Donam jucarii/incercam -la unele- vanzarea pe olx, nu adunam ca harciogii obiecte inutile.
Doar in vacante uit..si cumpar tot felul de nimicuri pe are le isnir, apoi, prin casa.
Dar asta e alta poveste:))April 3, 2019 at 11:04 am

Adoooor minimalismul! Cu o singura exceptie. Amintirile de familie. Chiardaca sunt "tone" tot nu as renunta la ele. In rest… fac curatenia in stil minimalist in toate cele 4 anotimpuri. Super articolul! Felicitari.April 3, 2019 at 11:51 am

Am scris si eu pe blog despre Kondo, si chiar cred ca mi-a schimbat viața, fiindcă ea promoveaza ununa mindset decât cel pe care îl aveam. Chiar și lucrurile de copil, le dau in timp real după ce au rămas mici, si stiu exact ce păstrez si ce nu pentru numărul 2. Ma bucur ca si tu practici minimalismul, ușurează viata mult.April 3, 2019 at 11:52 am

Si eu il ador si cel mai mișto e ca poti mereu sa filtrezi si sa alegi ce ti se potriveste si ce bu dintr un curent.April 3, 2019 at 11:53 am

Super! O sa vezi ca daca te prinde treaba asta o sa o faci des si curatenia de primvara/crăciun etc nu o sa mai existe:)April 3, 2019 at 2:46 pm

Mie îmi place tare mult minimalismul 🙂 îmi pare mai elegant, știi cum se zice "less is more" .April 3, 2019 at 2:55 pm

Si mie! In plus e foarte practicApril 3, 2019 at 3:50 pm

De maine vreau sa ma apuc de curatenie, de aruncat chestiile inutile, asa poate ajunge si eu sa nu mai cumpar prostii.April 3, 2019 at 4:45 pm

Da, mă tentează, l-am încercat, dar nu as putea sa îl respect 100%. Cam ca tine așa .April 6, 2019 at 7:14 pm

Asta si partea mea preferata, ca poti alege mereu ce ti se potriveste fara sa te supui orbeste unui curent 🙂Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Boy erased

March 12, 2019

Timp

March 19, 2019