
Cele cinci limbaje ale iubirii
Auzisem de ceva vreme de această carte despre iubire și relații scrisă de Gary Chapman, așa că recomandările foarte bune m-au determinat să o comand și eu.
Nu am regretat alegerea, pentru că o consider și eu acum o carte de căpătâi, care chiar îți poate schimba viața în bine, dacă îi înțelegi și aplici sfaturile, desigur.
Gary Chapman este autor de succes și consilier matrimonial renumit pentru seminarele lui pe probleme familiale, organizate peste tot în lume. Bazându-se pe experiența sa de pe peste 35 de ani în domeniu, a scris peste 50 de cărți vizând problemele de cuplu. Versiunea în limba engleză a fost vândută în peste 10 milioane de exemplare și a fost tradusă în peste 50 de limbi.
Faptul că această carte a fost republicată de 5 ori (în 1992, 1995, 2004, 2010 și 2015), vorbește de la sine despre impactul ei.
Dar despre ce este vorba în carte?
În experiența lui ca și consilier matrimonial, Gary Chapman a vrut să descopere cum reușesc unele cupluri să rămână împreună în timp ce altele se destramă. El face diferența între îndrăgostire și iubire, și vrea să își dea seama ce anume ține cuplurile împreună după ce starea de îndrăgostire și euforie dispare. Astfel, el susține că iubirea este o alegere. Alegem în fiecare zi să îi arătăm partenerului iubirea și implicarea noastră. Dar cum facem asta?
Autorul a ajuns la concluzia că există 5 limbaje ale iubirii și fiecare dintre noi are unul principal și cel puțin unul secundar. Cum, nu există un limbaj universal al iubirii? Nu prea. Uneori, chiar dacă simțim că facem totul ca să îi arătăm partenerului că îl iubim, s-ar putea ca totuși el să nu se simtă iubit. Noi ne putem supăra, putem spune că nu apreciază ceea ce facem dar, adevărul este că, s-ar putea pur și simplu să vorbim limbi diferite.
Care sunt deci aceste 5 limbaje?
declarațiile
timpul
darurile
serviciile
contactul fizic
Reușești să îți dai seama care este limbajul tău de iubire? Dar al partenerului tău? S-ar putea să nu fie chiar așa de ușor, uneori poate fi mai greu de identificat. De multe ori, avem tendința să oferim partenerului ceea ce ne-ar plăcea nouă să primim, iar acesta nu este neapărat limbajul lui de iubire, ci al nostru. De aceea, atunci când reușim să vorbim pe limba partenerului, reușim să îl facem să se simtă iubit, apreciat și valorizat.
Există chiar și un capitol dedicat limbajului de iubire al copilului, mi se pare așa de interesant că acest limbaj poate fi observat încă de la vârste mici, tocmai pentru că este ceva care ne definește.
Mi-a plăcut foarte mult această carte, sunt sigur că mă voi întoarce la ea în momentele mai grele. Este scrisă foarte simplu, elocvent, este bine documentată, are multe exemple și studii de caz (fără a fi neapărat o lucrare științifică) și se bazează pe vasta experiență profesională și personală a autorului.
Cred că este o cartea care ar trebui citită de toate cuplurile care-și doresc să îmbătrânească împreună.
Tu ce părere ai, ai citit această carte sau ți-ai dori să o citești?
Comments
Cu siguranță va fi pe lista mea pentru următoarele cărți pe care doresc.sa le citesc.! Frumoasa recenzie
Ma bucur mult să aud asta
Foarte buna cartea, am citit-o și drept urmare am inteles cat de important e sa recunoști limbajul de iubire al celuilalt. La mine funcționează serviciile de exemplu
Interesant ! Nu sunt eu un mare fan al textelor motivationale dar poae fi un subiect de meditatie interesant …
Nu e o carte motivationala, mai degraba psihologie practică. Poti recunoaste limbajele de iubire peste tot in jur, este chiar ceva ce se poate aplica.
Super! La mine timpul 🙂
Pare interesantă cartea! Am tot văzut-o de mult ori dar nu știam exact ce să cred despre ea,asa ca am tot evitat să o iau.
Si eu la fel, dar chiar merita
Mda, interesante cartile de acest gen desi nu cred ca exista retete pentru depistarea iubirii, ascensiunii spre succes, reusita in viata, etc. 🙂
Clar! Nu există rețete, dar cred că există niște tipsuri
Nu am citit-o, dar as dori. Am auzit doar lucruri bune despre ea. Ce pare super sunt exemplele elocvente din carte.
Da, sunt chiar cazuri din consilierea lui.
Uauu, mi se pare foarte interesantă această carte. Am să o caut și eu.
Am auzit de ea, dar am tot ocolit-o crezând că nu-i genul meu. M-ai convins să o trec pe lista de lectură 🙂
Si eu am zis la fel, dar acum cred ca ar trebui sa fie lectura obligatorie:))
Super!
Foarte interesantă pare. O trec și eu pe lista de dorințe
Bună alegere!
Pare interesanta, dar cand vezi ca sotul este de pa alta planeta si nu citste decat in telefon… nu iti mai vine sa citesti ceva impreuna cu el.
Nu am citit-o inca, dar m-ai convins ca merita o sansa. Pare foarte interesanta.
Deseori invatam mai multe din experienta decat din teorie, dar ne lipseste rabdarea de a invata.