Dezvoltare personala

Omul în căutarea sensului vieții

Îmi doream de multă vreme să citesc celebra carte a psihiatrului german Viktor Frankl, despre care auzisem atât de multe, dar cumva nu a ajuns la mine decât acum.

Ea a fost scrisă în 1945 și, de atunci, a avut 100 de ediții în limba engleză care au fost vândute în peste 3 milioane de exemplare, și a fost tradusă în peste 21 de limbi. Destul de impresionant.

Dar despre ce este această carte?

Despre experiența personală a medicului psihiatru german, de origine evreiască, Viktor Frankl, în timpul celor 3 ani petrecuți în lagărele de concentrare de la Auschwitz și Dachau. Cutremurător.

Dar, contrar așteptărilor, aceasta nu este o carte care să se axeze asupra ororilor naziștilor, autorul însuși afirmă că există suficiente lucrări care fac asta deja. El și-a propus, în primul rând, să redea experiența sa personală în lagăr, prin prisma filtrului său pur subiectiv și din condiția sa de prizonier, și apoi, să răspundă la o întrebare grea: cum de în condițiile acelea inumane, îngrozitoare, au  mai existat supraviețuitori?

Autorul insistă în lucrarea sa asupra importanței voinței de a trăi și chiar subliniază că cei care s-au descurajat și și-au pierdut speranța, au fost printre primii care au pierdut lupta și au murit. El găsește în această experiență răspunsul și confirmarea la o problemă care îl preocupa de mult, și anume care este menirea noastră. Iar dacă Freud afirma că viața este despre plăcere, Frankl ne spune că viața este despre căutarea sensului. Aceasta este, de altfel, și viziunea sa terapeutică, care poartă numele de logoterapie. A doua parte a cărții (Logoterapia pe scurt) este dedicată acesteia și conține atât partea de teorie cât și cazuri concrete din terapia sa, în care logoterapia a fost aplicată cu succes.

De asemenea, el ne arată pe parcursul întregii sale povestiri, că viața merită trăită, că viața are sens în orice condiții și, deși nu putem controla ceea ce ni se întâmplă, putem alege cum răspundem la ceea ce ni se întâmplă. Putem să ne păstrăm umorul, demnitatea și speranța, sau putem alege dezumanizarea sau pierderea voinței cu totul.

Autorul însuși se oferă drept exemplu și ne destăinuie ce anume l-a făcut să vrea cu ardoare să trăiască și să se întoarcă acasă.

Viktor Frankl a scris această lucrare la ieșirea sa din lagăr și nu a bănuit că va ajunge un asemenea best-seller. El și-a dorit să fie publicată anonim, fără a i se menționa numele și fără a căuta succesul, deși mai avea cărți publicate anterior. Se desprinde de aici o nouă lecție, pe care autorul ne-o și relevă în prefață, aceea că succesul, ca și fericirea, nu poate fi căutat. El apare când, și tocmai pentru că, am uitat de el.

Cred că această lectură ar trebui să fie una de căpătâi. Foarte multe lecții se desprind din această carte și cred că ea este de interes nu numai pentru cei care au o formare în psihologie sau psihoterapie, ci pentru orice persoană care este interesată de autocunoaștere și de dezvoltarea sa. Ea ne îndemnă să ne urmăm continuu conștiința și intuiția, și să avem încredere în noi indiferent de împrejurările în care ne poartă viața.

Nu degeaba ”Omul în căutarea sensului vieții” a și intrat în categoria ”celor mai influente 10 cărți ale Americii”.

Tu ai citit deja această carte sau ți-ai dori să o citești în viitor?

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

June 19, 2019 at 7:00 am

Sensul vietii este primordial. Nu poti trai fara un sens. Ideea de a nu servi nimic deprima.



June 19, 2019 at 2:17 pm

Interesant! Mă atrag astfel de subiecte, o să caut și eu cartea!



June 19, 2019 at 3:33 pm

Uite o carte ce ar trebui citită de către toată lumea. Nu am citit-o încă, dar o voi trece pe listă.



June 19, 2019 at 5:48 pm

Mi-as dori sa o citesc. Cred ca ar trebui sa fie lectura obligatorie, romanii sunt cam descurajati ca natie.



June 19, 2019 at 7:09 pm

Ma bucur sa aud asta. Chiar e o lectură care deschide ochii 🙂











June 20, 2019 at 6:50 am

Cât de mult îmi place coperta! Pare o carte tare interesantă 🙂



June 20, 2019 at 7:24 pm

Nu ma asteptam la asta 🙂 dar chiar e interesantă, da 🙂



June 20, 2019 at 9:25 pm

Chiar pare o carte din care oricine ar putea invata. Am pus-o si eu pe lista, m-ai facut curioasa.



June 24, 2019 at 11:17 am

Multumesc ! Succes in continuare !



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Niciodată nu știi

June 10, 2019

Vacanță la Roma

June 22, 2019