Travel

Vacanță la Roma

Plănuisem de multă vreme, soțul meu și cu mine, ca anul acesta să facem un city-break într-o capitală europeană. Deși prima noastră opțiune a fost Praga, până la urmă nu am mai putut să mergem acolo împreună (despre toată aventura în capitala Cehiei am scris aici).

Așa că am reprogramat city-break-ul pentru 14-17 iunie, în Roma.

Per total, vacanța noastră a fost una plăcută iar orașul ni s-a părut într-adevăr mare și foarte turistic, încărcat de istorie și cu locuri de văzut cel puțin odată în viață, așa cum ne și așteptam, de altfel.

Dacă ar fi să schimb ceva, aș alege probabil altă perioadă din an. A fost cu siguranță foarte cald, deși nu am resimțit căldura la fel de rău ca în București, cred că e un pic mai verde aici, și a fost foarte aglomerat datorită numărului mare de turiști care au ales și ei să își facă vacanța în capitala Italiei.

Mai jos voiam să vă las câteva impresii și tips-uri. Tot ce voi scrie sunt impresiile mele personale, nu am copiat informații despre monumente sau date, acestea pot fi găsite în alte locuri dacă sunteți interesați 😊

Ce am vizitat

Piazza del Popolo
Roma are multe piațete minunate, pline de statui și fântâni, spații largi și bine întreținute unde poți admira frumusețea orașului și poți medita la ce forță a fost Imperiul Roman.

Piazza del Popolo este unul dintre aceste locuri, și primul în care am ajuns, dar nu este cu siguranță singurul.

Colosseum
Am stat mai bine de două ore la coadă pentru a intra la Colosseum dar a meritat. Chiar nu ne închipuiam că am venit până acolo ca să-l vedem doar pe afară.

Prețul biletului a fost 17 eur și am plătit în plus câte 5 eur pentru audio-ghid, chiar nu ar fi fost la fel fără el, căci conținea numeroase explicații și te ghida pas cu pas prin monument. Este impresionat să te plimbi pe acolo, să-i afli povestea. Cel mai mult m-a uimit faptul că în ciuda istoriei sale vitrege în anumite perioade, în care a fost jefuit, prădat sau a trecut prin cutremure și incendii, Colosseumul și-a păstrat grandoarea și măreția, după mii de ani.

Forumul Roman și Columna lui Traian
Am vrut să vizităm și Forumul roman, încă n-am mai vrut să mai stăm la o coadă și să fim asaltați din nou de vânzători, așa că după ce am terminat cu Colosseumul, ne-am plimbat doar pe lângă el și am admirat priveliștea de sus.

Apoi, ca orice români buni, ne-am dus să vedem columna lui Traian, pe partea cealaltă a străzii și am admirat sculpturile cu dacii.

Iar la final m-am pozat cu Cezar, fiindcă așa e frumos când mergi la cineva acasă 😀

Fontana din Trevi
Una dintre cele mai celebre fontana din Roma, datorită filmelor, în mare parte. Dar da, este la fel de spectaculoasă precum se spune și, toată lumea vrea să o vadă. Ne-am dus acolo pe la 5-6 după amiază și ne-am întâlnit cu o mare de turiști și cu o Piazza del populo mult mai aglomerată.

Dar a meritat. Chiar am reușit și să facem poze lângă ea.

Basilica San Pietro
Faimoasa Basilică se vizitează gratuit dacă alegi să urci și pe cupola acesteia, contra 8 eur (pe scări) sau 10 eur (cu liftul), de persoană.

Am ales să urcăm pe scări deși este un drum un pic anevoios și pe alocuri foarte îngust. Sunt cam 500 de trepte și pe măsură ce te apropii de cupolă, scara se îngustează foarte mult. Pe alocuri a trebuit să ne ajutăm de o frânghie. Așa că pentru persoanele cu probleme de sănătate sau claustrofobie, chiar cred că e necesar să folosească liftul. Totuși, acesta merge doar până la un punct, mai sus de acolo trebuie mers tot pe scări.

Odată ajunși pe cupolă, orașul se vede magnific. Dedesubt se întind și Grădinile Vaticanului, care au un regim de vizitare mai special. Pot fi vizitate doar în grup cu ghid sau doar cu autbuzul/trenul (da, Vaticanul are linie ferată în interior).

Noi am ales să nu le vizităm de data asta. Și pentru biletul pentru vizitarea Basilicii am stat ceva la coadă, nu chiar cât la Colosseum, dar aproximativ 1 oră, să zic.

Basilica în sine este absolut impresionată, din cupolă cobori cumva în ea, la etaj, și chiar și privită de sus este magnifică. Când cobori, îți taie cu adevărat răsuflarea.


Când învățam la școală despre Pieta (faimoasa sculptură a lui Michellangelo) mă întrebam dacă voi ajunge să o văd cu ochii mei. Ei bine, am ajuns, și mi s-a părut fantastic. O experiență pentru toată viața.

La subsolul ei, se află catacombele Vaticanului. Acolo sunt înmormântați toți Papii. Mi s-a părut foarte interesant să vizitez asta, nici nu mi s-a părut pe departe un loc macabru, mai degrabă unul încărcat de pace.

Catacombele sfântului Calist
Catacombele se află în afara Romei și am ajuns aici cu un autobuz (118) luat de la stația Termini. În zonă sunt mai multe astfel de catacombe, dar noi am ales să o vizităm pe cea a Sfântului Calist, una dintre cele mai mari și cele mai vechi. Am avut parte de un tur ghidat în subteran și am fost impresionată să aflu că, pentru primii creștini, acesta era un loc cu adevărat spiritual, deloc morbid, unde ei considerau că cei iubiți doar se odihnesc, dorm, în așteptarea învierii.
Dacă vă imaginați că veți trece prin încăperi ticsite de oase omenești, mai gândiți-vă. Toate osemintele, cu excepția a două trupuri ce încă pot fi văzute expuse, au fost mutate într-o galerie care nu este deschisă publicului. De ce? Pentru că în urmă cu 30 de ani, oamenii obișnuiau să fure oase mici și apoi să le vândă. Șocat, da. Dar adevărat.
Mi se pare un loc interesant de vizitat și îl recomand pentru oricine este interesat de istoria creștinismului.

Muzeele Vaticanului și Capela Sixtină
Un obiectiv la care am stat foarte mult, cel mai mult la coadă, aproape de 3 ore cred. Foarte multă lume voia luni dimineață să vadă Muzeel Vaticanului, un complex de 10 muzee la capătul cărora se află Capela Sixtină – care era și obiectivul nostru. Nu am avut așa de mult timp alocat fiind ultima zi, așa că nu am stat foarte mult. Cred că nici nu am fi rezistat, la cât de aglomerat era înăuntru. Complexul este impresionant, săli pline de sculpturi, cupole pictate, mozaicuri și câte și mai câte lucrări de artă minunate, inclusiv o galerie de artă contemporană.

În Capela Sixtină nu se fac fotografii iar securitatea este strictă. Nu ai voie să rămâi decât pe margine, și ai la dispoziție un timp destul de scurt, pentru a admira celebra cupolă.

Tips

 • Am aterizat la Roma vineri după-amiază și ne-a făcut noi așa un program că sâmbătă vizităm Colosseumul și duminică Vaticanul.  Ceea ce nu am știut noi este că Vaticanul este închis duminica, întotdeauna, așa că nu faceți ca noi 😃
 • Se spune că civilizația unui stat se vede după capacitatea sa de a oferi apă gratis cetățenilor săi. Roma este primul oraș în care am fost până acum care îndeplinește cu brio această condiție. Foarte des întâlnești în drum pe străduțe sau la monumente fântâni sau țâșnitori sau pompe cu apă potabilă, de unde poți să bei liniștit. Obișnuiți ca în București, noi ne-am cumpărat apă în prima zi fără să știm că nu avem nevoie decât de o sticlă goală, pe care o poți reumple din timp în timp. Bravo, Roma! 😀
 • Există la toate cozile opțiunea Skip the line, adică să te bagi în fața cozii. De obicei costă dublu sau mai mult. Vânzătorii care promovează asta sunt și ei foarte insistenți. Personal, nu recomand apelarea la această variantă.
 • Indiferent cât dați pe cazare, nu uitați că în Roma se percepe taxă de oraș. În funcție de câte stele are hotelul/pensiunea (sau chiar dacă e vorba de un camping) și numărul de persoane, taxa diferă. Noi am plătit 24 de euro, doi adulți, pentru 3 nopți într-un hotel de 3 stele, doar taxa de oraș, pe lângă prețul camerei.
 • Noi ne-am dat cu Hop-on, hop-off bus și am putut face rezervarea direct de la hotel. Sunt mulți vânzători și prin oraș de la diverse firme care vând bilete și îți indică stația de unde se ia busul. Biletele nu se cumpără din autobuz însă.
 • În perioada asta e cald și cum ne-am plimbat mult pe jos, am stat în soare etc., crema de soare, o pălărie și apă din belșug sunt, nu doar bine-venite ci chiar obligatorii.

Ce nu mi-a plăcut

 • Foarte murdar orașul, chiar murdar. Am trecut pe străzi pe care gunoiul nu fusese ridicat de multă vreme și lumea continua să aducă sacii lângă pubele. Nu mai spun de miros.
 • Aglomerat în această perioadă, foarte mulți turiști și foarte cald. Cozi la fiecare obiectiv, cam 2-3 ore de așteptat la coadă.
 • Foarte mulți vânzători ambulanți care te hărțuiau la propriu în încercarea de a vinde câte ceva (pălării, apă rece, eșarfe etc).
 • Mulți cerșetori, foarte mulți, la fel de enervanți dar ceva mai puțin insistenți.Unii români, dar nu toți.
 • Este clar că Roma face foarte, foarte mulți bani din turism și bravo lor. Ar trebui să ne servească drept exemplu. Dar, în ciuda acestui lucru, orașul și clădirile nu sunt întreținute așa cum ar trebui. Ar putea fi mai curat, ca să dau doar un exemplu.

Per total, acest city break a fost unul reușit, eliminând unele ups&downs. Pe lângă tot ce am vizitat și tot ce am făcut, vreau să adaug că mie personal, mi se pare mâncarea mai gustoasă în Italia, nu știu ce i-or face, și cu siguranță sunt maeștri în gelato.

Ar mai fi multe de zis, dar am decis să păstrez articolul la o dimensiune decentă.

Și da, am furat titlul, evident, și profit de ocazie să vă recomand să (re)vedeți filmul clasic cu același nume și cu Audrey Hepburn 💓

Tu unde te duci în următorul city break?

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

June 24, 2019 at 5:30 am

Minunate, si imaginile, si articolul! In penultima fotografie e un dac tarabostes, nu? 🙂June 24, 2019 at 8:35 am

Dap, au multe statui in diverse locuriJune 24, 2019 at 10:18 am

Fix la filmul cu Audrey m-am dus cu gandul cand am vazut titlul articolului tau. Multumesc frumos pentru toate informatiile dezvaluite. Candva o sa ajung la Roma cu simpla dorinta de a atinge Colosseumul. Inrest… nu stiu de ce… dar intotdeauna mi-am imaginat ca este un oras "murdar". Minunate pozele pe care le-ati facut in aceasta vacanta! Felicitari!June 24, 2019 at 11:09 am

Este minunat sa vezi Colosseumul si atatea locuri încărcate de mii de ani de istorie…in rest da, si mie mi-a lăsat un gust amar la capitolul curățenie..June 24, 2019 at 11:17 am

Minunată Roma, cu toate dezavantajele ei. Mi-am propus să o văd și eu cândva. Acum, ținând cont de sfatul tău, sigur va fi primăvara sau toamna.June 24, 2019 at 11:31 am

Era pe lista mea anul acesta pentru trei zile ca escală venind de la portughezi. Dar nu m-am îndurat să rup din timpul acela așa că rămâne pe altă dată Roma. Bune informațiile despre Vatican, nu știam că are și tren.

June 24, 2019 at 3:47 pm

Am vizitat-o și eu de 3 ori chiar și mi-a plăcut de fiecare dată. Mai putin treaba cu mizeria, pe care într-adevăr am sesizat-o de fiecare dată și parcă mai grav. E bine că de curând, autoritățile locale au început să se mobilizeze și să aplice amenzi turisților necivilizați care lasă gunoaie în urmă.June 24, 2019 at 6:13 pm

Roma, un oras in care as merge oricand, in ciuda micilor neplaceri…Si nu neaparat pentru obiectivele turistice arhicunoscute dar mai ales pentru atmosfera stradutelor mici, a piatetelor cu fantani….June 27, 2019 at 6:01 pm

Mă bucur ca te am inspirqtJune 27, 2019 at 6:02 pm

Da.. asa e..E un oraș magnificJune 27, 2019 at 6:02 pm

Da..Nu stiu daca sunt doar turiștii..Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *