Travel

Istoria de sub pașii noștri

V-am mai povestit într-un alt articol de City-break-ul în Roma, acolo am vizitat, printre altele, și Columna lui Traian, ca orice buni români. Ne-am bucurat și ne-a plăcut să mergem pe urmele istoriei noastre, cred că este ceva ce trebuie făcut măcar o dată în viață. Acestea fiind spuse, ne-am propus ca următorul obiectiv să fie Complexul muzeal de la Adamclisi pe care, spre rușinea noastră, nu îl vizitasem încă.

Așa că duminica aceasta, pe drumul de întors de la mare, am decis ”să ratăm” coada, aglomerația și accidentele de pe A2 și să mergem spre București pe drumul vechi. Pentru noi asta a însemnat ca din Eforie Nord să mergem spre Negru Vodă, apoi prin sate spre Adamclisi și mai departe la Mânăstirea și Peștera Sfântului Andrei – dar despre asta, în alt articol.

Am vizitat monumentul și cetatea Tropaeum Traiani care, trebuie să recunosc, m-au impresionat mai mult decât m-aș fi așteptat.

Am avut norocul de a întâlni acolo un ghid/istoric minunat care ne-a dezvăluit foarte multe informații, fără de care vizita nu ar mai fi avut atât de mult sens.

Chiar așa, voi știți de unde vine denumirea de Adamclisi? Pe mine m-a fascinat mereu, și m-a intrigat pentru că nu este o denumire latină. Adamclisi este denumirea în turcă (pentru că Dobrogea a făcut parte secole de-a rândul din Imperiul Otoman) și înseamnă ”Cetatea Omului”.

Monumentul 
Monumentul Tropaeum Traiani a fost construit la comanda lui Traian în anul 109 d.h, după cucerirea Daciei în urma războiului din 105-106 d.h.

Monumentul este într-o stare foarte bună și este amplasat într-un parc mare și frumos în care este o plăcere să te plimbi.

Pentru cei care nu știu, el a fost descoperit de către arheologul Grigore Tocilescu la sfârșitul secolului 19 și a fost reconstruit mai târziu. De unde au știut cum să-l reconstruiască și cât de înalt să îl facă? Ulterior construcției edificiului, au fost bătute monede cu monumentul grandios pe care împăratul Traian a ținut să îl construiască după victoria sa asupra dacilor. Grigore Tocilescu considera că monumentul este un certificat de naștere ”în piatră” al poporului român.

Cetatea Tropaeum Traiani 
Este fascinant să calci pe pietre de acum 2000 de ani, să încerci să identifici zidurile, coloanele și apeductele.

Cetatea se află cam la 1,5 km de monument și nu este păzită sau îngrădită și nici nu costă să o vizitezi. De fapt, este vizitată constat de copii care se joacă în ruine și de oi. Din păcate, nu știi foarte bine ce vezi acolo. Pentru că la cetate nu este ghid, ca la monument, și nu sunt nici măcar niște panouri cu informații. Doar pietrele și natura, neîngrădită de nimeni.

De ce să vizitezi Adamclisi? 

  • Dacă te pasionează istoria noastră, a românilor
  • Dacă vrei să știi puțin mai mult despre daci și romani
  • Dacă vrei o alternativă la autostradă, drumurile secundare îți arată și alte bucăți din țara noastră, pe care probabil că nu le vezi des, și multe dintre ele sunt localități frumoase cu priveliști minunate
  • Pentru că istoria nu e doar cea din cărțile de școală, de care abia ai așteptat să scapi
  • Pentru că orice experiență de felul acesta îți mai lărgește orizontul puțin
Am fost foarte bucuroasă și recunoscătoare că am avut șansa să vizitez aceste locuri și cred că toată lumea ar putea să o facă. Diferența dintre acest loc și altele asemănătoare din Europa, este că aici nu vei găsi nici coadă și nici aglomerație și nici prețuri imense. Cu siguranță voi reveni pentru a o aduce pe Bubu când va fi un pic mai mare. Până la urmă istoria și educația nu se fac doar din cărți.
Din păcate, complexul muzeal nu este nici pus în evidență cum ar trebui, nici promovat, nici vizitat. Pentru a putea fi vizitat mai mult cred că ar mai fi nevoie de investiții. De exemplu, ghidul nostru umbla cu o mapă și ne arăta fotografii cu monumentul în diverse stadii și  epoci, iar în secolul ăsta ar fi putut măcar să i se ofere un televizor sau un proiector unde să poată rula imagini și filmulețe. Nu mai spun de cetate, unde nu se percepea taxă, dar nici nu se oferea nimic în afară de ruinele în sine.
Voi ați vizitat vreodată complexul muzeal Tropaeum Traiani? Ce impresie v-a lăsat?

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

August 6, 2019 at 8:38 am

Am vizitat complexul de la Adamclisi mult înainte de '89, dar si după. E una dintre atracțiile turistice gratuite cu mare încărcătură istorică.



August 6, 2019 at 10:50 am

Recunosc ca nu am fost. Dar mi-ai starnit curiozitatea. Pacat ca asemenea valori nu sunt promovate si "luminate" corespunzator …



August 6, 2019 at 1:21 pm

Adamclisi e pe lista mea de locuri de vizitat încă de când eram în generală și ai mei nu m-au lăsat să merg într-o excursie (sufeream de rău de mișcare). Citind articolul tau, dorința de a-l vedea mi s-a amplificat.





August 6, 2019 at 2:47 pm

Da..avem lucruri frumoase de vazut aproape de noi





August 6, 2019 at 6:49 pm

Tocmai am citit și articolul despre vacanța la Roma, foarte frumos!
Cât despre acest articol, nu am fost în această zonă, dar uite că mi-ai dat câteva idei bune 🙂 sper să reușesc să ajung anul acesta sau viitor, mai am câte ceva în plan pentru toamnă.
Îmi place modul tău de a scrie, simt fericirea cu care pui fiecare cuvânt pe "foaie" �� Te pup!





August 7, 2019 at 10:10 pm

Uite ca nici eu nu am ajuns pana acum, dar voi face o vizita in zona cu prima ocazie.



August 8, 2019 at 9:33 pm

Nu am ajuns dar nu pare prea primitor din ceea ce spui.
Faptul ca avem ruine si sunt lasate asa… ca pentru oi ma deprima foarte tare.
Recent am fost in Targoviste iar cetatea de acolo este ingradita, mi-a placut acest aspect.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mă minți

August 2, 2019