Fericit fără motiv
Recunosc, nu mă dau în vânt după cărțile așa-zis ”motivaționale”, de dezvoltare personală.
Nu mă înțelegeți greșit, consider că a vrea să evoluezi și să te îmbunătățești continuu este o idee excelentă, cred că trebuie să ne preocupăm continuu de educația noastră, de vindecarea și inteligența noastră emoțională, pe scurt, da, cred că pe toți ar trebui să ne preocupe să devenim persoane mai bune.
Să începem cu începutul
Am primit-o cadou de Crăciun și am fost tare entuziasmată pentru că, ”Fericit fără motiv”, suna a ceva exact pe gustul meu de optimistă incurabilă. Doar că, apucându-mă de ea am dat exact de bla-bla-ul ăla specific genului, pe care nu-l suport și care sună exact ca o reclamă la tele-shopping.
Vrei să știi cum poți să fii fericit fără motiv?
În continuare am să-ți spun care este secretul oamenilor fericiți.
Dar stai!
Am să îți spun cum poți să fii și tu unul dintre acei oameni.
Cei mai mulți oameni sunt nefericiți pentru că nu vor să fie fericiți.
Ceva de genul ăsta, cu aproximație, sau cel puțin așa mi-au sunat mie primele capitole. Așa că am dat cartea deoparte convinsă fiind că n-am s-o citesc niciodată.
Doar că ceva s-a întâmplat acum cam două săptămâni. Nu mai aveam ce să citesc. Și am hotărât să îi dau o șansă. Până la urmă o carte despre fericire ar trebui să fie ceva ce pot citi, mai ales că mă interesează subiectul, nu? Am luat-o de la capăt cu bla-bla-ul și am simțit că mă apropii de un moment ”it’s now or never”. Hotărâtă să văd dacă e ceva de capul cărții ăsteia, am decis să sar peste vreo 30 de pagini, și să intru direct în pâine. Din fericire, decizia pe care am luat-o nu mă face mândră, dar a fost cea corectă. Era ceva de capul cărții, așa că am continuat și chiar m-a prins.
Despre ce e vorba totuși?
Despre fericirea interioară, pe scurt, ce este aceasta, cum se poate obține și cine sunt oamenii care sunt mereu fericiți. Știu, și mie mi-a sunat puțin a caz clinic, cum adică fericit mereu? Cum vine asta? Fericirea interioară, totuși, nu se referă la exaltare, cineva care sare în sus de fericire cât e ziua de lungă sau indiferent de situația în care se află. Fericirea interioară este mai degrabă o stare continuă de seninătate, de liniște, care rămâne chiar și în situațiile dificile și îți dă puterea să le gestionezi.
Mai mult, autoarea Marci Shimoff a alcătuit o listă de 100 de ”fericiți” pe care i-a intervievat ca să le afle secretele. De exemplu, una dintre ”fericiți” este autoarea romanului Eat, Pray, Love, Elizabeth Gilbert. Iar aproape la fiecare capitol avem exerciții practice pe care le putem face pentru a ne îmbunătăți starea și a atinge fericirea interioară. Unul dintre preferatele mele este cel pentru practicarea recunoștinței. Este foarte simplu, la finalul zilei trebuie să te gândești la 5 motive pentru care ești recunoscător. Eu am început să îl practic împreună cu soțul meu înainte de culcare și mi se pare un obicei drăguț care ne apropie.
Mi-a plăcut foarte mult faptul că în carte se regăsesc numeroase povești de viață, numeroase cazuri de oameni care au reușit să-și schimbe viața și care nu au lăsat uneori evenimente de-a dreptul tragice să le curme fericirea și să le fure dorința de a trăi. Uneori tocmai situațiile disperate, capetele de drum, ne fac să realizăm cine suntem și unde vrem să mergem.
Marci Shimoff tratează foarte structurat în carte conceptul de fericit fără motiv, ea propune niște pași prin care poate fi obținută și întreținută. Fericirea este ceva complex, de aceea obținerea ei presupune lucrul la mai multe niveluri: atât sufletesc, spiritual, cât și corporal și relațional. Unele dintre propunerile sale sunt: controlul gândurilor, practicarea iubirii, recunoștinței și a iertării, aducerea fericirii la nivelul corpului, găsirea unei vocații și cultivarea de relații armonioase.
În concluzie
Aceasta este o carte pe care am citit-o cu atenție și plăcere și pe care cu siguranță o voi reciti de fiecare dată când am o dilemă sau am nevoie de un sfat. Dacă și pe tine te interesează fericirea interioară, dacă ești conștient de faptul că gândurile noastre creează realitatea, dacă ești conștient de cum funcționează legea atracției – probabil aceasta este o carte și pentru tine.
Tu ce părere ai despre cărțile de dezvoltare personală? Ai citit până acum vreuna care să te convingă?
Comments
Frumos articol.
Frumos articol.
Multumesc mult 🙂
Ce carte interesantă, trebuie neapărat să o cumpăr și eu!
Îmi plac mult de tot cărțile de dezvoltare personală, sunt de părere că avem cu toții nevoie de ele, lumea asta este prea rea…
Nu prea e genul meu de lectură. Aceasta pare interesantă. Poate îi voi da o șansă.
Nici eu nu mă dau în vânt după cărțile motivaționale, dar mi s-a mai întâmplat să găsesc și câte ceva interesant. Și aceasta pare drăguță.
In general evit. Simt ca citesc mereu acelasi lucru. Rar gasesc ceva ce ma prinde. Sau consider ca nu sunt pregatita sa citesc asa ceva.
Ma bucur ca te-am inspirat
Si pe mine m-a surprins în mod placut
Chiar a fost o surpriză si pentru mine
Da, în general si eu pățesc tot asa
Nici eu nu mă dau în vânt după astfel de cărți, dar ai povestit așa frumos de ea, încât mi se pare interesantă.