Parenting

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l știi despre copilul tău

Când apare un copil, este inevitabil ca totul să se schimbe.

Iar partea bună este că și tu te schimbi. Înveți mult despre cum să îl îngrijești, cum să îi împlinești nevoile, dar și multe despre tine.

Că ești mai rezistent decât credeai, că reziști cu mult mai puțin somn și mai puțină mâncare și că, deodată, ai o forță interioară care te poate face să muți munții dacă e nevoie. Devii mai organizat, mai încrezător dar și mai conștient de pericolele existente în jur. 

Dar, dincolo de programe, lăptic și păpică, hăinuțe în diverse măsuri într un timp fantastic de scurt, marsupii și cărucioare, alimente bio și cele mai bune alegeri, iată cel mai important lucru pe care trebuie să îl știi despre copilul tău.

Este o ființă umană. Un om.
La fel ca tine.
Și îți merită din plin respectul.

Ce înseamnă asta?

1. Respectă-i preferințele
S-ar putea să afli din prima zi că micuțul tău adorat știe foarte bine ce vrea și e nu vrea, ce îi place și ce nu suportă.

Poate face diferența de gust între laptele matern și formulă și se strâmbă – la mine așa a fost.
Poate că plânge când e ud imediat și trebuie să îl schimbi cât mai repede chiar dacă scutecul e aproape gol.
Poate că îi plac anumite mâncăruri și altele nicicum.
Poate ca nu suporta căldura la fel de bine ca tine și prefera să fie mai dezbrăcat în loc de înfofolit – deși toată lumea te bate la cap să-l îmbraci sau să-i pui căciuliță.
Poate că nu vrea să mănânce sau să bea nimic mai cald/fierbinte.

Este ok. Dacă nu face rău nimănui, adaptează-te și respectă-i dorințele. Bubu de exemplu nu suportă nimic prea cald, așa că, spre deosebire de toate mamele pe care le știu, îi fac biberonul cu apă la temperatura camerei și nu îl încălzesc – și ne e ok.

2. Respectă cine este
Poate nu îi place să fie între oameni mulți care se reped la el. Spune-le că are nevoie de acomodare, dacă e cazul, eu așa am început să fac. Nu-i lăsa să îl ia în brațe sau să îl atingă dacă se vede că îl deranjează. Nu, nu e răsfățat ca vrea la tine în brațe într-o situație din asta, pur și simplu vrea să se simtă în siguranță.

Poate că nu e genul lipicios, nu-l forța să interacționeze dacă nu vrea și nu reacționează la încurajări.
Nu-l compara cu alți copiii și nici nul face să se simtă greșit când nu se poartă cum te-ai aștepta tu – toți copiii au ritmul lor.

3. Tratează-l ca pe un egal
Sigur, rolul tău este să îl înveți și să îl îngrijești. Dar nu îl trata ca pe un animăluț. Este o ființă umană. Oferă-i atenția ta când sunteți împreună, este singurul lucru de care are nevoie. Jucați-vă și râdeți. Descoperiți împreună ce îi place și faceți asta des.

Corectează-l când e cazul dar nu-l certa întruna. Nu-l brusca și nu-l face să se teamă de tine. Sunt așa dezamăgită când văd încă la părinți și educatori astfel de comportamente și când realizez că încă n-am scăpat de “Dau cu tine de pământ”, “Te joc în picioare”, “Te plesnesc” și altele asemenea pe care speram că n-am să le mai aud.

Așteptările nu ne fac aproape niciodată bine, cu atât mai mult în cazul unui copil. Ia lucrurile ca atare și fă ce trebuie să faci dacă este cazul să corectezi sau să explici din nou. Toți greșim, mai ales ființele micuțe fără pic de experiență. Dacă reușește așa acum ați visat amândoi este fantastic, dar dacă nu, dă-i încredere că se va întâmpla mai târziu – nu-l face să simtă că a ratat sau că nu e suficient de bun.

Copiii cresc extrem de repede – astăzi sunt îngerași și stau cuminți în pătuț, mâine învață să alerge, să se cațere și să devasteze casa. Bucură-te de toate momentele, ele sunt unice și nu se mai întorc – prețuiește-le și încearcă pe cât posibil să cultivi relația și dragostea cu copilul tău în fiecare etapă acordându-i iubirea, încrederea și respectul pe care le merită.

Și, mai ales, cum îmi place mie să spun adeseori, la ce bun să ai un copil dacă nu te joci cu el? 😏

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

October 26, 2019 at 2:16 pm

Este firesc să îl tratăm așa cum ai punctat și tu, deoarece un copil își formează personalitatea, dezvoltarea lui ține de felul în care îl creștem.
Felicitări pentru articol!



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O zi fără telefon

October 24, 2019

Locuințe

November 4, 2019