Dezvoltare personala

Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul

Deși mai auzisem de această carte și de autorul ei, Robin S. Sharma, nu am fost tentată să o citesc până de curând, când mi-a fost recomandată de o persoană dragă și de încredere.

Am tot spus, nu sunt mare fană a cărților motivaționale și, până acum, puține mi-au dovedit utilitatea lor – iar aceasta este una dintre ele.

Aceasta va fi una dintre cărțile pe care le voi păstra aproape și le voi răsfoi în momente de incertitudine. Ca să vă faceți o idee, pentru mine, intră în aceeași categorie cu Secretul – pe ambele le păstrez în telefon pentru a-mi reîmprospăta anumite informații atunci când simt nevoia.

Dar să vedem despre ce e vorba în această carte frumoasă, care călugăr și ce și-a vândut el.

În primul rând aș vrea să spun că această poveste este o parabolă, o metaforă, așa că să nu o privim chiar ad-literam ci să încercăm să îi surprindem esența.

Julian Mantle este un avocat de mare succes care duce o viață dezordonată, încărcată și haotică. El pare a avea totul: avere, faimă, femei dar totuși, sfârșește prin a se prăbuși într-o zi în sala de judecată, zvârcolindu-se pe podea după un atac de cord. După ce îl ia salvarea și ajunge la terapie intensivă, colegii săi din firma de avocatură informați că acesta își va reveni dar și că va părăsi firma pentru totdeauna.

Câțiva ani mai târziu, asistentul său John, încă se întreabă ce s-a întâmplat cu el. Iar tocmai când se gândea că nu are cum să mai dea de el, primește o vizită neașteptată de la un Julian Mantle vizibil întinerit și însănătoșit. Bărbatul bătrân, ursuz, posomorât, care avea într-adevăr totul, pare că s-a transformat într-un budist zâmbitor și înțelept după a decis să vândă totul și, cu ce a rămas împachetat într-un rucsac, să pornească într-o călătorie în India.

Acolo, după multe călătorii și întâlniri cu mulți înțelepți și profesori, ajunge într-un loc idilic numit Sivana, unde locuiesc cei mai mari gânditori. În timp, Julian ajunge un membru iubit al comunității acestora și începe să pătrundă tainele înțelepciunii lor.

Dar cum a survenit această schimbare în viața lui când părea că nu mai există nicio cale de ieșire?
Ce a învățat Julian din călătoria sa?
Și, mai ales, ce are el să îl învețe pe avocatul John?
Dar pe noi, ce putem noi să învățăm din această poveste?

Mi-a plăcut mult această carte, mi se pare că nu este deloc o carte motivațională obișnuită. Ea vorbește despre legea atracției, despre puterea gândurilor noastre, despre cât de importantă este o minte hrănită cu lucruri pozitive și activități productive. Ne reamintește, printre multe altele, beneficiile sportului, ale hranei sănătoase, rugăciunii, meditației și ale bucuriilor simple. Este o pledoarie pentru recâștigarea energiei și a păcii interioare.

Este o lectură frumoasă, curgătoare, deși a trebuit să revin asupra unor pasaje și, cu siguranță, pe altele va trebui să le recitesc. Imaginile pe care le evocă sunt vii, sunt peisaje superbe din zone muntoase, cu vegetație luxuriantă. Cartea este structurată, în mare parte, sub formă de dialog între cei doi, Julian și John, dar este și presărată cu metafore și învățături.

Îmi doresc pe viitor să citesc mai multe cărți ale lui Robin Sharma, stilul lui și predilecția sa pentru partea spirituală îmi plac și mi se potrivesc. Mi se pare că el spune lucruri simple, benefice și de bun-simț, dar pe care este nevoie să ni le reamintim din când când pentru a le putea interioriza.

Voi ați citit această carte până acum?

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

January 17, 2020 at 6:30 am

Nici eu nu prea sunt cu genul acesta de cărți. Dar dacă o recomanzi tu, o voi lua în calcul.January 17, 2020 at 7:10 am

Multumesc pentru incredere ❤ chiar mi se pare ca reamintește niste lucruri simple dar de care avem nevoieJanuary 17, 2020 at 10:10 am

Eu introduc în cursurile mele multe din principiile lui Robin Sharma. Îmi place foarte tare și chiar recomand aceasta carte!January 17, 2020 at 11:13 am

Super, si eu vreau sa citesc mai multe carti de ale luiJanuary 17, 2020 at 4:10 pm

Mi-ai atras atenția asupra cărții, nu am citit de mult acest gen, dar ma atrage acest titlu.January 17, 2020 at 4:10 pm

Am zis mereu ca o voi citi dar n am apucat. Din ce scrii, pare interesantaJanuary 17, 2020 at 7:46 pm

Da nici eu nu citesc acest gen prea des, acum cred ca am o perioada. Oricum, aceasta chiar mi-a placutJanuary 17, 2020 at 7:47 pm

Chiar e. O poti gasi si in format pdfJanuary 17, 2020 at 7:47 pm

This comment has been removed by the author.January 17, 2020 at 8:42 pm

Într-adevăr pare o carte atipică pentru acest gen. Îmi sună a parabolă cumva, dar una interesantă. Auzisem de ea, e drept, dar nu am fost curioasă până acum.Leave a Reply

Your email address will not be published.

Arta subtilă a nepăsării

January 22, 2020