Lifestyle

Despre Hygge și rețeta daneză a fericirii

Voiam de mult timp să scriu acest articol și să împărtășesc cu voi tot ceea ce am aflat despre curentul danez Hygge.

Prima oară când am auzit despre el, a fost în urmă cu doi ani sau mai bine când am citit cu entuziasm “Mica enciclopedie Hygge” a lui Meik Wiking, care este și principala mea sursă de inspirație pentru acest post. Dar să o luăm cu începutul.

Ce este Hygge
Hygge este un cuvânt danez (deși el provine din limba norvegiană) care înseamnă ”stare de bine”. El a dat numele acestui concept încă din secolul al 17-lea când a fost menționat prima data într-o publicație a vremii. Poate semăna oarecum cu ”cozy” cuvântul din engleză, dar nu este sinonim total. Conceptul există și în alte limbi, ca olandeza sau germana, cuvintele fiind mai asemănătoare ca sens, dar totuși nu este același lucru, fiecare țară având specificul ei.

Hygge nu se referă doar la confortul casei, ci la starea de bine a unui individ sau a unui grup. Mai mult, ambițiosul autor Meik Wiking crede că Hygge este ingredientul secret care îi face pe danezi să fie cel mai fericit popor din Europa (conform studilor).

Câteva principii Hygge
Atmosferă
Recunoștință
Delectare
Comunitate
Prietenie
Apartenență

Armonie 
Adăpost

Ce înseamnă Hygge

Foarte general, acest cuvânt poate referi la o atmosferă plăcută, relxantă. Imaginați-vă că intrați într-o cameră călduroasă, în care pâlpâie lumânări și o pisică doarme în colț, iar afară plouă. Vă puteți imagina ceva mai Hygge de atât?
Lumânări, lumini, șeminee
Danezii sunt recunoscuți pentru faptul că aprind lumânări tot timpul pentru a crea o atmosferă plăcută. Eu nu pot decât să-i aprob, mereu am fost atrasă de lumânări și lumina lor micuță, iar de la o vreme aprind aproape în fiecare zi. Pur și simplu mi se pare că atmosfera în casă devine mai bună datorită lor. Și deși soțul meu se distrează pe seama mea și îmi spune că se simte ca în Biserică, nu am de gând să-mi opresc această mică plăcere nevinovată nici de acum înainte.

De asemenea, nu doar lumânările sunt foarte Hygge ci și șemineele și corpurile de iluminat de calitate. Pentru că au atât de puțin parte de lumină naturală în țara lor, danezii pun mare preț pe lumina din interior și pe calitatea acesteia.

Companie și prieteni
Dacă ar fi să închideți ochii și să rememorați unele dintre cele mai fericite momente din viața voastră, ați spune că ați fost singuri sau însoțiți? Suntem ființe sociale și este important să avem oameni dragi în viața noastră. Hygge este exact despre asta, despre momentele petrecute cu oamenii din cercul nostru de apropiați, în care avem activități relxante și ne place să ne petrecem timpul împreună.
Mâncare
Danezii sunt renumiți pentru consumul de carne de porc, dulciuri și cafea, iar autorul dă vina, din nou, pe Hygge. Pentru că hygge înseamnă și să te răsfeți, să îți oferi câte o delicatesă, iar dacă mâncarea bună este savurată alături de prieteni – nimic nu e mai Hygge de atât. Prăjiturile și produsele de patiserie, dar și prepararea lor acasă, nu doar consumarea lor, e considerată foarte plăcută și relaxantă – cine poate contrazice așa ceva? Eu sigur nu, mă declar absolut de acord cu această teorie.
Îmbrăcăminte lejeră și călduroasă
Îmbrăcămintea hygge este relaxată, călduroasă și voluminoasă. Nimic complicat și nici elegant. Șosetele de lână sunt favorite, dar și fularele și eșarfele voluminoase, straturile suprapuse asortate cu o coafură lejeră.
 
Pături și perne
Confortul este prioritar așa că păturile și pernele călduroase nu au cum să lipsească din peisaj. Imaginea în care stai cuibărit într-un colț din casă care îți place, înfofolit în pătură și cu o cană de ceai sau ciocolată caldă în mână – este extrem de Hygge.
Cărți
Celor care nu au ca hobby cititul, nu am ce să le fac. Acest curent este și despre a sta în ungherul tău preferat din casă și să te relaxezi citind, poate, lângă o fereastră. În plus, bibliotecile și rafturile de cărți sunt considerate foarte Hygge, iar eu chiar cred că acestea aduc viață în orice locuință 🙂
Armonie
Până una alta, Hygge înseamnă, în mare, relaxare, pace și armonie.
 
Înseamnă case frumoase, decorate cu bun gust, mâncare bună gătită și savurată alături de prietenii cei mai buni, momente de relaxare petrecute în confortul casei citind sau privind seriale în haine comode, la căldură, într-o pătură. 

De ce îmi place
Deși nu pot să spun că este în totalitate genul meu, mai ales că mă duce cu gândul mult la ploaie și vreme rece, a căror fan nu sunt, și nici nu este genul meu să port șosete de lână și haine lălâi, și nici nu îmi doresc o pisică care să toarcă într-un colț (sau nu încă, cel puțin), cu toate astea apreciez bucuriile simple, momentele petrecute cu familia și prietenii, timpul petrecut acasă, mâncarea bună și un interior amenajat confortabil.
Pentru cine este acest curent
Pentru toate acele persoane care pun preț pe viața personală, pe echilibru interior și care vor să reducă stresul din viața lor cât mai mult. Toți merităm să ne acordăm timp în care să ne ocupăm de noi, de familia noastră, de partner, copii sau părinți și să încetinim puțin ritmul.

Cartea lui Maik Wiking oferă foarte multe informații despre Hygge, dar și despre stilul de viață danez și motivele pentru care acest popor pare a fi cel mai fericit din Europa.

Tu ce părere ai despre acest stil de viață, ai mai auzit de el până acum?

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

March 9, 2020 at 6:44 am

Eu nu stiam de acest curent, dar mi-ar fi de mare folos.



March 9, 2020 at 9:49 am

Am mai citit despre el, dar nu foarte detaliat. Chiar îmi inspiră stare de bine ❤

Sunt curioasă cum reușesc ei să se detașeze și să fie cât mai mult timp în stare de hygge 😊



March 9, 2020 at 2:29 pm

O cat ma simt in poveste, chiar acum scriu de pe canapea, pisica este intinsa cat jumate de canapea si am o cana consistenta de ceai.
Am citit si eu acea cartea cand nu era la reduceri. Am dat o suma consistenta pe ea, ca sa inteleg ca lucrurile simple sunt in realitate ieftine. Mai putin amenajarea casei si dragostea in familie. Acestea sunt ale naibi de scumpe 🙁



March 9, 2020 at 5:53 pm

Interesant concept! Și, hyggie! 🙂
Adevărul este că merită citit și aplicat orice ne creează o stare de bine. Trebuie doar să realizăm că e necesar să ne punem pe primul loc.
Mulțumesc!



March 9, 2020 at 6:43 pm

Este foarte placut si relaxant iar Pinterest ul e plin de sfaturi



March 9, 2020 at 6:44 pm

Cred ca e o alegere pe care trebuie sa o facem fiecare



March 9, 2020 at 6:44 pm

🙂 ce frumos ai spus, asa este



March 9, 2020 at 6:45 pm

Dadada absolut de acord cu pusul pe primul loc. Lucrez la asta in fiecare zi



March 9, 2020 at 8:21 pm

Îmi place conceptul! Doar că pisică nu am acum, în schimb am cățel care face cât o menajerie ��. Și îmi mănâncă covrigeii dar refuză ceaiul!



March 9, 2020 at 8:22 pm

Foarte interesant conceptul, o să-l aprofundez și eu…



March 9, 2020 at 8:52 pm

Nu prea m-am informat pe acest subiect.
În schimb, cărțile mi-au plăcut tare mult. Sunt genul acela de cărți ce nu trebuie să-ți lipsească dim bibliotecă.



March 12, 2020 at 8:17 am

Este prima oara cand aud de acest concept si parca deja il iubesc!



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Unde punem dezamăgirea?

February 9, 2020

Iubit

March 8, 2020