
Cum am petrecut (și) pandemia asta
În ultimele zile ne simțim cu toții neliniștiți de cele ce se întâmplă în jurul nostru. Și într-adevăr, lucrurile par a crește gradual, a se agrava de la o zi la alta. Dar să nu uităm ce este mai important atunci când camul pare că ar vrea să ne părăsească: va trece. Va trece și asta, ca orice alteva.
Cum au trecut și celelalte: boala vacii nebune, antraxul, gripa aviara, gripa porcina, virusul zyka, boala lyme etc. Da, este o situație gravă, dar am mai trecut prin astfel de situații, și ele fac parte din viață. Importantă este, ca întotdeuna, reacția noastră. Pentru că panica poate face și chiar face mult mai mult rău decât virusul și boala în sine.
Este important să ne izolăm, este important să respectăm regulile și să nu ne expunem ieșind dacă nu e nevoie, să nu mergem în locuri aglomerate și să păstrăm igiena – absolut. Ce nu este nevoie este să rulăm scenarii apocaliptice neîncetat în mintea noastră și să ne lăsăm influențați de isteria pe care unii o împrăștie.
Iată, sunt și avantaje – ca în orice situație. Iar cum eu sunt o optimistă, vă propun să explorăm pe scurt câteva dintre ele.
1. Lucratul de acasă
Mult mai multă lume decât de obicei are acest avantaj iar asta este pe undeva bine. Sigur, lucratul de acasa, mai ales pe termen lung, are și avantaje și dezavantaje. Printre avantaje sunt faptul că nu mai pierzi timp cu drumul până la locul de muncă (pe mine acest lucru mă ”costă” mai mult de 2h/zi) și faptul că ești în mediul tău confortabil. Dezavantajele ar fi că nu mai ai interacțiuni cu alți colegi și asta s-ar putea să te facă să te simți deconectat (eu chiar resimt asta de fiecare dată când lucrez de acasă mai multe zile în șir), ai putea lucra mai mult decât în mod normal (pentru că presiunea programului este mult mai mică), s-ar putea să nu fie chiar așa confortabil să lucrezi cu un copil sau doi pe lângă tine, mai ales că și ei ”lucrează de acasă” acum – pentru mine chiar nu este.
2. Timpul cu familia
Copiii nu mai merg la școală, adulții lucrează de acasă sau au program redus, avem deci cu toții mai mult timp de petrecut cu familiile noastre. Am observat amuzată anumite persoane din lista mea de prieteni care sunt de obicei persoane foarte ocupate iar acum trebuie să petreaă timp cu copiii lor – lucru care poate fi plin de provocări, mai ales în cazul copiilor mici și foarte mici.
3. Umorul
Românii n-au dus, nici măcar în cele mai negre timpuri, lipsă de simțul umorului, chiar dacă multe altele au tot lipsit. Iar această perioadă nu este deloc diferită, la fiecare pas mai dai peste o glumiță ceea ce, să recunoaștem, este reconfortant.
4. Activități diverse
Acum că nu mai pierdem timpul pe drumul către serviciu, ieșim doar când este strictă nevoie, avem timp să facem tot ceea ce de obicei nu avem timp să facem.
Cartea aceea pe care s-a strâns praf în bibliotecă de când ai tot zis că o să o citești? Acum ai timp să o citești. Și altele după ea.
Proiectul diy pe care ai tot zis că-l vei face?
Tratamentul spa la care tot tânjești?
Acum e momentul.
Lucrurile pe care ai zis că le vei repara? Cele pe care ai promis că le vei curăța?
Curățenia în șifonier și în bibliotecă? The time is now.
De asemenea, întotdeauna poți găsi activități noi. Eu nu sunt fana uitatului la seriale, dar astazi am văzut primul meu episod din Tudors. Cred că vor mai urma și altele.
Una peste alta, cred că cel mai bine este să rămânem calmi, optimiști și să nu ne panicăm. Nu va dura la nesfârșit iar în această perioadă, ca și în toate celelalte, putem să ne dăm silința să scoatem tot ce este mai bun din timpul pe care îl avem.
Strategia ta pentru această perioadă care este?
Comments
Si eu voi lucra de acasă începând de luni, dar încă nu mi-am făcut un plan elaborat. Am făcut puțină ordine și pregătit laptopul, dar tot mai am nevoie să fac lucruri: program fix, pauză de masă, pauze planificate… et cetera.
Sper ca într-o săptămână să mă obișnuiesc.
Super! E bine chiar si cand lucrezi de acasa sa ai un program, nu sa ramai in pijamale toata ziua, cum am mai auzit
Și eu voi lucra de acasă, nu e un lucru nou. Oricum lucrez de acasă o dată pe săptămână la jobul actual, iar la un job mai vechi lucram exclusiv de acasă – deci va fi interesant, o întoarcere în trecut. Voi încerca să stau cât mai mult în casă, oricum 🙂
Are si pandemia asta un lucru bun, ne aduce impreuna reununind familii.
Eu nu pot lucra de acasă, dar mă bucur că unii o pot face. Grație lor, nu mai pierd eu timp pe drum. Și SuperBlog e de abia la început 😉
In primul rand apreciez foarte mult mesajul legat de prezervativ. Eu incerc sa transmit utilitatea lui de vreo 6 ani.
Legat de acest corona… nu am program tocmai pentru ca sotul nu are un program. Pur si simplu incerc sa ma mulez dupa disponibilitatea lui si dupa cheful copiilor. Dar in general se lasa cu treaba/reparat prin casa, mancare si implcarea copiilor in ceea ce facem. Practic nimic nou.
Eu oricum lucram mai mult de acasă, așa că pentru mine e fix invers. Mă deprimă un pic că trebuie să stau și mai mult timp în casă decât o făceam de obicei. Dar pe de altă parte e și soțul mai des cu mine și am timp să-l bat la cap mai mult. :))) Glumesc un pic, bineînțeles! În perioada asta probabil voi citi mai mult, voi găti mai mult, mă voi ocupa de casă și voi scrie mai des pe blog, ceea ce nu e rău deloc.
Asa e, trebuie sa apreciem aspectele pozitive
Super, cel mai bun plan
Asa este 🙂
Perfect, win-win
Daaa…am pus mesajul acela pentru că am vrut sa subliniez că sunt lucruri mult mai grave pentru care nu ne mai isterizăm…
De azi și eu am început să lucrez de acasă. Pentru sănătatea psihicului meu, mi-am propus să mă organizez în așa fel încât să nu mă abat de la activitățile mele obișnuite. Spre exemplu, de ce nu m-aș îmbrăca frumos ca și cum aș merge la birou? De asemenea, mă gândeam să improvizez un colț de ceainărie la mine acasă (teatru radiofonic + servirea celui mai bun ceai în cea mai frumoasă ceașcă). Pentru a mă menține în formă (sala de fitness s-a închis; chiar dacă nu s-ar fi închis, oricum mi-aș fi înghețat abonamentul), mi-am instalat aplicații în telefon care să mă ajute să fac diferite exerciții). De asemenea, nu pierd din vedere cărțile bune și acord și mai mare atenție mâncării.