Cum e cu lucratul de acasă
În perioada asta, mai mult ca de obicei, mulți dintre noi avem posibilitatea (și poate chiar și responsabilitatea) să lucrăm de acasă. Motivul vă este bine-cunoscut, dar v-am scris si eu despre el pe aici pe undeva – suntem în plină pandemie, nu mai este un secret pentru nimeni.
Voiam de mai multă vreme să scriu despre asta, despre ceea ce implică. Sigur, nu toate job-urile se pot face de acasa, de fapt cele mai multe încă nu se pot desfășura astfel.
Nu poți trata pacienții pe skype dacă ești medic, nu poți fugări hoții doar cu drona daca ești polițist și nu poți frământa pâine online dacă ești brutar, ca să dau doar câteva exemple.
Am făcut cunoștință cu această modalitate de lucru acum 7 ani, când m-am angajat într-o multinațională. Inițial mi s-a părut interesantă dar la un moment dat a cam ajuns să mă acapareze.
Unii dintre cei care nu au acces la această modalitate de lucru mi-au spus des cu încântare cât de fain este, ce norocoasă sunt și cât și-ar dori și ei să poată face asta. Eh. Eu mereu clatin puțin din cap. Pentru că este așa și nu este, în același timp.
Dar să explorăm puțin avantajele și dezavantajele.
1. Confortul
Ești în confortul casei tale, poți lua micul dejun și prânzul în tihnă, poți să-ți faci o cafea mai târziu dacă ți se face poftă. Sau un ceai sau ce vrei. Poți să lucrezi oriunde îți place ție mai mult, să reglezi toată ambianța pe gustul tău și să-ți apinzi lumânărele parfumate dacă vrei. Să ieși în pauză pe balconul personal și să te bucuri de aer. Să îți pui muzică fără să derajezi pe nimeni – asta dacă nu cumva ai o ședință. Ce să mai, acasă e întotdeauna bine.
2. Timpul
Așa e, nu mai pierdem timp prețios pe drum, putem dormi mai mult și apoi suntem ”ready to go”. Ne putem apuca de treabă mai devreme și să terminăm mai devreme iar apoi să facem ceea ce ne place. Din punctul ăsta de vedere, chiar este minunat.
Păi și ce e în neregulă cu astea? Absolut nimic, sunt niste avantaje minunate. Care să fie totuși dezavantajele?
1. Deconectarea
Mie mi se pare mult mai greu să mă decontectez când lucrez de acasă. Aproape întotdeuna omit să îmi iau pauzele și sfârșesc prin a mă deloga mai târziu decât aș fi făcut-o de la birou. În plus, deseori mă conectez mai devreme decât aș fi făcut-o în mod normal. Sau, alteori, sunt distrasă de vreo activitate casnică iar apoi trebuie să recuperez timpul pierdut și iar mă întind peste ora programată. Una peste alta, de acasă, programul meu nu începe și nu se termină decât rareori la ora programată.
2. Spațiul personal
Dacă înainte de a avea copil lucrurile erau mult mai simple, între timp treburile s-au mai complicat. Abia am re-început serviciul (v-am povestit cu entuziasm) iar acum lucrez de acasă. Cu un copil de 1 an și 10 luni. Nu, nu mă plâng. Dar cum nu mai putem primi bunica să o îngrijească, lucrurile devin interesante. Iar uneori biroul meu arată ca un loc în care au explodat mai multe bombe, una după alta.
3. Izolarea
O zi sau două de work from home nu aduc cu siguranță sentimentul ăsta, dar când perioada se prelungește s-ar putea să ne simțim și astfel. La birou, deseori, atmosfera este plăcută, se râde, împărtășim păreri, ne plac colegii noștri, cerem și primim ajutor imediat, punem întrebări și primim răspunsurile pe loc, altfel spus, comunicăm și ne simțim incluși și acceptați. De acasă și de pe video și chat este un pic altfel, un pic mai greu.
Ce am putea face mai bine când lucrăm de acasă ca să ne îmbunătățim starea?
- Să avem un spațiu de lucru pe care să-l păstrăm curat și organizat, asta ne va da o stare bună. Haosul nu încurajează productivitea.
- Chiar dacă nu trebuie să avem o ținută business, asta nu înseamnă că trebuie să rămânem în pijamale o zi întreagă. Mie îmi place să îmi fac rutina de dimineața ca și cum aș pleca la birou, adică spălat, pieptănat, parfumat, îmbrăcat cu haine comode dar pe care le-aș purta și în afara casei fără să-mi fie rușine și machiaj păstrat la minimum sau deloc – asta e o ocazie bună să-mi las fața să respire.
- Nu te lăsa distras de tot felul de activități, înceracă să rămâi concentrat. De exemplu, cu mâncatul. Nu mânca pe apucate toată ziua, ia-ți mai degrabă o pauză de prânz.
- Lucrează în intervalul impus și nu te angaja în alte activități. După terminarea programului, vei avea timp pentru orice îți dorești. Este mai bine să lucrezi 8 ore concentrat decât să recuperezi apoi și să depășești programul alocat.
Pentru voi cum este când lucrați de acasă?
Comments
Ți-am mai spus că am mai trecut prin asta, adică lucratul de acasă ? Am lucrat 9 luni în regine remote pentru Amazon. Au fost cele mai lungi 9 luni din viața mea. Speram să nu mă mai întorc la asta, dar dacă-i musai, musai. La Renault aveam o zi de lucrat de acasă și ce dor îmi e să mă duc în celelalte 4 zile la biroul meu…
Da…te inteleg perfect. Si eu aveam inainte de maternity 1 zi pe saptamana, acum am doua dar de vreo 2 săptămâni sunt acasa si da, mi-e dor de biroul meu.
Exact, în ziua în care lucram de acasă poate eram cu o idee mai eficientă, dar acum sunt în a doua săptămână și parcă mă scurg…
Foarte utile recomandarile… nici la mine nu functioneaza asta cu lucratul din pijamale.
Multumesc 🙂 da, asa e. Toate astea be influențează starea
Fiul meu lucrează de acasă cam de la 5 martie și deja îi este greu. Dacă înainte era perfect cu două zile diferite într-o săptămână, acum îi lipsește mult socializarea de la birou. Din păcate va fi de durată.
Desi nu am un job in adevaratul sens al cuvantului activitatea d epe cele 3 bloguri cam atat timp imi ia. Fix de un job. Care se petrece in timpul de somn al copiilor, sau cand sunt la gradi, sau cand se uita la desene. Si tare ma pierd in treburile casnice, cand concentrarea ea ar fi mai mare.
Da asa este..si eur resimt asta
Da…te inteleg