
Where you’d go, Bernadette (Unde ai dispărut, Bernadette)
Vă povesteam mai demult despre ultima cărticică citită de mine, Unde ai dispărut, Bernadette și vă spuneam cât de inedită a fost această lectură, cât de bine ticluită povestea și cât de plină de fantezie.
Așa că, foarte impresionată, am decis că trebuie neapărat să vă și filmul Where you’d go, Bernadette din 2019, pe care îl tot vedeam promovat intens la vremea lui. Zis și făcut.
Aș vrea să spun în primul rând că niciodată după ce am citit cartea nu mi-aș fi imaginat-o pe Cate Blanchett în rolul lui Bernadette. A fost cu adevărat o surpriză foarte plăcută pentru că, deși rolul poate părea mai țăcănit, Cate Blanchette îl intrepretează cu foarte multă grație și eleganță, conferindu-i multă demnitate și tărie de caracter personajului. Mi-a plăcut mult de tot jocul ei, a fost partea mea preferată din film, cu siguranță.
Intriga filmului
Bernadette Fox este o arhitectă care a avut o carieră foarte promițătoare dar s-a retras din lumina reflectoarelor în momentul în care a avut un eșec. În prezent, ea este casnică și are grijă de casă, de soțul ei, Elgin, și de fiica lor de 15 ani, Bee. Bernadette nu se poate integra în comunitatea din Seattle, nu se înțelege cu vecinii și nici cu părinții de la școala fetei și se luptă cu anxietatea și depresia.
Bee este un copil care a avut foarte multe probleme grave de sănătate, lucru care a afectat-o enorm pe eroina noaostră. Pentru că a avut doar note foarte bune la școala prestigioasă la care merge, mama ei a promis că va primi orice își va dori. O promisiune periculoasă de făcut unei fete de 12 ani cu foarte multă fantezie, dacă mă întrebați pe mine, mai ales că ea va alege…o excursie în Antarctica. De necrezut, așa-i? Așa i se pare lui Bernadette, care nu suportă să părăsească interiorul sigur al casei, este claustrofobă și se teme de atacuri de panică. Cu toate astea, ea este hotărâtă să îi facă pe plac fetiței sale, mai ales că aceasta a fost admisă la o școală de elită cu internat iar perioada idilică în care cele două și-au petrecut tot timpul împreună, pare să se apropie de final.
În încercarea de a se descurca cu toate sarcinile legate de plănuirea excursiei, Bernadette angajează o asistentă virtuală din India, care se dovedește a fi un apanaj pentru o organizație mafiotă rusă. Și astfel, soțul Elgin se trezește contactat la biroul său de la Microsoft, cu FBI-ul. De asemenea, vecina sa îi aduce acuzații că a călcat-o cu mașina și că i-a distrus intenționat casa iar părinții și profesorii de la școală îi reproșează că este dezinteresată de voluntariat și comunitate. Confruntat cu aceste acuzații grave, Eldrige decide că soția lui are nevoie vrând-nevrând de ajutor psihiatric.
Iar în mjlocul acestor complicații, Bernadette…dispare.
Diferențe între carte și film
Acțiunea este mult simplificată în film, felul în care Bernadette este găsită de asemenea. Cartea mi s- a părut mult mai interesant și captivantă, totul trebuie pus cap la cap ca un puzzle, în plus detaliile sunt cele care fac toată diferența iar cartea este plină de ele: replici amuzante, sentimente și emoții, relații complicate.
Una peste alta, recomand în aceeași măsură și cartea și filmul, deși cartea mi-a plăcut mai mult, incontestabil. Filmul este unul simpluț și relaxant pe când cartea se citește cu sufletul la gură – asta a fost experiența mea, cel puțin. Dacă ar fi să aleg o ordine, aș recomanda întâi vizionarea filmului și apoi lecturarea micului roman, pentru că da, filmul este drăguț dar cartea oferă multe detalii savuroase, multe răsturnări de situații și o perspectivă mai profundă, pe care filmul nu reușește să o surprindă.
Tu ai văzut acest film? Ce impresie ți-a lăsat?
Comments
Imi e putin greu sa ma pronunt, avand in vedere ca nu am citit nici cartea si nu am vazut nici filmul…dar, ca idee generala, sunt de acord cu tine: in majoritatea cazurilor ecranizarile sunt mult mai slabe decat cartile. Poate ca imaginatia noastra este mult mai realista si mai profunda decat ce pot scoate regizorii… sau poate actorii nu corespund viziunii noastre… in fine.
Mereu imi place sa citesc cartea si apoi sa vad filmul (in ordinea asta)… Pare destul de interesantă povestea…
Prima dată când am făcut așa și am fost dezamăgit a fost când am citit Veronika se decide să moară… de Paolo Coelho. Filmul mi s-a părut foarte bun, dar cartea a subperformat…
Mă rog, am experimentat la fel si Morometii, dar acolo mi-au plăcut ambele :))))))
Asa e, și uneori poate e prea mult dec cuprins într-un singur film
Interesantă, nu știam că Veronica e si film, cartea nu m-a impresionat, dar poate ar trebui să l caut. Multumesc de recomadarw