Dezvoltare personala

5 obiceiuri bune care ne vor rămâne

Am traversat în primăvara aceasta o perioadă fără precedent iar acum ne întoarcem, puțin câte puțin,  mai aproape de normal. Cu toate astea, unele lucruri s-au dovedit a fi lecții valoroase și cred că este important să ni le însușim. Eu am ales 5 obiceiuri bune care sper că ne vor rămâne în obișnuință și de acum încolo.

1.Distanța socială
Niciodată nu mi-au placut persoanele care, la o coadă, se înghesuie în tine de parcă asta ar face coada să se miște mai repede. Întotdeauna am păstrat distanta, chiar și înainte de pandemie, pentru că înțeleg și respect noțiunea de spațiu personal.

Chiar nu e nevoie să ne înghesuim unii în alții și mă bucur că, de voie de nevoie, întreaga societate a început să practice acest obicei bun.

Mi-aș dori ca asta să se întample și în mijloacele de transport, în special pe rutele aglomerate și la metrou – asta chiar ar fi o realizare.

2.Igiena
Deși părinții noștri ne-au învățat să ne spălăm pe mâini și să nu mâncăm de pe jos, să nu ne atingem fața și să strănutăm în șervețel, adevărul e că am tot neglijat unele aspecte elementare de igienă și nu le-am acordat importanța cuvenită. Iar acum, pentru că nu le-am respectat, aceste lucruri s-au întors către noi să ne arate cât de importante sunt și ce consecințe pot apărea din ignorarea lor.

Am devenit mai conștienți în ultimele luni, cât de importante sunt aceste obiceiuri simple, ca spălatul pe mâini, dezinfenctatul și strănutatul în cot, iar asta cred că este foarte bine, căci ne sunt folositoare și ne mențin sănătoși nu doar pe timp de pandemie sau în sezonul gripei, ci și în mod normal – întotdeauna.

3.Responsabilitate
Poate că avem cu toții tendința să ocolim uneori regulile, mai ales dacă nu ne convin. Dar acum am avut de făcut o alegere dificilă: să ne punem în pericol pe noi și pe cei din jurul nostru sau să devenim responsabili și să respectăm regulile. Și am înțeles mai bine ca niciodată, că la noi se află puterea. Doar noi, prin deciziile noastre, avem puterea să ne protejăm și să prevenim un dezastru.

4.Apreciere
Am aflat ca putem amâna un lucru pentru mâine dar mâine s-ar putea să nu mai fi posibil să îl accesăm. Asa ca poate ar fi mai bine să fim recunoscători pentru el astăzi. Să nu mai amânăm să ne vizităm bunicii, să nu mai refuzăm invitațiile prietenilor – pentru că niciodată ”mai târziu” și ”altădată” nu sunt garantate, iar acum am aflat asta pe pielea noastra.

Lucrurile simple și normale, familia noastră, apropiații noștri, jobul nostru, locuința – acestea sunt de bază și sunt cele mai importante în viața noastră. Ele nu ne sunt mereu garantate, așa că să fim recunoscători în fiecare zi și fericiți că le avem.

5.Adaptare
Orice schimbare este normal să fie întâmpinată de rezistență, însă o dată depășită această fază descoperim cât de adaptabili și rezilienți putem fi. În această perioadă am întâlnit multe provocări dar le-am depășit cu brio și chiar am reușit să le scoatem la iveală părțile pozitive.

Izolarea a fost una dintre aceste provocări, dar până la urmă ne-a oferit un răgaz, un timp în care să ne ocupăm de noi și de ai noștri. Mulți oameni și-au găsit preocupări noi sau au reactivat unele mai vechi, și-au descoperit talente ascunse, au început să facă sport sau să mediteze sau să picteze.

În alte circumstanțe nici nu am fi conceput să lucrăm de acasă atât de mult timp, dar acum a devenit deja parte din rutină.Și iată că găsim părți bune și în asta. Nu mai stăm în trafic, ne putem ocupa mai repede și mai mult de partener și/sau copii, după ce închidem laptopul putem ieși de-a dreptul la plimbare sau la sport.

Una peste alta, în orice provocare există oportunități și depindem de noi să le valorificăm așa cum ni se potrivește mai bine.

Tu ce obiceiuri bune ți-ai însușit în această perioadă și ai vrea să le păstrezi?

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

June 3, 2020 at 8:12 am

Tine mult de responsabilitatea fiecaruia, distantarea sociala la un metru jumatate greu de crezut ca va fi normalitate. Spatiul a fost o problema dintotdeauna.
Altfel sa ne spalam, sa stam langa apropiatii nostri, sa apreciem ce-i valoros, pentru fiecare si sa fim si recunoscatori cateodata, pentru ce avem e normal.
Si adaptabilitatea bine punctat, tine chiar de evolutia speciei, nu??? 😀
O zi buna!!



June 3, 2020 at 7:20 pm

Sincer, nu mi-am facut niciun obicei nou. Numai nervi noi. Statul in casa mai mult timp e fost tensionat, mai ales ca pe langa copii, am si pe mama, persoana cu handicap. Neplacerile apar cand de la copii, cand de la mama. Iar eu nu mai muncesc cu acte de cand am ramas insarcinata.



June 3, 2020 at 7:51 pm

Da asa, nici eu nu cred ca va fi normalitate și nici n-as speră la un metru jumătate, as fi încântată și cum o jumătate de metru:)) iti multumesc pentru comentariu, zi frumoasa si tie



June 3, 2020 at 7:52 pm

Da, așa e, statul acea implica multe provocări



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sânziene

June 24, 2020