Ganduri

De ce m-am lăsat de cafea

Aveam vreo 15 ani când o parte dintre prietenele mele s-au apucat să bea cafea, în încercarea de a rezista cât mai mult în pregătirea pentru examene și în goana atâtor pagini de învățat, iar pe mine nu m-a atins acest curent.  

Pur și simplu nu înțelegeam de ce aș avea nevoie de cafea și, foarte mulți ani de atunci încolo, tot nu am înțeles. Stiam de la mama mea ce înseamnă să bei cafea, mai ales când ne duceam amândouă cu ochii cârpiți de somn să cumpărăm cafea proaspăt măcinată sau cand se plângea de mari dureri de cap atunci când rămânea fără până la o oră mai târzie din zi.

Nu m-am apucat nici în facultate, eu fiind o persoană care funcționează mai bine dimineata, niciodată nu a ieșit bine încercarea de a face teme sau de a învăța noaptea.

Până ce, anii au trecut și eu am început să lucrez. Dependența nu a început chiar imediat, sincer, nici nu pot localiza exact momentul în timp dar, pe la 22 de ani am început să mă transform încet dar sigur în băutoare de cafea. Inițial inofensiv, cafea în weekend sau așa-zisa cafea de la aparat. Apoi, am început să beau cafea în fiecare dimineață  și câteva păharele la muncă, cafea în diverse forme ori de câte ori ieșeam în oraș și bineînțeles, nu mă mai puteam trezi fără băutura magică. Înainte de cafea, nu se putea întâmpla nimic.

Sigur, ea are foarte multe beneficii consumată cu moderație, este plină de antioxidanți, este un moment plăcut în zi. Totuși, eu nu o pot gestiona. Ajunsesem să consum o cantitate tot mai mare iar asta nu are cum să fie bine. În plus, când beam, mă simteam imediat energizată ca după o vreme nivelul să scadă mult și brusc iar eu să simt nevoia de încă una. Și încă una.

Devenisem foarte dependentă iar zilele în care nu apucam să beau erau foarte rele. Mă durea capul, eram epuizată, nu mă puteam concentra.

Așa că, prin noiembrie, am hotărât să mă las. De tot. Și a fost exact cum povestesc foștii fumători, din clipa aceea nu m-am mai atins de ea. La început era greu, tentația era mare. Apoi, am început să mă simt tot mai obosită și vreo 2 saptamani am dormit la prânz cu fetița mea în fiecare zi, noroc că eram în concediu încă și am putut face asta. A fost puțin anormal, pentru că eu în general mă culc si mă trezesc devreme si nu simt nevoia să mai dorm peste zi.

După ce această perioadă a trecut, mi-am dat seama că ma simt mult mai bine și că dimineață când mă trezesc, sunt deja…trează :)) nu mai am nevoie de cafea. Mă simt plină de energie și gata de treabă.

Cu ce am înlocuit cafeaua?

Cu ceai de fructe, uneori cu un înlocuitor din cereale și, foarte rar, mai beau cafea decofeinizată. Înainte, nu aș fi conceput deloc să beau ceai așa des, dar acum mă simt bine în felul ăsta și nu îmi închipui cum aș putea să mă întorc la cafea vreodată.

Un alt mare “păcat” al meu este dependența de zahăr și dulce, din păcate, încă nu am găsit o motivație suficient de puternică încât să renunț la ea, poate că se va întâmpla în viitor.

Tu obisnuiești să bei cafea? Ce reprezintă ea pentru tine?

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

June 29, 2020 at 4:49 am

Cum ai putut sa faci una ca asta? :OJune 29, 2020 at 4:53 am

Eu beau cafea pentru că îmi place. Din aceleași motiv beau și ceai �� dar fiecare organism e diferit și trebuie să alegem ce ni se potrivește.June 30, 2020 at 9:29 am

Nu prea beau cafea. Nu sunt înebunită după ea. Nu mi se pare că are un gust grozav. Prefer un ceai verde sau unul de fructe confiate.June 30, 2020 at 7:13 pm

Am inceput sa gust capuccino pe la vreo 14-15 ani. In facultate eram singura bautoare de ciocolata calda de la aparat. Cafea am inceput sa beau acum 7 ani cand am cunoscut un baiat. Invitatia in oras suna cu "hai la o cafea". O beam cu lapte, cu putin zahar. Apoi… dupa despartirea de X, cafeaua nu a mai avut acelasi gust. Dar am continuat. Si azi mai beau. Nu ma consider dependenta. Pot sa renunt si sa o dau pe ceai. Dar hai sa iti spun alt ceva.
10 ANI EU NU AM BAUT APA. Ce spui de asta? Si bere multi ani. Acum mai pup sticla de bere cu fructe. Am avut si eu perioade cu multa cafea, 3 in 1 si cola. Maxim 2 cafele pe zi consum, sau maxim 3 plicuri de 3 in 1. Nasol, mult vei spune. Da, dar am trecut pe cafea cu lapte fara lactoza sau lapte vegetal. Sa spunem mai sanatoasa. La mine cafeaua este lichid pe care il beau, eu fiind si acum certata cu apa. Daca beau o cana de apa pe zi mare minune. Am zile in sir cand nu beau apa, dar am apa in cafea, ceai, compot, sucuri, limonada. La mine totul merge cu un inlocuitor, dar nu inka sau orzo.

June 30, 2020 at 8:27 pm

Cat timp te simti ok si esti sănătoasă, altceva nu e importantJune 30, 2020 at 8:27 pm

Si mie imi plac ceaiurile de fructeJune 30, 2020 at 8:28 pm

Important e să fii bine, altceva nu conteazaJune 30, 2020 at 8:40 pm

Mă bucur că ai reuşit şi că te simți mai bine astfel!
La mine este obişnuință, dar cafeaua mea este mai mult lapte cu cafea :)) este foarte moale.July 1, 2020 at 6:49 am

Cat timp nu-ți face tay, este okJuly 1, 2020 at 4:13 pm

Deși uneori sar calul, adică beau vreo 3,dintre care doar una neagra, restul latte, nu as renunța la cafea. E momentul meu preferat dimineața, plus ca nu pot funcționa fără. O fi bine, o fi rău? 😀July 28, 2020 at 6:04 am

Hai că te urmăresc și aici. Îmi plac subiectele tale de pe pagina ta.. Numai bine îți doresc, Raluca.!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *