Dezvoltare personala

Nimic nu se schimbă până când tu nu te schimbi

De multă vreme îmi tot apărea acest titlu ca recomandare pe diverse site-uri de carte și mi se părea taare tentant. Cu toate astea, nu i-a venit rândul prea curând, nu știu de ce, mereu se ivea altceva.

Până când, în vacanță fiind, a trebuit să-mi refac rezerva de cărți și am dat de un chioșc drăguț pe faleză. Avea o mulțime de titluri apetisante, avea și POS, ce să mai! dragoste la prima vedere. Iar în captura mea am ales să includ și această carte. Și bine am făcut.

Cumva, simt că în ultimele săptămâni am ajuns la niște informații foarte interesante și foarte potrivite pentru etapa în care mă aflu acum, prin intermediul cărților pe care le-am parcurs, iar aceasta este cu siguranță una dintre ele.

Dar despre ce ne povestește Mike Robbins, autorul acestei cărți de dezvoltare personală?

În sine, despre relația cu noi înșine. Pare prea puțin? Ei bine, având în vedere că aceasta este relația care ne definește existența și, prin urmare, și toate celelalte relații, cred că este esențial să ne dorim să o îmbunătățim și să o tratăm ca pe o prioritate în viața noastră.

Autorul ne invită să ne uităm înăuntrul nostru și să ne re-evaluăm. Ce ne dorim cu adevărat și ce ne împiedică să ajungem acolo? Ne criticăm prea mult în loc să ne iubim? Suntem mai mult critici sau mai mult recunoscători pentru viața noastră? Spunem că avem un vis dar în loc să-l urmăm, ne auto-sabotăm?

Cum ar fi dacă am fi mai sinceri cu noi?
Dacă nu ne-ar mai fi teamă să fim vulnerabili și am reuși să fim mai deschiși cu ceilalți?
Cum ar fi dacă ne-am spune adevărul, chiar și cu voce tremurândă?

Mike Robbins împărtășește cu noi o concluzie la care a ajuns singur în urma experiențelor sale, a terapiei și a parcursului său pe drumul dezvoltării personale: nimic nu se poate schimba dacă tu nu te schimbi. Logic, nu? Și atunci, dacă e așa de simplu, de ce ne e așa de greu să ne schimbăm obiceiurile care ne țin pe loc?

Pentru că ne așteptăm să schimbăm instant, după ce cititm o carte sau ascultăm un speaker motivațional, obiceiuri și tipare pe care le cultivăm de ani de zile. Pentru că fiecare dintre noi avem în căpușor (cum zice autorul) un mic Gremlin răutăcios care ne spune că nu suntem suficient de buni, că nu vom reuși și ne tot împinge în față ”defectele„ și ne induce ades sindromul ”impostorului”. Pentru că deseori alegem să urmăm vocea orgoliului, care ne spune că ne va fi mai bine sau vom reuși când ceilalți se vor schimba.

Haha, așa să fie? Cineva foarte drag mie mi-a spus, ”dar de ce trebuie să mă schimb tot eu, de ce să nu se schimbe ceilalți”? Și, deși această opinie are ceva sens în ea, mai ales pentru o persoană foarte determinată, ambițioasă și care a realizat mult prin muncă neobosită, adevărul e că nu putem controla ceea ce este în exteriorul nostru deci, nici pe ceilalți. Să ne punem soarta în mâinile lor, așteptând să se schimbe, este cel puțin o decizie nefericită.

În schimb ne putem schimba noi. Ne putem concentra pe ceea ce este cu adevărat esențial pentru noi, ne putem axa pe a fi recunoscători și pe a simți bucurie pentru fiecare zi care ni se oferă, pentru tot ce avem deja, pentru toate oportunitățile pe care le-am primit și le vom primi. În loc să ne plângem că ceilalți nu ne treatează cum ne-am dori, ce-ar fi să ne tratăm noi ca pe cea mai importantă persoană din viașa noastră? Pentru că așa și suntem. Asta înseamnă nu doar să ne îngrijim de corpul nostru fizic, dar și de psihicul nostru. Să ne dăm timp să ne relaxăm, să ne dăm timp să ne descoperim, să aflăm ce ne place și care este visul nostru suprem.

Despre aceste lucruri și multe altele este această carte, mie mi-a plăcut enorm și cu siguranță o voi păstra la îndemână pentru a reciti din ea atunci când voi simți nevoia. Mi-a plăcut tonul ei sincer, naturalețea pe care o are autorul când își descrie experiențele, ușurința de a-și recunoaște, în primul rând sieși, slăbiciunile și eșecurile. Chiar dacă pare că abordează niște noțiuni pe care le știm deja, adevărul este că avem nevoie de cât mai multe remindere până când să ni le însușim cu adevărat și să le practicăm în mod natural în fiecare zi, schimbându-ne astfel viața.

Tu aici citit până acum „Nimic nu se schimbă până când tu nu te schimbi”?

Author

admin@eunmicsecret.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Momente și clipe

July 20, 2020

Semn de aer

July 30, 2020