Dezvoltare personala / Minimalism

Bucuria de trăi cu mai puțin

Minimalismul mă interesează de mai multă vreme, iar în ultimii ani am eliminat foarte multe lucruri din casa și din viața mea, simplificând-mi astfel traiul.

Găsesc foarte multe beneficii în acest curent și consider că pentru mine este benefic. Începând de la faptul că mă ajută să am casa mai curată și mai organizată, mă ajută să discern ce îmi este hrănitor când vine vorba de lucruri, relații și conținut, până la faptul că am devenit mult mai conștientă de lcururile pe care le aduc acasă iar felul meu de a cumpăra s-a schimbat mult. Mă gândesc mai mult înainte de a face o cumpărătură, nu las impulsul să ia decizia finală pentru mine și aleg lucruri calitative în detrimentul cantității mai mari.

De altfel, am mai scris despre asta pe blog aici și aici.

Așa că, atunci când am găsit cartea lui Joshua Becker, “Bucuria de a trai cu mai puțin” nu am ezitat să o cumpăr, căci știu  că este una dintre cărțile pe care o voi păstra cu sfințenie în mica mea bibliotecă, pentru a o reciti, cu atât mai mult cu cât eram familiară cu canalul de Youtube al autorului, pe care l-am mai urmărit în trecut și am rezonat cu ideile sale simple dar eficiente.

Joshua Becker ne spune propria lui poveste în această carte, modul în care a descoperit minimalismul și toată călătoria pe care a parcurs-o din 2008 și până acum, împreună cu familia sa. Provocările pe care le-a întâmpinat dar și reușitele sale, servesc drept lecții prețioase pentru cititori.

Ca mulți dintre noi, el era exasperat de toată curățenia și organizarea pe care trebuia să o facă din timp în timp, aceaste lucruri răpindu-i timp prețios pe care ar fi putut să îl folosească pentru a fi cu familia. Asta până într-o zi de vară când a realizat un lucru simplu: nu trebuie să avem atât de multe lucruri.

El a pornit foarte entuziasmat pe acest drum și ne povestește atât experiențele pozitive cât și momentele în care lucrurile au eșuat. Însă, per total, noul stil de viață s-a dovedit a fi un succes, atât pentru el cât și pentru familie, făcându-i să economisească bani și timp, să își schimbe modul de a cumpăra și de a se raporta la lucrurile materiale.

Așa cum ne spune și cartea, în vremurile de azi resimțim povara lucrurilor acumulate iar tendința este de a cumpăra, de a cumpăra și de a tot cumpăra. Suntem bombardați de reclame, suntem constrânși de societate să avem case mai mari, mașini mai noi și telefoane de ultimă generație, dar ce fac toate astea pentru noi? Ne fac toate aceste lucruri cu adevărat mai fericiți sau este doar o iluzie temporară, care durează doar până la următoare achiziție?

Minimalismul este o invitație de a rupe cercul acesta, de a păși în afara lui, dacă vreți, și de a ne re-evalua prioritățile. Beneficiile traiului cu mai puțin sunt multiple iar îndemnul de a înlocui lucrurile cu experiențe, mi se mi se pare binevenit și chiar hrănitor pentru suflet.

Mai mult, Joshua Becker ne oferă și datele din spatele sfaturilor sale, ne explică tot felul de capcane de marketing, unele mai evidente altele foarte subtile, ne explică diferențele între generații din punct de vedere al obiceiurilor de consum și ne dă foarte multe exemple de oameni pe care i-a ajutat să devină și ei minimaliști, ce schimbări concrete au întreprins aceștia și ce rezultate uimitoare au avut.

Una peste alta, cartea asta mi-a plăcut mult, se potrivește credințelor mele și chiar mi-a dat un impuls binevenit de a re-evalua lucrurile din casă și de a elimina surplusul, vocea autorului este puternică și îndeamnă la acțiune neîntârziată.

Minimalismul nu este răspunsul universal la toate neajunsurile noastre, cu siguranță nici nu se pretinde a fi. Dar este un mod de a trăi mai simplu (cât de simplu, ei bine asta depinde de la persoană la persoană  pentru că nu există o rețetă universală care să se potrivească tuturor), de a conștientiza mai mult ce ne dorim si cum putem să ne atingem obiectivele mai ușor fără a ne lăsa distrași de tentații exterioare.

Tu ce părere ai despre această carte? O consideri utilă? 

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

August 8, 2020 at 6:50 am

Chiar este o carte foarte bună! Felicitări pentru alegere ❤️



August 8, 2020 at 7:54 am

Buna idee! O caut si eu. Multumesc!



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *