Ganduri

Mai lasă telefonul ăla

De când telefoanele au devenit așa de inteligente, petrecem mult mai mult timp folosindu-le decât, să zicem, acum 10 ani iar activitățile la care ne ajută sunt foarte, foarte diverse.

Le folosim pentru plăți, pentru cumpărături, pentru a planifica, pentru a comunica, pentru a administra o afacere iar lista se poate lungi mult. Nu e de mirare că uneori ni se spune: ”Mai lasă telefonul ăla!”. Dar este această mustrare justificată?

Din punctul meu de vedere, și da, și nu.

Pentru că da, atunci când scrolăm în gol pe Facebook sau ne jucăm cine știe ce joc repetitiv, nu ne facem un mare serviciu stând cu ochii în ecranul albastru. Poate ar fi mai util să citim o carte, să facem exerciții, să scriem în jurnal, să admirăm natura și să trăim în moment. Da, toate astea pot fi mai hrănitoare decât uitatul în telefon fără scop.

Dar ce facem când telefonul ne ajută să simplificăm niște activități care altfel ne-ar fi consumat mai mult timp și energie?

Ca mersul la bancă de exemplu. Nu mai este necesar acum mereu, pentru că multe operațiuni se pot face online, simplificând mult întregul proces. Chiar și schița pentru această postare o pot face când am un moment liber, de pe telefon, fără a mai întinde laptopul. Sau poți să comunici cu prietenii, simțindu-i aproape chiar și în această perioadă dificilă, în care întâlnirile în persoană s-au rărit mult. Poți să înveți ceva nou de pe Youtube sau Pinterest, poți să asculți un audiobook sau un speaker și să te ajute. Poți folosi diverse aplicații pentru afirmații, mediație ghidată sau exerciții fizice. Ca să nu mai spun că poți administra pagini, grupuri sau site-uri chiar de pe telefon, fiind astfel prezent mai mult pentru afacerea ta – lucru care este, de cele mai multe ori, benefic.

Și atunci, când telefoanele ne pot ajuta așa de mult, este corect spus ”Mai lasă telefonul din mână”?

Cred că da, pentru că orice este prea mult strică iar echilibrul este cheia întotdeauna.

Prea mult timp petrecut pe telefon ne poate dăuna, chiar dacă suntem productivi astfel, stresul se poate acumula fără să ne dăm seama iar efectele lui să se simtă chiar pe termen lung. Astfel că, chiar dacă telefoanele ne ajută mult în viața de zi cu zi, ar trebui să limităm timpul petrecut pe ele și să alegem doar activitățile care ne fac într-adevăr bine și să le evităm pe cele care ne fac doar să pierdem timpul.

Tu cât de des auzi ”Mai lasă telefonul!”?

Author

admin@eunmicsecret.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 seriale pe Netflix

August 25, 2020