Minimalism

3 lucruri concrete pe care minimalismul le-a schimbat în viața mea

Despre minimalism nu mai știu când am auzit prima oară dar, am început să-l practic fără să știu cu 4 ani în urmă, când am descoperit Magia Ordinii scrisă de Marie Kondo.

Știu că s-ar putea să pară prea mult spus că este o carte care mi-a schimbat viața, dar chiar așa a fost. Crescută cu frica lui ”nu arunca pentru că nu știi când vei avea nevoie”, Marie Kondo a fost prima care mi-a spus: fiecare lucru are o anumită energie și greutate, nu este nevoie să ai așa de multe lucruri. Și chiar am simțit asta ca pe o eliberare.

Ulterior, am început să mă informez mai mult și să pun în practică principiile învățate. Primul pas pe care l-am făcut a fost ceea ce se cheamă decluttering – adică debarasarea casei de obiectele care nu îmi mai erau necesare.

Procesul de decluttering nu a fost unul brusc, ci treptat, iar eu acum îl văd ca pe un proces continuu – pur și simplu ține de tine și de nivelul la care ai ajuns. Nu cred că ar trebui să renunți la lucruri fără a reflecta îndeajuns și fără a fi pregătit, doar de dragul unui curent.

Dar minimalismul nu înseamnă doar decluttering. Este un stil de viață și un mod de a gândi, deopotrivă, iar despre asta am mai scris aici și aici.

În drumul meu prin acest curent, mai mult sau mai puțin poticnit, multe lucruri s-au schimbat în bine în mod vizbil dar și într-un mod mai puțin vizibil, adică în interiorul meu.

Am înțeles că mă ajută să mă concentrez mai mult pe a fi recunoscătoare pentru tot ceea ce am deja în loc să mă gândesc ce îmi lipsește și că experiențele valorează mai mult pentru mine decât lucrurile materiale.

Mi-am propus de multă vreme să scriu despre asta iar când m-am apucat, mi-am dat seama că sunt prea multe de scris într-un singur articol, drept pentru care l-am împărțit în două.

Iată , concret, 3 lucruri pe care minimalismul le-a schimbat în viața mea:

Spațiul

Când m-am mutat în acest apartament de 44mp am avut un șoc. Căsuța mea frumoasă și nouă s-a umplut repede de o mulțime de cutii, de nu mai aveai loc pe unde să treci. Am fost ajutată de mai multe persoane și am muncit cot la cot o zi întreagă ca să pun totul la loc și ca să depozitez ceea ce era în plus. Sentimentul de bucurie adus de căsuța nouă era cumva umbrit de alt sentiment, mai puțin plăcut: acela că nu am suficient spațiu.

A durat mult, mult timp, timp în care m-am plâns că nu am loc și că nu găsesc nimic, până să-mi dau seama că e momentul să discern între ce este esențial și inutil. Iar asta a făcut o mare diferență.

Locuiesc și azi în același apartament de 44 mp dar sentimentul acum este cu totul altul. Cuvintele care l-ar putea descrie sunt: aerisit, ordonat, suficient.

Câteva reguli pe care le urmez cu sfințenie ca să îl pot păstra așa sunt:

  • revizuiesc spațiul constant și acționez dacă s-au strâns lucruri în plus
  • sortez și micșorez toate categoriile de obiecte: haine, jucării, veselă etc
  • nu păstrez dubluri
  • donez sau vînd ce nu mai am nevoie și fac asta des cu hainele încă bune și cărțile citite
  • decid foarte bine înainte de a aduce orice lucru în plus în casă, fie că este cadou sau o nouă cumpărătură
  • nu păstrez nimic ce nu mai e necesar doar pentru că ”poate voi avea nevoie într-o zi”. Experiența m-a învățat că acea zi nu prea vine.

Spațiul virtual

Chiar dacă nu ne încarcă fizic, ceea ce stocăm virtual ne poate influența de asemenea. Ca atare, îmi este mult mai ușor să găsesc ce am nevoie, aplicații, poze, articole etc. de când am adoptat obiceiul de a înlătura ceea ce nu este de folos. De exemplu, dacă nu mai folosesc o aplicație din telefon de o vreme, o șterg fără regrete. O pot reinstala dacă îi voi simți lipsa dar, în general, asta nu s-a întâmplat. La fel și fotografiile, dacă am făcut multe într-o vacanță, le aleg pe cele mai bune și doar pe acelea le stochez. Aplic acest principiu și la birou, sortez mailurile și documentele păstrez doar ceea ce este relevant pentru munca mea. Obișnuiam să păstrez absolut tot în trecut, iar fiecare căutare când aveam nevoie de ceva, era de-a dreptul dureroasă. Aceste obiceiuri îmi fac viața mult mai simplă.

Cumpărăturile

Obișnuiam să fiu foarte atrasă de reduceri și chilipiruri, astfel că de multe ori cumpăram mai mult dar nu așa de calitativ. De asemenea, nu reflectam prea mult la deciziile mele, acționam din impuls, fie că era vorba de haine, o ciocolată, încă un parfum sau al treilea gel de duș. De multe ori, ajunsă acasă, realizam că nu a fost o achiziție înțeleaptă și că am adus (încă) un lucru de care nu am nevoie, dar care îmi va solicita spațiu, nervi și timp.

Suntem bombardați cu reclame care ne fac să ne dorim lucruri de care nu avem nevoie, atrăgându-ne cu oferte tentate. Dar adevărul este că multe dintre ele nu ne ajută. Dacă reușim să nu cedăm impulsului de moment și să ne oferim un răgaz, probabil vom ajunge singuri la această concluzie.

Este un obicei pe care îl practic adesea, să îmi iau un timp de gîndire înainte de a face achiziția. Dacă îmi mai doresc acel lucru și peste câteva zile și consider că este folositor, îl voi lua. Dacă nu, nu.

De asemenea, pentru că acum cumpăr mai rar, pot cumpăra mai bine. Și prin asta vreau să spun, mai de calitate. Nu mai caut oferte și prețuri mici atunci când am nevoie de ceva, ci mai degrabă să fie exact ce îmi doresc, și nu mă deranjează dacă trebuie să plătesc puțin în plus pentru ceva mai bun.

În concluzie…

Minimalismul poate fi un aliat pentru a ne simplifica viața și a o îmbunătăți iar pentru mine a funcționat și este ceva ce am integrat în viața mea cu bucurie și reunoștință. Mi se pare un proces continuu care are îți permite mereu să înveți și să îmbunătățești.

Tu ce obiceiuri ai adoptat în viața ta cu rezultate bune?

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

October 4, 2020 at 12:35 pm

Articolul tău a venit la fix!!! Chiar aveam nevoie să fac puțină ordine 😁October 4, 2020 at 12:40 pm

:)) nu-i asa? Și eu am făcut exact asta ieri 🙂 spor la organizatOctober 5, 2020 at 2:12 am

Tocmai ne-am mutat, dar înainte de a împacheta am selectat atent totul. Multe au ajuns la gunoi și chiar după ce voi despacheta, am de gând să mai arunc câte ceva. Ai dreptate, ziua în care ai nevoie de…nu vine!    October 5, 2020 at 8:14 am

    Felicitari pentru casuta noua, sa fii fericita in ea. Da, si eu ajuns la aceeasi concluzie.N-as mai putea trai intr-o casa aglomerata pana la refuz.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *