Super Blog

Croitorie și nostalgie

Am avut norocul să vin pe lume într-o familie în care femeile aveau super-puteri.

Ele știau mereu să spună povești extraordinare pline de imaginație, să cânte cu blândețe, să țină totul în ordine, să repare câte ceva când se strica și să știe deja ce îți dorești înainte de a fi apucat să le spui.

Aceste super-femei sunt mama si bunicile mele, ele m-au crescut și cu ele am petrecut cele mai frumoase clipe din copilărie. Ca și ele, casele lor erau foarte diferite, reflectând personalitatea și gustul fiecăreia.

Mama ținea apartamentul nostru curat și ordonat, aerisea des și îmi amintesc și acum senzația plăcută din zielele de primăvară în care soarele călduț pătrundea în voie în casă iar vântul flutura ușor perdelele. Casa bunicii din București era mare și sobră iar pendula anunța cântând tare fiecare oră fixă. Bunica de la țară stătea într-o casă primitoare și drăguță, cu o curte frumoasă plină de flori, pomi, fructe și legume, în care duminica se cocea plăcintă.

Da, casele acestea, ca și stăpânele lor, erau foarte diferite. Și totuși, ceva comun se găsea în toate: mașina de cusut.

Mașina de cusut a mamei era neagră, lucioasă și agilă, ca o panteră suplă pândind prada. Ea avea o cutie de lemn cu mâner și știa să coasă hăinuțe frumoase înainte de fiecare serbare sau de ziua mea. Mașina bunicii de la țară avea roată și pedală din lemn iar bunica din București avea o mașină veche, Singer, tot cu roată și pedală, dar căreia bunicul ingenios îi montase motoraș.

Îmi amintesc și acum privirile concentrate aplecate deasupra lucrului, țăcănitul ritmic al acelor, materialele, broderiile și dantelele răsfirate împrejur și, ce iubeam eu cel mai tare, cutiile cu ațe și nasturi. Nu știu de ce, dar nasturii îmi plăceau mult, petreceam ore în șir, sub masă, jucându-mă cu ei.

Cei de la Cusut si Brodat m-au provocat astăzi să împărtășesc cu voi cea mai dragă amintire din copilărie legată de lumea croitoriei iar asta se leagă, inevitabil, de mașina de cusut a mamei despre care v-am povestit mai sus că era tare năzdrăvană și știa să coasă minunății. De ziua mea a cusut un simpatic cosumaș dintr-un material cu Familia Flinstone, cu fustiță pe elastic și vestuță asortată. Altă dată, mi-a cusut o rochiță în două nuanțe de verde, din catifea și satin, chiar în ziua serbării.

Dar, cea mai dragă amintire legată de croitorie este cu siguranță cea despre rochia mea roz, croită de pe un tipar din Burda și făcută de la 0 de mama și tata. Amândoi au muncit la ea, nu știu exact cât timp, ca să fie gata pentru serbarea de Crăciun de la grădiniță din acel an.

O să-mi spuneți, poate, că nu e mare lucru, că era doar o rochie, dar eu o să vă spun că era cu mult mai mult. Pentru că noi 3 am creat-o, împreună și, acolo, părinții mei au pus tot ce aveau ei mai bun: toată răbdarea, toată iubirea și toată grija lor.

Ei au ales și au pus singuri totul cap la cap, modelul, culorile, toate accesoriile și toate detaliile, astfel încât să iasă ceva cu totul și cu totul special, care să reflecte dragostea lor și tot ce înseamnă o familie.

Până la urmă…

Croitoria este un uimitor mod de a crea și de a te exprima și, așa cum îmi place mie să spun, fiecare lucru făcut de mână poartă amprenta creatorului și puțin din sufletul său.

Fie că ești începător în ale croitoriei sau mai avansat, că ai un atelier sau coși doar pentru bucuria ta și a familiei, orice croitor sau croitoreasă are nevoie de aliatul său de nădejde, masina de cusut.

Încă din anii 90, Bro Rom susține pasiunea pentru cusut furnizând nu doar utilaje de brodat, cusut și croit dar și o gamă foarte largă de produse specializate, fiind locul perfect unde să vii atunci când cauți accesorii croitorie.

De asemenea, beneficiind de atât de multă experiență, ei oferă consultanță privind orice aspect al industriei de confecții, transport gratuit, servicii integrate de garanție, livrări din stoc și vă așteaptă la show-room-ul din București dar și în alte câteva locații partenere din țară.

Talentul și pasiunea pentru cusut sunt daruri minunate, care creează amintiri de neuitat și înfrumusețează momentele speciale din viața fiecărui om, iar fiecare croitor trebuie să știe că are un partener devotat care să-l ajute să depășească orice obstacol care poate apărea în această meserie frumoasă dar și solicitantă.

Ajunși la final….

acum vreau și eu să te întreb pe tine: amintirea ta cea mai dragă legată de croitorie care este?

Acest articol a fost scris în cadrul competiției Super-Blog 2020.

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

October 12, 2020 at 8:43 am

Ce îmi plac amintirile tale! Poate pentru că mă regăsesc în ele, și eu am crescut într – un astfel de mediu și am multe, multe amintiri!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *