
Încă 3 lucruri concrete pe care minimalismul le-a schimbat în viața mea
Că sunt mare fană a curentului minimalist nu mai este niciun secret. De mai bine de 4 ani mă documentez despre el și îi aplic cu entuziasm principiile.
Pentru unii poate părea exagerat când spun că acest curent mi-a schimbat viața, dar eu chiar așa simt. Mi se potrivește mult acest concept și este perfect pentru stilul meu de viață. Să îmi simplific modul de a trăi eliminând ceea ce nu este necesar, fie că este vorba de lucruri , relații și credințe vechi sau care au devenit inutile, a fost una dintre cele mai bune decizii luate.
Acum câteva zile, v-am povestit 3 moduri concrete în care minimalismul mi-a schimbat viața, iar astăzi am revenit cu încă 3, pentru că sunt așa de multe de scris despre asta iar subiectul mă pasionează.
Iată, concret, încă 3 lucruri pe care minimalismul le-a schimbat în viața mea:
Garderoba
O bună bucată de vreme am admirat-o pe Carrie Bradshaw, colecția ei imprsionantă de pantofi, pasiunea ei pentru cumpărături și visul ei de a avea un dressing imens.
Doar că, în realitate, sunt destul de puține ocazii în care poți purta pantofi Manolo Blahnik, iar să păstrezi rochița stil tutu după ce ai împlinit 40 de ani, mie nu mi se pare o idee strălucită. Simplul gând de a depozita pulovere în cuptor (așa cum se lăuda eroina mea preferată), mă îngrozește acum.
Așa că, pe măsură ce anii au trecut, eu m-am mai maturizat și minimalismul a început să ”mă prindă”, mi-am dat seama că trebuie să fiu mult mai responsabilă cu ceea ce se află în dressingul meu și modul în care fac shopping.
Am început să elimin ceea ce nu am mai purtat de mult, ceea ce știam în mod realist că n-o să mai îmbrac și ceea ce nu îmi mai venea bine. Rezultatul? Știu mereu cu ce mă îmbrac pentru că nu mai trebuie să ”sap” în lucrurile inutile ca să îmi compun o ținută.
Sunt mult mai conștientă de ceea ce cumpăr și încerc să discern foarte bine dacă am nevoie de acel lucru, dacă îl voi purta și dacă îmi place cu adevărat sau doar cad pradă tentației.
Faptul că am în dressing doar haine care îmi plac și îmi vin, îmi ușurează sarcina de a mă pregăti pentru o nouă zi și de a arăta bine. Pentru că sunt mai puține haine, pot să calc mare parte din ele și să le păstrez în dulap ordonate, nu sub formă de grămadă.

Cosmetice
Același lucru se aplică și pentru cosmetice. Obișnuiam să folosesc mult mai multe produse iar dacă nu mi le permiteam, tânjeam după ele. Aș fi cumpărat câte un produs din fiecare categorie, doar pentru că sunt absolut înnebunită după ele. Însă, în timp, am ajuns la concluzia că ele nu sunt indispensabile. Mai mult, dacă nu le cumpăr scutesc și bani și timp și chimicale.

La capitolul igienă personală folosesc lucrurile cele mai importante: șampon, balsam, gel de duș, gel de curățare a feței, o cremă de zi hidratantă, cremă de corp, apă miceleară și deodorant.
Da, recunosc, am două șampoane pe care le alternez în această perioadă, unul este profesional și mă ajută să previn căderea părului și mai este un capitol unde unde mă abat de la reguli. Parfumul. Cred că am 4 sau 5 acum, toate începute, și mă lupt din greu cu mine să nu mai comand altul.
Parfumurile sunt slăbiciunea mea și nu vreau să renunț la ea nici măcar de dragul minimalismului. Totuși, până nu mai termin din ele n-o să cumpăr altul iar când o voi face sper să îmi fac o bucurie cu un singur parfum mai scump pe care mi-l doresc de mult.
Gentuța mea de machiaj a devenit și ea mult mai mică de când am îndepărtat ce nu mai am nevoie. Am în ea acum un fond de ten, o pudra bronzantă, un blush, o paletă de culori, un creion de sprâncene, unul negru de ochi, două rujuri și un balsam de buze, ceea ce face foarte ușor tot procesul iar când plec în vacanță o iau cu totul așa cum e, fără să mai am nevoie de o geantă în plus doar pentru cosmetice (been there, done that).
Așa cum v-ați dat seama, eu nu sunt o împătimită a machiajului și mereu am folosit puține produse, așa că ceea ce spun eu aici nu are cum să avantajeze pe toată lumea și nici nu trebuie. Important este să distingi și să alegi ceea ce este esențial pentru tine.
Starea de bine
Până la urmă, acesta este adevăratul scop al minimalismului sau al oricărui alt curent pe care decizi să-l urmezi: să aibă rezultate vizibile și să-ți schimbe viața în bine.
Pentru mine, și-a îndeplinit cu brio misiunea iar cel mai mare câștig este că am putut, cu ajutorul lui, să adopt niște obiceiuri mai sănătoase care să mă aducă mai aproape de obiectivele mele, iar asta se reflectă în starea mea de bine.
Obbișnuiam să consider că shoppingul înseamnă terapie pentru momentele în care nu mă simțeam bine, iar acest lucru este și fals și înșelător. În realitate, nu reușeam decât să cumpăr produse de obicei nepotrivite și să mă simt mai bine doar pentru foarte puțin timp. Shoppingul nu e terapie, este doar amăgire.
Să fac o plimbare, să ies în natură, să fac sport, un ceai, meditație, discuții cu prietenii, terapie – astea sunt unele dintre remediile adevărate în momentele de încercare.
Dând shoppingul la o parte și obsesia pentru nou și ceea ce lipsește, am reușit să decid mai bine ce este important, ce îmi face bine și ce nu și chiar să deprind obiceiuri mai bune. Iată câteva dintre acestea:
– Practic recunoștința mult mai des decât înainte, îmi fac timp să apreciez și să mă bucur pentru tot ceea ce am deja.
– Apreciez experiențele mai multdecât obiectele, altfel spus, mai tare mă încântă o vacanță într-un loc nou decât un televizor mai mare.
– Fac sport, chiar dacă nu mai ajung la sală din lipsa timpului. Fac exerciții cât de des și cât de mult pot acasă, yoga si pilates-ul fiind preferatele mele.
– Practic meditația, afirmațiile și rugăciunea iar asta înseamnă foarte mult pentru mine. Mă ajută să îmi limpezesc mintea, să trăiesc în prezent, să fiu împăcată cu mine și să îmi domolesc anxietatea.
– Mă preocupă mai mult spațiul în care trăiesc, organizarea și debarasarea casei fiind importante pentru mine. Mă informez continuu despre acest subiect, citesc cărți și am anumite canale pe care le urmăresc pe acest subiect.
Toate acestea mă ajută să fiu mai liniștită și mai fericită în viața mea și, chiar dacă minimalismul nu este răspunsul universal, eu îl consider aliatul meu de nădejde.
Pentru tine ce înseamnă minimalismul?
Comments