5 cărți de citit în timpul Pandemiei
Acest an a fost unul cât se poate de neobișnuit și de plin de provocări neașteptate, dar iată că a trecut cu repeziciune și ne aflăm deja la finalul verii. Chiar dacă vacanțele și ieșirile la terase ne dau impresia de normalitate, nu durează mult până să ne amintim că pandemia nu a luat încă sfârșit. În continuare trebuie să ne protejăm, să avem grijă de cei din jur și să ne purtăm responsabil – poate mai mult ca niciodată, sănătatea noastră depinde de noi.
Din fericire, orice fel de perioadă am traversa și cu orice fel de provocări ne confruntăm, cărțile ne sunt mereu alături pentru a ne ține companie, pentru a ne înfrumuseța zilele anoste și pentru a ne oferi experiențe nebănuite.
Astăzi vreau să vin către voi cu o recomandare de 5 cărți pe care eu le consider potrivite pe timp de pandemie 🙂 Am pus pe listă o carte despre speranță în orice condiții, o carte despre inevitabil, o carte inocentă, o carte despre iubire și o carte despre schimbare. Lectură plăcută!
Oscar și Tanti Roz
”Oscar și Tanti Roz” de Eric-Emmanuel Schmitt este o poveste exterm de delicată și sensibilă despre viață, despre boală, despre speranță dar și despre moarte. Această carte este prima mea alegere pentru această listă de cărți potrivite în perioadă de pandemie, pentru că ne învață mai multe despre cum putem reacționa într-o situație fără ieșire, astfel încât să ne putem continua viața, așa cum este ea, să putem să îi vedem frumusețea în fiecare zi și să acceptăm realitatea.
Oscar are 10 ani și este internat în spital cu diagnosticul crud de leucemie. Toată lumea știe ce se va întâmpla, inclusiv băiețelul, și încearcă să îl menajeze. Totuși, cea care intră în voie și reușește să îl ajute să se adapteze la această situație, este Tanti Roz – asistenta bună și grijulie. La sfatul ei, Oscar începe să îi scrie lui Dumnezeu scrisori, prilej care ne permite și nouă să îi aflăm povestea, sentimentele și ceea ce i se întâmplă.
Recomand această carte, deși nu este una veselă, pentru că nici viața nu este mereu veselă. Peste noapte totul se poate schimba și ne putem trezi cu un diagnostic neașteptat – așa cum s-a întâmplat și în primăvara aceasta pentru întreaga planetă. Cu toate astea, există mici bucurii și într-o profundă tristețe, speranță într-o mare dezamăgire.
Privind soarele în față
”Privind soarele în față” este o carte specială, scrisă de psihiatrul american Irvin Yalom, care nu ne vorbește însă despre aștri ci despre o altă experiență, care nu va ocoli pe nimeni: Moartea. Deși Irvin Yalom a scris și romane de ficțiune, această carte nu este una de acest fel, fiind mai degrabă de specialitate. Autorul îmbină foarte frumos experiența sa ca psihoterapeut și cunoștințele din domeniul Psihologiei și Filozofiei, pentru a explica teama de moarte.
Acesta a lucrat cu multe persoane bolnave sau în vârstă care s-au confruntat cu diverse crize existențiale și concluzia acestuia este că la baza tuturor stă frica de moarte. Recomand această carte chiar și dacă Psihologia nu este domeniul tău, tocmai pentru că este scrisă într-un mod simplu și accesibil și poate fi o ocazie bună de a-ți extinde orizontul și de întelege mult despre această experiență.
Inocenții
”Inocenții” de Ioana Pârvulescu este o carte frumoasă și blajină despre copilărie. Este alegerea mea în această perioadă, pentru că, pentru fiecare dintre noi, copilăria este o amintire de neșters, un târăm magic unde pare că s-a întâmplat totul, nu atât de demult. Așa este și acest roman care ne poartă în Brașovul anilor 60 și ne invită să explorăm alături de copiii de pe strada Maiakovski, Ana, Doru, Matei și Dina, manierele vremii, casa cea mare și plină de mistere, viața vecinilor, realitatea coumunistă.
Pentru mine, această care este o invitație de a evada din această lume supra-saturată de tehnologie și de a redescoperi vremurile simple și minunate ale copilăriei.
Idilă pe un turn
”Idilă pe un turn” de Thomas Hardy este prezentată ca o poveste de dragoste ”interzisă” și este o lectură plăcută și simplă, dar plină de emoții de toate felurile. Este alegerea mea de lectură pentru această perioadă fiindcă poate avem cu toții nevoie de puțin romantism de modă veche.
Viviette Constantine, eroina romanului, este o nobilă de țară care trăiește ca și o văduvă întrucât soțul său a plecat în Africa să vâneze lei și nu se mai știe nimic de el. Cu toate astea, statul său în ochii societății este acela de femeie măritată. De aceea, când îl întâlnește pe tânărul Swithin St. Cleeve și cei doi se îndrăgostesc, pare un lucru de neacceptat.
Mi se pare cumva amuzant acum că Lady Constantine este considerată o femeie ”în vârstă” la 28-29 de ani, dar aceasta era mentalitatea oamenilor pe vremea aceea. Faptul că ea și tânărul de 19 ani, care visează să fie astronom, vor să fie împreună, pare un lucru incredibil pentru ceilalți. O poveste romantică, un pic dramatică, un pic tristă, o lectură delicată care îndeamnă la visare.
Eu și totuși alta
Acesta este titlul celui de-al treilea volum a lui Jojo Moyes, din seria ”Înainte să te cunosc” (Me before you). Dacă este prima dată când auziți de această trilogie, iată povestea pe scurt. Louisa Clark este o englezoaică simpatică și tânară care nu prea știe ce va face cu viața ei. Până la 26 de ani nu a fost pe nicaieri și nici nu și-a dorit mare lucru, trăind mai mult dusă de val. Ea se va schimba când va fi angajată pentru a avea grijă de Will Trainor, un tânăr bogat, frumos și complet imobilizat pe viață în urmă unui accident stupid. Ea învață de la Will ce înseamnă să-ți trăiești viața, ce înseamnă iubirea și pofta de a trăi. Cand Will moare, viața ei pare că își pierde rostul. Volumul doi este o încercare continuă de a-și reveni, de a își reconstrui viață, o încercare plină de durere și marcată de multă rezistență și eșec.
De ce am ales volumul al treilea potrivit pentru a fi citit în această perioadă?
Pentru că este vorba de a lăsa totul în urmă și a o lua de la capăt, de a încerca din nou. În ultimul volum, eroina noastră va pleca la New York și își va găsi în sfârșit scopul. Iar noi, la fel ca și Louisa Clark, după aceasta pandemia va trece, vom fi aceeași dar totuși alții. Fiindcă o astfel de experiență te schimbă, te maturizează si te ajută să evoluezi.
Tu ce cărți mi-ai recomanda pentru această perioadă?
Comments