Super Blog

Nici poveștile nu mai sunt ce au fost…

”Copiii devin cititori în brațele părinților” așa zice un proverb și, în cazul meu, chiar așa s-a întâmplat.

Mi s-a citit încă de dinainte să îmi pot aminti, am crescut într-o casă plină, la propriu, de cărți și am învățat să citesc singură pentru că nu mă mai mulțumeam doar cu un singur capitol pe care mi-l citea tata în fiecare seară din romanul care avea să devină favoritul meu – ”Singur pe lume” de Hector Malot. Voiam mai mult așa că, de la un punct încolo, am fost pe cont propriu cu lectura.

O mulțime de cărți m-au însoțit în perioada copilăriei și de toate îmi aduc aminte cu drag. Îmi plăceau foarte mult basmele, cu zâne, prințese și feți frumoși, poveștile fantastice, care te purtau în călătorii care durau după-amieze întregi, alteori și mai mult, și în care totul părea posibil. Autorul meu preferat era Hans Christian Andersen, fără îndoială, ani la rând i-am devorat poveștile, pe unele recitindu-le de foarte multe ori.

Cărțile fac parte din magia copilăriei

Cea mai frumoasă amintire pe care o am legată de cărți este una care mă poartă înapoi într- o dimineață de Crăciun. Aveam 7 ani și primisem multe daruri de la Moș Crăciun. Un set de ceai cu ceșcuțe și farfurioare, un joc monopoly și, cea mai frumoasă dintre toate, o carte mare, galbenă cu toate poveștile clasice.

Prințul Broscoi, Cenușăreasa, Simbad Marinarul, Hansel și Gretel, Gulliver, Cei trei purceluși, Degețica – toate. A fost cartea mea preferată cu basme și am petrecut multe ore citind din ea și admirând frumoasele ilustrații.

Anul trecut, părinții mei mi-au făcut o surpriză și mi-au înapoiat cartea, ca și fetița mea să se poate bucura de ea. Îmi doresc foarte mult ca și ea să preia acest obicei bun de la noi, să iubească la fel de mult cărțile iar acestea să-i devină prietene de nădejde. Încă de la câteva luni am familiarizat-o cu ele și citim în fiecare zi, în special seara, înainte de culcare. Momentele petrecute astfel sunt neprețuite și ne apropie, suntem împreună și avem timp una de alta, indiferent de programul pe care l-am avut pe timpul zilei.

Cartea mea preferată are deja o vârstă, la fel ca mine și, chiar dacă este în contiuare frumoasă, pot înțelege de ce Delia este mai degrabă tentată să o ”ciufulească” decât să o citească (cu ajutorul meu, desigur).

Vremurile s-au schimbat iar odată cu ele și copiii, și noi, chiar și cărțile. Este nevoie de ceva mai mult acum pentru a le capta atenția și a le stimula imaginația.

De la Albă ca Zăpada la poveștile personalizate

Căutând aceste cărți care să aducă acel ”ceva” în plus și să o atragă pe fetița mea spre lectură, am dat peste Editura Elefantul Meu, care pune la dispoziția tuturor celor interesați de educația copiilor cărți personalizate în funcție de vârsta și preferințele copilului.

Astfel, în loc de o poveste clasică, poți avea o poveste în care eroul este chiar copilul tău și trăiește chiar el toate aventurile. Nu-i așa că deodată totul a devenit mult mai interesant? Așa este, tu alegi povestea iar personajul principal va fi chiar fetița sau băiețelul tău.

De abia aștept să-i citesc Deliei povestea în care Delia-Maria face toate năzdrăvăniile și toate descoperirile. Sunt studii care arată clar că astfel de povești sporesc interesul copiilor și nu este deloc greu de înțeles de ce. E mult mai interesant și captivant să citești o poveste despre tine.

În plus, poveștile sunt adaptate în funcție de vârsta copilului (de la 1 an până la 10 ani+), fiind astfel extrem de educative. Cele 23 de cărți ilustrate personalizate disponbile sunt foarte frumos ilustrate, au coperți superbe și acoperă foarte multe subiecte, fiind astfel imposibil să nu găsești una potrivită pentru copilul tău sau pentru a o oferi cadou unui micuț din viața ta. De la cărți pentru non-născuți, povești cu dinozauri sau cu balerine, acestea sunt minunate cadouri pentru copii.

Ca să fie captivantă, o carte trebuie să ”vorbească” pe înțelesul copilului, așa că aceste diferențieri mi se par mai mult decât binevenite.

M-a impresionat foarte mult cartea care spune povestea beblușului și cred că o voi comanda în curând pentru fetița mea. Fiecare copil vrea să știe cum a venit pe lume iar aceasta este o poveste tare duioasă care surprinde toate momentele pline de iubire dintre părinți și bebeluș, de la cele două liniuțe până la sosirea celui mic în căsuța lui.

Cartea conține numele copilului și data nașterii iar imaginile sunt (cum altfel?) personalizate, astfel încât personajele să semene cu părinții.

Tu cum ai grijă de educația copilului tău?

Cărțile de la Elefantul Meu au suflet și căldură iar grija pentru detalii și frumusețe mă fac să mi le doresc pentru copilul meu, pentru a o ajuta să se dezvolte armonios, să fie creativă și fericită.

Acest articol a fost scris în cadrul competiției Super-Blog 2020.

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *