Dezvoltare personala

Mult e până îți faci curaj

Bună, eu sunt Raluca și am tendința să procrastinez.

Nu, nu sunt mândră de asta dar, în timp, am învățat să nu mă mai învinovățesc și să abordez acest lucru într-o manieră mai pozitivă, care include acceptare, negociere, găsirea unor soluții dar și a sursei problemei.

Tindem să amânăm ce avem de făcut din multe motive. Poate că este ceva greu, care știm că ne va mânca multe resurse, timp și energie, poate că e ceva ce nu am mai făcut niciodată și nu știm ce avem de făcut concret sau nu avem idee de unde am putea începe. Poate chiar nu ne place și am prefera să facem orice altceva în loc, acesta fiind și motivul pentru care ne ascundem, așa de des, în spatele lui ”n-am avut timp”.

Timp este. Și e mereu același, nu va fi niciodată altfel, nu va exista un moment mai potrivit, timpul e tot ăla – important e să începi de undeva.

Exact. Tot ceea ce amânăm. Deadline-urile de la muncă. Programările la medic. Exercițiile fizice. Dieta sănătoasă pe care tot promitem să ne-o însușim. Scrisul pe blog sau la cartea pe care ai început-o cu atât de mult entuziasm și cu atât de mult timp în urmă. Curățenia generală și decluttering-ul. Toate și fiecare pe rând trebuie să înceapă de undeva. 

Pățesc asta foarte des când vine vorba de sport. Mi-e foarte greu să încep. Mă tot ascund în spatele altor activități, dau vina pe job, pe copil, pe casă – mă ascund după ”n-am timp”, la fel cum se ascunde struțul în nisip. Surpriza este, și în același timp lucrul care mă motivează, că atunci când încep și îmi fac timp pentru această activitate – mă simt extraordinar. Mă simt plină de energie, sănătoasă și, pe deasupra, sunt mândră de mine că am reușit să mă mobilizez. De cele mai multe ori, depășesc timpul pe care mi l-am alocat și exersez mai mult, pentru că mă simt atât de bine încât nu m-aș mai opri. 

Cred că ăsta e tot secretul. Să începi. Pur și simplu, începi făcând ceva oricât de mic. Mark Manson vorbește despre asta în cartea lui, ”Arta subtilă a nepăsării”, și el îl numește ”Principiul Fă ceva”. Mie îmi place enorm acest principiu și acest fel de a privi lucrurile, pentru că l-am aplicat de multe ori fără să știu că are un nume. Chiar dacă nu ai chef, fă ceva pentru visul tău. Orice. Oricât de mic. 

Dacă vrei să te apuci de decluttering, de exemplu, și ți se pare copleșitor sau nu știi de unde să începi, începe cu un singur sertar. Atât pentru o zi. Fă curățenie într-un sertar și elimină ce nu îți mai trebuie de acolo. S-ar putea să te simți așa de bine făcând ce ți-ai propus, încât să te simți suficient de motivat să continui. Iar dacă nu, tot ți-ai atins scopul pe care ți l-ai setat, așa că știi sigur că POȚI. La fel e și cu orice altceva. 

Dacă ai un proiect pe care nu știi cum să-l rezolvi, propune-ți măcar să analizezi ce presupune, ce etape trebuie să urmezi, cum ai putea sa-l începi. Mai mult ca sigur, din aproape în aproape, îl vei finaliza. S-ar putea să dureze mai mult decât te-ai așteptat, sau mai puțin, dar important e că ești pe traseul bun. Iar atât timp cât ai început și conutinui, nimic nu te poate opri. Este sigur, că mai devreme sau mai târziu, ai să ajungi acolo. 

În loc să ne învinovățim sau, mai rău, să ne găsim scuze, putem alege să fim sinceri cu noi, să acceptăm realitatea și să ne acceptăm așa cum suntem. Dacă nu am făcut un anumit lucru sau l-am greșit, nu înseamnă că nu am făcut nimic. Cu toții ducem vieți pline în care avem foarte multe responsabilități și sarcini – nu ar trebui să ne judecăm prea aspru. În schimb, putem să vedem de ce ne simțim așa. Ce ne face să tot amânăm în loc să ne apucăm cu încântare de treabă? Cum putem să depășim acele obstacole? Ce resurse ne pot ajuta și cum facem rost de ele? 

Din momentul în care ne vom concentra atenția pe ceea ce avem de făcut și nu pe ceea ce ne împiedică să facem, lucrurile vor decurge în favoarea noastră și vom reuși tot ceea ce ne-am propus. Până la urmă, important e să începi, câte puțin în fiecare zi.  

Tu cum îți faci curaj să începi?

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *