
Cum alegem lucrușoarele esențiale pentru primul an de viață al copilului – de la BeKid
Venirea pe lume a unui copil este un eveniment care îți schimbă viața cu totul – și sper că veți înțelege asta cât se poate de ad-literam. Nimic nu va mai fi la fel. Somnul tău nu va mai fi la fel, prioritățile tale se vor schimba definitiv, nevoile voastre ca familie vor fi altele, vacanțele vor fi planificate diferit, casa va arăta diferit, fericirea va arăta diferit iar starea ta de bine va înseamna cu totul altceva.
Nu, nu vă speriați, nu scriu aceste cuvinte cu intența de a vă produce fiori reci pe șira spinării, ci de a vă liniști. Vorbim aici despre o schimbare în bine, una care vă va provoca la început și vă va scoate cu totul din zona de confort, forțându-vă să învățați foarte multe lucruri din mers, pentru ca la final să vă facă oameni mai buni și mai fericiți. Apariția unui copil este cel mai frumos lucru care se poate întâmpla și o adevărată binecuvântare care, într-adevăr, vine la pachet cu ceva provocări.
Îmi amintesc momentul de fericire pură în care am auzit prima dată bătăile inimii fetiței mele, au fost secunde în care timpul s-a oprit în loc, cabinetul medicului s-a transformat într-un tunel iar toate celelalte voci și zgomote din jur s-au estompat, devenind irelevante.
Știam atunci că viața mea se va schimba suficient cât să facă loc în ea minunii care urma să vină dar, îmi dau seama acum, că nu știam deloc cât de mult sau cum anume.
De abia spre sfârșitul sarcinii am început să mă pregătesc și să achiziționez o parte dintre obictele necesare, pătuț, căruț, scoică, hăinuțe, scutece. Și câte nu au mai urmat după asta. Scaun de mașină, jucării, marsupiu, suzete, biberoane și câte și mai câte.
La început m-am simțit pierdută la raionul de bebeluși printre atâtea accesorii și hăinuțe mititele. Dar ce măsură să iau? 54? Sau 62? Oare chiar așa de mici trebuie să fie? Oare e bine? Multe dintre ideile pe care le aveam înainte să nasc mi se par acum, după ce am depășit situațiile respective, de-a dreptul amuzante. Nu, nu îmi trebuie mie suzetă, noi nu îi vom da așa ceva (ce glumă! aș spune acum). Lapte praf? Nu, ne trebuie nouă lapte praf (haha).
Mai apoi, m-am întrebat iarăși punându-mi mâinile în cap: îmi trebuie și masă de înfășat? Nu îmi trebuie? Îmi trebuie și landou și scoică? Am nevoie de două cărucioare, unul acum și unul peste 6 luni?! Eram extrem de confuză.
Serios acum, ce mi-aș fi dorit atunci când am început această călătorie, ar fi fost să știu unde pot găsi absolut tot ce am nevoie pentru un copil, începând de la primele lui zile ca bebeluș dar și pe tot parcursul anilor ce vor urma.

Din fericire, acest loc există și este partenerul ideal atât pentru viitori părinții cât și pentru cei experimentați, dar și pentru unchi, mătuși, bunici și alți iubitori de pitici.
Este vorba despre BeKid, magazinul online pentru părinți și copii, care livrează fericire și sentimente de ușurare oriunde în țară. Cum așa? La ei găsim tot ce este nevoie pentru un copil mic sau mare. Și când spun tot, vreau să spun absolut tot.
Toate lucrușoarele necesare pentru camera copilului, inclusiv mobilier, jucării de interior și exterior pentru copii mici și mari, rechizite, hăinuțe, costume pentru serbare, marsupii, trotinete, biciclete, scăunele de masă și mașină, tot ce este nevoie pentru hrana bebelușului de la pompa de sân până la laptele praf și multe, multe altele. Vedeți acum că n-am exagerat. Poți să cumperi totul dintr-un singur loc, scăpând astfel de durerile de cap.
Astăzi mi-am propus să scriu un ghid care să cuprindă cele mai importante 4 lucrușoare de care are nevoie un copilaș în primul lui an de viață, iar Bekid mi-a fost partener loial în acest demers. Iată deci lucrurile pe care aș fi vrut să le știu și eu când s-a născut fetița mea. Vei avea nevoie de:
1.Pătuț
Dacă ar fi din nou să aleg un pătuț de copil, aș alege unul transformabil, de care să ne putem folosi mai mulți ani și care să se potrivească diverselor etape prin care copilul va trece.

Este important să alegem un pătuț sigur, de calitate și care să ne ajute. Să aibă spații de depozitare pentru a mai reduce haosul care poate apărea în cameră, să ne folosească mult timp și să se adapteze diverselor noastre nevoi.
Cel pe care l-am ales se poate transforma, din pătuț, în țarc, comodă, pat de adolescent sau birou. Este foarte practic și mai are și două sertare încăpătoare în care să depozitezi scutece sau jucării.
Suportul pentru saltea este solid, așa cum ar trebui să fie, salteaua este reglabilă pe 3 niveluri iar grilajul este complet detașabil în cazul în care vrei sa lipești pătuțul de al vostru, ceea ce noi am făcut și mi se pare o idee foarte bună, mai ales când bebe este mic, se trezește noaptea ca să mănânce sau vrei să îl știi cât mai aproape de tine, în siguranță.
Pătuțul este ușor de montat și de curățat, colțurile sunt rotunjite pentru a evita accidentarea, comoda este montată partea dreaptă a pătuțului însă, dacă doriți, prin comandă specială, exista posibilitatea să alegeți ca pătuțul să fie confecționat cu comoda pe partea stângă.
Atenție! Cât bebe este mic nu trebuie să lăsați absolut nimic în pătuț, nicio jucărie, niciun cearceaf răzleț sau vreo păturică uitată – pentru a evita accidentele neplăcute.
2.Marsupiu
Când vine vorba despre marsupii ergonomice, eu sunt fana lor numărul 1. Dacă mi s-ar cere să aleg între căruț și marsupiu, aș renunța la primul, deși m-am folosit de unul timp îndelungat.
Mi s-a părut mult mai comod și practic să o port pe fetița mea într-un marsupiu, de la 3 luni și până pe la 1 an și ceva. O aveam mereu lângă mine, putea acționa repede dacă ceva era în neregulă, eram amândouă mult mai mobile astfel când mergeam cu treabă prin oraș iar eu îmi puteam folosi ambele mâini. În plus, fetița era mult mai liniștită la pieptul meu, adormea des și stătea în general liniștită, privind curioasă ce se petrece în jur.
Mi-a plăcut mult acest marsupiu de la Luna Dream pentru că este ergonomic (adică bebe are în el o poziție corectă, care nu îi solicită și nu îi deformează coloana), este confecționat din bumbac, bretelele lui sunt dispuse în X și ajută astfel la distribuirea uniformă a greutatii bebelusului pe spate, fiind confortabil pentru umeri si spate – lucru esențial atunci când bebe se face mai mare și mai greu sau când petreceți mai multe ore astfel.

3. Scaun de mașină
Siguranța este cea mai importantă în general dar, când vine vorba despre copilul tău, nu este nimic mai important de atât. De aceea, când mergeți cu mașina, trebuie să vă asigurați că transportul micuțului se face în deplină siguranță. Scaunul auto al copilului poate face diferența între o călătorie reușită și un dezastru.
Personal, când a trebuit să aleg unul, am luat în calcul câteva aspecte. Să fie potrivit vârstei și greutății, să fie sigur, să aibă poziție de somn și per total, să fie confortabil.

Mi-a plăcut mult acest scăunel rotativ cu sistem Iso Fix, pentru că poate fi folosit de la 0 până la 36 de kilograme. Are un sistem de prindere în 5 puncte și datorită pozițiilor sale multiple, poate fi folosit încă de la naștere. Sigur, la început, când bebe este mic, scaunul va fi poziționat cu spatele la direcția de mers și în poziție de somn.
Acesta se poate fixa în orice mașină dotată cu puncte de ancorare ISOFIX și TopTether. Sistemul TopTether previne rotirea scaunului și reduce mișcarea în față a copilului în caz de coliziune. Scaunul auto este dotat cu sistem rear facing care protejeze capul și corpul copilului la impactul frontal. Așa că, din punct de vedere al siguranței, acesta m-a încântat cel mai mult și l-aș alege fără rezerve.
4. Sunete albe
La foarte scurt timp după ce s-a născut fetița mea, m-am pomenit învățând ce sunt suntele albe și cum ajută ele bebelușii. Așa că iată-mă căutând sunete de foehn și aspirator pe youtube, într-o primă fază, apoi sunete de valuri, delfini și balene.
Poți face și tu ca mine și să nu-ți mai folosești telefonul pentru nimic altceva pe termen nedefinit, sau poți alege o lampă de veghe cu sunete albe și senzor de somn pentru a calma bebelușul și a-l pregăti de nani.
Această lampă vine sub forma unui ursulețul simpatic care se numește Leon și știe să reproducă 5 tipuri de sunete din categoria sunetelor albe: valurile mării, foehnul, picăturile de ploaie, aspiratorul sau bătăile inimii mamei. Ursulețul are în interior o inimioară, prevăzută cu un senzor special pentru plânsul bebelușului, simțind momentul în care cel mic ar vrea să se trezească. Atunci el, începe să emită sunetele speciale, liniștitoare, iar bebelușul adoarme la loc.

Iar ca bonus, am găsit la categoria tobogane copii acest tobogan simpatic în formă de navetă spațială, pentru copii între 1 și 3 ani și până la 20 de kilograme. Ce mi-a plăcut cel mai mult la el? Că datorită formei compacte poate fi folosit și în interior, mai ales că noi locuim (încă) la bloc. O adevărată bucurie pentru pitici și garanția a 10 minute de liniște pentru adulți (bine, să nu exagerăm totuși, maximum 10 minute).

Acestea au fost recomandările mele pentru lucrurile esențiale din primul an al bebelușului. Lista este, desigur mult, mult mai lungă, fiecare etapă aducând descoperiri și provocări și pentru copii și pentru părinții lor.
Din fericire, părinții găsesc produse sigure și calitative pe BeKid.ro, astfel încât alegerile sunt mai ușoare și mai inspirate iar timpul rămas va fi dedicat celui mai important membru al familiei.
Articol scris în cadrul competiției Super-Blog 2020.
Comments