Super Blog

A fi sau a nu fi Influencer

În ultimii ani, termenul de Influencer a devenit foarte popular iar noi am început sa-l auzim din ce în ce mai des în jurul nostru.

Pe Instagram, pe Twitter, pe Facebook, pe Tik-Tok, pe bloguri – primim și cititm opinii despre tot felul de locuri, produse care mai de care mai variate (haine, make-up, alimente, băuturi, produse de curățenie etc.), servicii despre care n-am știut până atunci că există și, deși nu am cerut aceste informații, ele ne stârnesc interesul și ne creează nevoi pe care n-am știut că le avem înainte de a viziona conținutul respectiv.

Ba chiar mai mult, în ultima perioadă, multe figuri din mediul online au început să capete notorietate și să fie identificate cu acest statut, acela de Influencer Marketing.

Dar ce înseamnă să ai influență online?

Infulecerii sunt oameni care excelează într-un anumit domeniu și care se bucură de popularitate online. Ei nu sunt doar specialiști dar stăpânesc la perfecție arta branding-ului personal pe social media și sunt experți în promovare pe rețelele sociale.

Sunt specialiști într-un anumit domeniu și scriu despre asta, fac blogging și/sau vlogging, oferă recomandări, adună oamenii în comunități și au influență asupra deciziilor de cumpărare, altfel spus, ei au puterea de a genera vânzări.

Sursa foto: unsplash.com

Dar este acest concept unul nou?

Nicidecum. Oamenii sunt ființe sociale, comunicarea face parte din noi, la fel și tendința de a ne forma în grupuri bazate pe aceleași interese sau mod de a gândi. Este natural să facem schimb de păreri, să cerem opinii, recomandări și indicații, să avem încredere în anumite persoane iar în altele nu.

La începutul anilor ’90, Michael Blatter, un inovator al marketingului, a creat strategia „Trend Influence Marketing” pentru a promova o anumită marcă de țigări în cluburile sale de noapte. Strategia sa consta în plasarea anumitor mărci de țigări în mâinile barmanilor, care le dădeau țigări gratis clienților care lăsau bacșișuri generoase.

De când internetul și rețelele sociale au luat atât de mult avânt, această strategie este mult mai ușor de implementat iar acum a devenit parte din rutina cotidiană.

Nu este de mirare că numărul Influencerilor a crescut foarte mult iar Instagram-ul arată tot aproape ca o întreagă reclamă.

Sursă foto: unsplash.com

Cum ar trebui să fie, din punctul meu de vedere, un Influencer pentru a fi credibil?

1.Să fie asumat

Cu toții avem calități și defecte și propriile noastre talente. Suntem buni la anumite activități iar la altele nu prea, suntem specializați într-un domeniu iar despre altele nu știm prea multe.

Altfel spus, un influencer care scrie despre fashion și make-up, chiar într-un mod foarte profesionist și credibil, aș vrea să nu îmi recomande o bormașină, un detergent sau chiar un automobil – pentru că nu mi se va părea foarte credibilă alegerea.

2.Să fie constant

Mi-aș dori ca acesta să își respecte nișa, oricare ar fi aceasta (fashion, makeup, travel, IT, tehnic etc.) sau, cel puțin, să nu se îndepărteze prea tare de aceasta și în niciun caz să nu își trădeze principiile pe care le-a enunțat în repetate rânduri.

Altfel spus, dacă un blogger/vlogger/Instagramer pretinde în repetate rânduri că este vegan și promovează acest mod de viață, nu aș considera etic să facă reclamă pentru produse testate pe animale, ca un exemplu, sau la orice alt produs care să contravină ideilor pe care le promovează de obicei.

3.Să fie etic

Mi se pare foarte important și chiar o obligație a fiecărui creator de conținut care primește popuneri de colaborare, să se informeze temeinic despre acel brand și despre produsele pe care le promovează.

Să nu scrie despre ele fără a avea niște informații, fără a le fi testat și să nu le ridice în slăvi doar pentru că va fi plătit.

Puterea înseamnă responsabilitate, iar faptul că o mulțime de oameni ți-au acordat încrederea lor, te urmăresc și îți urmează recomandările ar trebui să te motiveze să promovezi cu discernământ compania respectivă, nu doar pentru că ești încântat de produsele gratuite.

4. Să nu emită păreri pe subiecte pe care nu le stăpânește

Religie, politică, discriminare, sănătate, evenimente aprinse – toate aceastea sunt subiecte foarte delicate, care trebuie abordate cu mare precauție – din punctul meu de vedere.

În momentul în care o persoană cu mulți urmăritori și multă credibilitate face niște declarații ”controversate” poate fi începutul sfârșitului. În primul rând, pentru că nu ar trebui să își folosească influența pentru a îndemna la comportamente nesănătoase sau periculoase (doar un exemplu, Anti-vaxx-erii).

Asta este părerea mea personală, nu cred că putem fi cu toții buni la toate, de aceea aleg să ascult specialiști în domeniul respectiv și nu doar oameni care promovează…de toate.

Srsă foto: unsplash.com

Povestea mea în blogging începe cu doi ani în urmă, când am început să scriu blogul E un mic secret cu intenția de a-mi exersa vocea și de a mă descoperi.

Este adevărat, mă gândeam de foarte multă vreme să mă re-apuc de scris, pentru că mereu mi s-a recunoscut acest talent și am fost încurajată în acest sens dar, cumva, mi-a lipsit mereu curajul.

Până când, rămasă acasă în concediu, mi-am dat seama că am nevoie de o ocupație în afară de treburile casnice atunci când fetița mea dormea și atunci m-am decis să nu mai amân ce îmi doream.

Aveam deja blogul E un mic secret pe un domeniu gratuit și nu mi-a mai rămas decât să încep să scriu. Așa că asta am făcut.

De atunci, a fost o călătorie extrem de interesantă, în care am cunoscut oameni profesioniști în ale bloggingului și ale scrisului, oameni fascinanți, de la care am învățat enorm, am intrat în comunități, am participat la concursuri.

Sursă foto: unsplash.com

Și, mai ales, am înțeles că bloggingul nu este doar despre scris, doar despre a fi talentat la asta (așa cum credeam eu, în mod naiv, la început) ci despre marketing, despre SEO, despre story-telling și promovare.

Pentru tine ce înseamnă a fi Influencer?

Articol scris în cadrul competiției Super-Blog 2020.

Author

admin@eunmicsecret.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *