Declutter-ing de Crăciun
V-am mai povestit că, încă de când am învățat despre minimalism și m-am documentat mai bine despre acest curent, am devenit nu doar interesată de el dar am și început să-i aplic, chiar cu succes aș spune, principiile.
Minimalismul a simplificat foarte multe pentru mine. Nu mai am problema că ”nu am cu ce să mă îmbrac” din moment ce nu am în dulap decât haine care îmi plac și care îmi vin. Rezultatul este că am mai puține lucruri în șifonier, pe care chiar le port și (bonus) apuc să le și calc.
Apoi, când vine vorba despre casa mea, care este un apartament mititel, mă ajută să păstrez doar ce folosesc și să elimin restul – iar această triere o fac destul de des pentru a evita ca spațiul să mi se aglomereze.
Mi se pare foarte satisfăcător să știu unde este totul, ca fiecare lucru să aibă locul lui și să nu mă lovesc constant de lucrurile pe care nu le mai folosesc în timp ce caut lucrurile de care chiar am nevoie.
Sigur, minimalismul nu este un răspuns universal dar, pentru mine, este ceva care funcționează și mă ajută să mă simt mai fericită. Pentru că până la urmă despre asta e vorba de fapt – despre a-ți îmbunătăți constant viața.
Despre lucrurile pe care le-am schimbat concret cu ajutorul minimalismului, am scris pe larg aici și aici.
Toată lumea în jurul meu discută de zor despre curățenia de sărbători și, trebuie să recunosc, acesta este puțin un subiect delicat pentru mine. În primul rând că nu înțeleg cum este diferită curățenia de sărbători de curățenia obișnuită.
Oricum fac curățenie, trebuie să mai fac o dată?! Dacă mi-am spălat perdelele acum o lună, le mai spăl odată pentru că este Crăciun? Asta o dată, iar al doilea motiv este că…am un copil de doi ani și, cu ea, curățenia a devenit principala activitate sportivă pentru noi dar cu toate astea…rezultatele nu sunt de durată, lucru tare frustrant pentru mine.
Cu toate astea, mi-am dat seama că aceasta perioadă de sărbători a fost un prilej pentru mine de a face un declutter-ing mai temeinc, adică de a mă debarasa de acele lucruri de care nu mai aveam nevoie și pe care nu le mai folosim în casă.
Și m-am gândit să împărtășesc aceste idei cu voi, poate vă inspiră și pe voi să donați sau să scăpați de anumite obiecte care nu mai aduc valoare vieții voastre.
Decorațiuni ieșite din uz
Primele pe listă sunt decorațiunile de sezon, pe care tocmai ce le-am scos de la păstrare pentru a împodobi brăduțul. Am profitat de ocazie pentru a tria globurile, beteala și toate celelalte accesorii. Am decis să renunț la toate globurile ciobite sau care aveau improvizații, la toate decorațiunile care nu mai arată bine, la toate fundițele ”cu probleme” și, în general, la orice obiect de Crăciun care nu îmi mai dă o stare de bine.
Am ajuns la momentul în care prefer să am mai puține obiecte din orice categorie, dar ele să fie frumoase și în stare foarte bună, fără să-mi știrbească, la propriu, bucuria sărbătorilor.
Obiecte iubite dar nefolosite
Aici poate intra orice ai decis să încerci la un moment dat și apoi ai sfârșit prin a nu folosi niciodată acel lucru cu adevărat. La mine este vorba aici despre o pereche de patine de gheață pe care le-am primit cadou de un Crăciun. Albe, clasice, elegante – ca desprinse din Flori pentru Alexis. Le-am adorat când le-am primit și le-am promis că ne vom distra împreună.
Dar, timpul a trecut și în 10 ani poate că le-am purtat de 5 ori. Îmi place să patinez, chiar dacă nu mă pricep foarte bine, dar oricât de mult mi-ar plăcea să mă duc la patinoar – adevărul este că asta nu se întâmplă prea des.
Iar în ultimii 4 ani, nu le-am mai folosit deloc. Am decis atunci să pun un mic anunț pe grupul complexului în care locuiesc și în scurt timp au ajuns la o fetiță alături de care sigur vor avea o viață nouă, palpitantă.
Jucării
Moș Crăciun vine la copii și aduce….jucării! Dar cu alea vechi, pe care nu le mai bagă nimeni în seamă, ce facem? Dacă sunt în stare bună, le dăm mai departe să se bucure și alți copii de ele. Dacă nu…le putem recicla.
Am făcut puțină curățenie în cutia cu jucării și am scos de acolo tot ce nu mai era safe sau acele jucării pe care fetița mea le ignoră cu desăvârșire, ca să facem loc pentru noile jucării care vor veni de la Moș Crăciun în casa noastră și în casele bunicilor.
Haine mari și mici
Îmi place să-mi revizuiesc constant dressing-ul, astfel încât el garderoba mea să mă reprezinte, așa cum sunt eu în prezent. Dacă a trecut mult timp fără să port ceva, accept că nu-l voi mai purta și îl pun în plasa cu donații. Dacă nu mă simt bine în ceva și observ că tot evit să îl îmbrac – ați ghicit, plasa cu donații.
Stilul meu de viață se schimbă, la fel și corpul, la fel și felul de a gândi – iar hainele trebuie să reflecte toate astea. Este mult mai simplu să fiu gata și să arăt bine când am în dulap doar haine pe care vreau să le îmbrac.
În ceea ce privește hainele fetiței mele, ele sunt sortate foarte des pentru că ea crește încă foarte repede. Așa că, la câteva luni, o parte din ele pleacă din dulap la alți copii (dacă sunt în stare bună). Așa am făcut și acum, am strâns gecuțe mici de anul trecut și tot felul de hăinuțe care nu o mai încap și am găsit, tot pe un grup din localitate, o mămică pe care lucrurile noastre au ajutat-o și au bucurat-o.
În concluzie…
Finalul de an este, din punctul meu de vedere, momentul perfect de a reflecta, de a tria lucrurile din casa și din viața noastră și de a dona ceea ce încă este bun și poate fi folosit de altcineva. Eu sunt bucuroasă că am profitat de acest moment iar sentimentul de ușurare este foarte plăcut.
Tu ce părere ai? Crezi ca este un moment bun pentru un declutter-ing serios?
Comments
Buna,
As avea si eu o intrebare. Cum procedezi cu lucrurile pe care le donezi? Unde donezi carti de exemplu? Sau jucariile?
Multumesc,
Daniel.
Buna Daniel, cartile le donez sau le vand pe grupuri de Facebook, care se numesc chiar asa Cumpar/Donez/Schimb carti. Le fac poze, pun pretul (daca le vand) si conditiile de transport/livrare (de obicei prin posta trimit) iar cei interesati ma ontacteaza. Pentru jucarii, am postat pe un grup de Facebook in localitatea mea si iarasi am fost contactata. Stiu ca sunt si asociatii care primesc jucarii, una dintre ele este Taxiul cu Bomboane, ii poti cauta tot pe Fb. Sper sa te ajute raspunsurile mele, Craciun fericit!
Foarte frumos articolul. Credeam ca numai eu nu fac curățenie de Crăciun. 😄. Parca am citit despre mine și atunci când ai povestit despre patine . Te îmbrățișez cu drag!