Detoxifierea digitală (guest-post)
Trăim în era rețelelor de socializare. Nimic nu ne scapă și totul e pe față, la discreția privitorului. Like, share, comment au devenit un soi de Sfântă Treime a Internetului. Ne măsurăm viețile în ele și apoi le raportăm la numărul de urmăritori.
Trăim tot mai mult online, da. Am început să uităm de offline și nu e bine. Măcar din când în când ar trebui să facem o cură de detoxifiere digitală pentru a ne reconecta cu lumea reală. Da, pare mai ușor de spus, decât de pus în practică, dar nu e imposibil! Ba din contră! Eu una cred că orice obicei poate fi împământenit dacă ținem cu adevărat la schimbare!
3 pași către detoxifierea digitală
Telefonul e inamicul nostru numărul 1. El e tentația cea mai mare. Datorită lui suferim mai toți de FOMO (Fear of Missing Out = teama de a rata ceva). Trebuie neapărat să învățăm cum să ne controlăm această manie, dar evident, și celelalte device-uri sunt la fel de periculoase. Mda, deja vi se pare și mai complicată treaba cu detoxifierea? Ei bine, nu aveți de ce să vă temeți: urmează să împărtășesc cu voi trei pași care vă vor ajuta să înfăptuiți acest lucru.
1. Eliminați distragerile
Notificări, bipuri, orice sunet care vă distrage atenția trebuie să dispară. Măcar pentru o perioadă limitată de timp. Dacă vi se pare greu de realizat, puteți începe chiar cu o aplicație pentru telefon de tipul Digital Detox, eu folosesc una de peste un an timp de 1-2 ore pe zi și chiar mă ajută să fiu mai conectată cu ce e cu adevărat important în viața mea blocând notificările pentru intervalul de timp selectat. (Ba chiar dacă încalc regula sunt și „penalizată” financiar. Bine, am 3 pauze de 2 minute/sesiune, dar rar le folosesc.)
2. De fiecare dată când scoți telefonul, asigură-te că e pentru un motiv bun
Sigur, telefonul ne ajută să menținem legătura cu cei dragi, să fim la curent cu toate noutățile. Dar, limita dintre a fi la curent și a pierde timp prețios online e foarte fină. Așa că întrebați-vă de fiecare dată dacă e chiar necesar să folosiți telefonul în acel moment. Analog și pentru alte device-uri.
3. „Postul” digital
După ce ați stăpânit bine punctele 1 și 2 încercați să implementați și o perioadă de post digital. Poate fi o zi, o săptămână… Faceți acest experiment și vedeți cum vă simțiți apoi.
Ce facem cu atât de mult timp liber?
Vedeți vedea cum, prin pași mici, veți reuși cu adevărat să vă detașați de device-uri și lumea digitală. Ce puteți face în schimb? Orice! Puteți citi o carte. Merge la plimbare. Face shopping. Învăța ceva nou. Adopta un hobby nou. Vă puteți juca board games cu cei dragi. Efectiv nu există nicio limită la modul în care vă puteți ocupa timpul.
Omenirea a trăit sute de ani fără Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp. Putem trăi fără ele măcar câteva ore, timp în care să ne reconectăm cu noi. Convorbirile offline vor fi mereu mai savuroase decât cele online, indiferent că sunt ele doar în text sau sunt video. Un emoji nu e egal cu un zâmbet, iar ecranul pe post de perete despărțitor ne dă o senzație de… distanță.
Poate suna ciudat că eu, un blogger cu 13 ani vechime vă recomand asta, dar credeți-mă e mai mult decât necesar. Așa că deconectați-vă măcar din când în când, vă va aduce un pic din viață înapoi! Nu se întâmplă nimic rău dacă nu prindem o notificare fix în momentul în care apare, ea va fi acolo și peste câte ore. Însă dacă ceva din viața reală, cea offline, eh, acel moment poate fi irepetabil.
Acest articol frumos și util este scris de Diana-Elena Gole, o bloggeriță tare dragă mie, pe care o puteți citi aici, pe blogul ei principal. Vă asigur că vă veți îndrăgosti de stilul ei și veți reveni foarte des în căsuța ei virtuală, pentru subiectele interesante pe care le abordează într-o manieră mereu atrăgătoare.
Comments
Mulțumesc tare mult pentru găzduire ❤️ sper că acest articol să fie util cititorilor tăi!
Eu iti multumesc, Diana. Cu siguranta este.
Foarte interesant! Eu m-am tinut departe de Facebook 2ani si ceva, si sincer nu i-am dus lipsa. Mi-am setat sa nu depasesc mai mult de 30 de min pe Facebook toata ziua, avand in vedere ca trebuie sa fac postarile pe pagina mea personala si sa citesc ce mai este nou.
Notificarile sunt oprite, la mesaje la fel, iar cand chiar nu vreau sa ma deranjeze nimeni, pun pe silent.
Felicitari pentru ambitie si pentru determinare. Chiar ajuta sa iti impui niste limite legate de social media. Nici eu nu am renuntat la ea pentru ca folosesc mult pentru promovarea blogului, a paginii mele si a magazinului familiei dar…in ultima vreme stau prea mult online.
Ce bine faci, Ana-Maria! Și eu încerc să fiu cât mai puțin online 😁👏