Minimalism

Minimalism pentru începători – 6 tipsuri concrete

Minimalismul este un concept foarte vehiculat în ultimii an, la fel ca și alte concepte care se învârt tot cam în aceeași sferă de interes, cum ar fi No waste/Zero waste sau Decluttering.

Toate promit să ne îmbunătățească viața, să ne facă mai conștienți și mai responsabili, mai atenți la deciziile noastre. Și poate chiar ne fac cu ochiul îndemnându-ne să încercăm lucruri noi și să le includem în viața noastră.

Începem să ne documentăm de pe internet, să citim și să vedem filmulețe pe Youtube, ne place tare și suntem entuziasmați dar apoi…ne blocăm.

Pentru că teoria pare simplă dar cum reușim să o aducem la noi acasă și să o facem să funcționeze acolo, pentru noi?

Sursa foto: Unsplash.com

Cum reușim să reducem în viața noastru lucrurile inutile, stresul și grijle care vin odată cu acestea? Cum decidem ce e important pentru noi și ce nu? Cum ne stabilim prioritățile când vine vorba de a ne schimba stilul de viață?

Altfel spus, de unde începem?

Sunt experți care, pentru procesul de decluttering, recomandă să scoți absolut din casă, din toate dulapurile și toate sertarele și să te apuci să sortezi și să decizi ce îți mai folosește ce nu și să elimini ce nu te mai reprezintă, ce nu te mai bucură și ce nu folosești niciodată oricum. Mie această metodă mi se pare copleșitoare și nu o recomand.

Nu văd cum ai putea termina această sarcină într-o zi (presupunând că îți aloci timp să faci doar asta) și chiar dacă ai reuși, ar fi un proces extraordinar de frustrant și obositor. Personal, consider că dacă aș fi început în acest mod, m-aș fi descurajat foarte repede și aș fi pus minimalismul în cui fără să-i mai dau vreo șansă.

Stabilește-ți obiectivele

Ce cred, însă, că e important să știm încă de la început este de ce facem acest lucru. De ce vrem să adoptăm minimalismul, care este scopul nostru, ce vrem să obținem?

Vrem să trăim mai ecologic și să poluăm mai puțin?

Să reciclăm mai mult?

Să reducem cumpărăturile impulsive?

Să economisim?

Să facem curățenie mai ușor?

Să avem mai mult timp pentru activitățile care ne plac?

Odată ce am stabilit asta, este mult mai ușor să îl implementăm în viașa noastră și să ”ne ținem de el” pentru că vom ști ce măsuri ni se potrivesc și ce putem aplica.

Minimalismul nu este un proiect sau ceva ce odată făcut rămâne făcut ci mai degrabă un proces continuu și un stil de viață.

Sursa foto: Unsplash.com

Deci…de unde încep?

Ce aș spune dacă m-ai întreba de unde să începi decluttering-ul? Aș spune: începe de unde vrei tu. Exact. Nu există rețetă și nu merge pentru toți la fel. Mie mi se pare mult mai realist să începi pe rând cu diverse locuri din casă, poate fi și doar un sertar.

Pentru mine funcționează să sortez pe rând anumite categorii de obiecte: hainele, jucăriile, vesela, lenjeriile și prosoapele, cosmeticele, documentele, alimentele etc. Fac asta regulat ca să previn aglomerația și nu mă limitez la lucrurile reale ci și la cele virtuale, sortez mailurile, listele de contacte chiar și fotografiile. Îmi place să țin totul în ordine și să păstrez doar ceea ce îmi aduce bucurie.

Dacă într-o zi desfac un sertar, scot tot din el, și apoi sortez conștient ce e îmi e necesar și elimin restul, o consider o mare reușită. La început este mai greu pentru că tendința de a acumula este în natura noastră. Iar asta este normal și trebuie să acceptăm că, la fel ca orice schimbare, este un proces care necesită timp și răbdare. Nu se va întâmpla nimic peste noapte, dar fiecare pas mic te va apropia de scopul tău.

Poți să începi cu șifonierul sau (mai înfricoșător) cu locul acela în care se adună mereu lucruri felurite: nasturi, niște chei care nu mai știi de unde sunt, facturi și alte hârtii, dopuri etc. Poți să începi cu portofelul sau geanta apoi cu o cameră întreagă iar în final te vei fi ocupat de toată casa fără să-ți dai seama.

Apoi, poți extinde ”inspecția” în alte arii din afara casei cum ar fi mașina, biroul dar și în sfera lucrurilor care nu se văd: activități, gânduri, sarcini, obiceiuri și abonamente/servicii.

Minimalismul poate fi aplicat aproape oriunde pentru a ne simplifica viața și a ne oferi spațiu pentru ceea ce contează.

Sursa foto: Unsplash.com

Teoria sună mereu bine, dar cum putem aplica principiile concret, în viața noastră de zi cu zi? Ei bine, m-am gândit la 6 tips-uri concrete, care pot ajuta pe oricine își dorește să adopte acest stil de viață.

6 tips-uri concrete pentru a deveni (mai) minimalist

1.Stabilește-ți obiectivul

Așa cum spuneam mai sus, va fi mai ușor să ne ținem de treabă dacă știm concret ce ne dorim. Dacă vreau să știu în fiecare zi cu ce mă îmbrac și să elimin timpul pierdut în fața șifonierului dimineața, trebuie să păstrez în dulap hainele care îmi vin, îmi plac și pe care le aleg deseori. Pentru că realist vorbind, dacă am acolo doar hainele pe care mă visez îmbrăcându-le dar pe care nu le îmbrac niciodată sau hainele pe care visez să le port iar cînd voi slăbi – nu îmi fac niciun serviciu.

Dacă vreau să fac mai eficient curățenie și să pierd mai puțin timp cu această activitate, este necesar ca totul să aibă locul lui și să îmi păstre suprafețele (blaturile, podeaua, masa, etajerele etc.) cât mai libere ca să le pot curăța mai repede și mai bine.

Ai prins ideea – toate activitățile trebuie adaptate în funcție de obiectivele tale.

2. Decide ce ai nevoie și ce nu

Pare cel mai simplu pas și cel mai logic, nu? Ei bine nu e chiar așa de simplu cum pare. Acesta este cel mai important pas pentru care trebuie sa ai răbdare și pe care-l vei tot relua. Ia-o pas u pas, cu diverse locuri din casă și întreabă-te: cât de mult folosesc acest obiect? mai e bun? îmi place? ce sentimente îmi provoacă? mai am altul la fel sau îl pot înlocui cu altceva? La fel ai putea să te întrebi de acum și pentru noile cumpărături, pentru a evita achiziționarea de lucruri inutile.

De unele lucruri ar putea să-ți fie mai ușor să te desparți, cum ar fi hârtiile nefolositoare, hainele care ți-au rămas mici sau pe care nu le mai porți. Cu altele, însă, s-ar putea să fie mai greu și mă gândesc aici la obiectele cu valoare sentimentală. Pe acelea, le-ai putea sorta mai târziu. Ele nu mai pot fi înlocuite și ai putea regreta ulterior – ceea ce nu e de dorit.

3. Elimină duplicatele

Trebuie să te întrebi ce îți este cu adevărat necesar și să fii sincer cu tine. Ai nevoie de 4 palete de machiaj? Poate, dacă ești make-up artist sau asta este pasiunea ta. Nu există răspunsuri greșite sau corecte general valabile. Dar ai nevoie de 4 palete din care 2 au expirat sau sunt atât de vechi încât nu mai ști cât de vechi sunt? Cel mai probabil, nu.

Ai nevoie de 10 linguri de lemn? Iarăși, cel mai probabil nu. Obișnuim să păstrăm rezerve la multe lucruri dar de cele mai multe ori nu ne sunt cu adevărat necesare și doar ocupă spațiu și ne solicită timp în plus la curățenie. Știu, am fost învățați să păstrăm tot felul de lucruri pentru că într-o zi s-ar putea să avem nevoie de ele dar, eu am constat, că ziua aia nu prea vine niciodată iar dacă vine tot există o soluție.

4. Elimină responsabil

Ai făcut declutterr-ing și ai acum multe cutii cu lucruri cărora ești gata să le spui ”la revedere”. Bravo ție, bună treabă! Și acum? Le punem pe toate la gunoi?

Ideal ar fi să nu și să folosim tomberonul doar ca ultima opțiune, doar pentru lucrurile care nu mai pot servi nimănui. Hainele bune le putem dona, la fel și cărțile și jucăriile și multe alte lucruri – există centre și asociații care le acceptă sau poți găsi oameni interesați pe diverse grupuri de Facebook.

Obiectele mai valoroase poți încerca să le vinzi pe diverse platforme (OLX, Marketplace etc), hârtia și plasticul le poți recicla, poți dărui cunoscuților anumite obiecte pe care tu nu le mai vrei – ideal ar fi ca toate obiectele în stare bună să-și găsească un proprietar.

Sursa: Unsplash.com

Minimalismul ar trebui să ne ajute să fim mai responsabili și mai conștienți iar în procesul de decluttering nu ar trebui să uităm asta. Este mai ușor să punem totul la gunoi dar nu este responsabil din partea noastră să facem acest lucru așa că să ne mai luăm puțin timp și să încercăm să facem acest proces, pe cât posibil, cât mai sustenabil.

5. Încearcă și decide

Suntem diferiți și, când este vorba de stilul de viață, totul trebuie să ni se potrivească mănușă. Dacă nu ești sigur că te poți lipsi de un anumit lucru, încearcă un timp de probă să trăiești fără el.

Dacă nu ești sigur că vrei să dai anumite obiecte, pune-le deoparte într-un loc ferit vederii și vezi dacă o perioadă, să zicem o lună, mai ai nevoie de ceva de acolo. Dacă da, îl poți păstra. Dacă după perioada de probă ai și uitat deja de ele – răspunsul e clar.

6. Folosește ce ai deja

Dacă nu știi cum să devii mai minimalist poți începe de aici. Folosește ce ai deja și amână o vreme o nouă cumpărătură. Uită-te în dulap înainte să dai comandă de un nou parfum cu o reclamă atrăgătoare. Poate că mai ai vreo 5. Te mai poți folosi de ele o vreme.

Sursă foto: Unsplash.com

E nevoie de o rochie nouă la fiecare eveniment? Poate că da, dacă ești persoană publică sau…nu știu…Beyonce! Ești sigură că nu ai ceva frumos în dulap potrivit ocaziei deja? Dacă arunci o privire, s-ar putea chiar să descoperi că da.

Acumulăm așa de multe bunuri materiale că uneori nu mai știm ce avem deja și ce nu – iar asta se aplică de la șifonier la cămară. Cumpărăturile sunt tentante și ne dau o stare (temporară) de bine, așa că mereu suntem tentați să ne luăm ceva nou. Dacă ne alocăm timpul pentru a ne re-evalua posesiunile, cred că am fi surprinși de cât de multe resurse (din cele mai diverse) avem deja.

Dar de ce e așa de greu?

Schimbările sunt grele în general, pentru că presupun să ”scuturăm” din temelii tipare și credințe după care ne-am ghidat ani de zile. Creierului îi place familiaritatea deci, îi place în zona de confort și e normal să opună rezistență. Cu toate astea, creșterea noastră se petrece în afara zonei de confort.

Sursa foto: Unsplash.com

Dacă și tu înțelegi beneficiile minimalismului și ai decis să îl incluzi în viața ta, nu pot decât să te felicit și să îți urez succes. Sper că articolul meu să te ajute iar dacă mai ai și alte tipsuri care te-au ajutat în această călătorie, te invit să ni le împărtășești în comentarii.

Îți mulțumesc pentru că m-ai citit până la final, te îmbrățișez și te mai aștept pe aici 🙂

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

January 15, 2021 at 5:16 am

Felicitări, Ralu! Ai surprins exact esențialul! Mi-a plăcut foarte mult!January 29, 2021 at 1:40 pm

Mi-a placut foarte mult articolul tau. Scrii atat de clar si concis. Imi place mult stilul blogului tau.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Orașul fetelor

January 12, 2021

Secretele întregii vieți

January 13, 2021