De la ”Vrei să fii prietena mea?” la ”Ghosting” si ”Friends with benefits”
Pe vremuri era simplu când un băiat te plăcea. Brusc, începeai să dai nas în nas cu el cam peste tot și în orice loc mergeai tu, hop!, se înființa și el acolo.
Îți trimitea bilețele, te cam tachina, primeai din partea lui mici cadouri sau flori frumoase și îl flata să te vadă purtând în piept mărțișorul de la el. Prietenii lui (pe care îi cunoșteai și tu) începeau să facă glume cu subînțeles despre voi doi pentru că ei știau un pic mai mult decât tine. Băiatul te invita la film și prăjitură și nu trebuia să te întrebi cine plătește ieșirea. După mai multe tatonări, într-o zi te întreba timid: vrei să fii prietena mea? Iar tu spuneai ”da”, de atunci erați împreună și nu mai era loc de nicio îndoială.
Da, lucrurile erau clare mai demult când unui băiat îi placea de tine. Dar totul pare că s-a schimbat acum.
În zilele noastre, se pare că este normal să vorbești cu cineva tot timpul, zile întregi, ca apoi să te blocheze fără un cuvânt, sau doar să nu-ți mai răspundă la mesaje și să dispară în neant, pentru totdeauna, la fel de brusc cum a apărut. Se pare că este normal să te vezi cu cineva o vreme și, cu toate că totul pare firesc, să nu știi exact ce fel de relație este sau ce viitor are (dacă are).
Friends with benefits, sex buddies, one night stand, friendzone – sunt termeni pe care îi auzim așa de frecvent în zilele noastre că nu ne mai miră. Sunt vorbe pe care le spun și bărbații și femeile, uneori cu amuzament, alteori cu suspine sau, mai rău, cu speranță. Acești termeni sunt parte din decor, la fel de obișnuiți și neimpresionanți ca scrijelilele de la metrou. Au devenit parte din vocabular, parte din viața noastră și, din păcate, și din relațiile noastre.
Printre toate lucrurile care se întâmplă în fiecare zi, pe lângă sarcinile, pardon, task-urile de la birou, vasele de spălat și hainele de întins, pe acolo, prin telefon, lângă aplicația de fitness și cea pe care o folosești să te loghezi în fiecare sfântă dimineață la job, își fac loc și Tinder și Facebook dating pline de numeroase opțiuni, propuneri și tentații.
Ca să nu mai vorbim de Instagram, Whasapp și Facebook messenger unde, numeroși (viitori) foști, scot capul te miri de unde, de fiecare dată când mai pui vreo poză în feed sau la story sau când cred ei că se pot folosi de scuza vreunei sărbători ca să inițieze o conversație pe care n-a cerut-o nimeni.
Instagram și Facebook au înlocuit în mare măsură interacțiunile față în față și acum, în loc să te invite la un suc, băiatul îți cere întâi o poză, eventual știți și voi de care.
Am rămas single în 2015 și, după câteva luni de doliu (la figurat, desigur), când m-am simțit gata să ”ies iar în lume”, efectiv n-am înțeles ce s-a întâmplat și ce m-a lovit. Parcă deodată luasem racheta în loc de tramvai și părăsisem biata Terra, trezindu-mă fără niciun fel de antrenament în lumea roșie și aridă a datingului modern.
Lucrurile s-au dovedit a fi foarte diferite față de ceea ce îmi aminteam eu și nu eram absolut deloc pregătită pentru asta. Dar, cum din toate experiențele înveți, numeroase interacțiuni s-au dovedit oportunități grozave de a-l exersa pe ”Nu”, ocazii pentru care chiar mulțumesc și sunt recunoscătoare.
Bărbați băieți care te cheamă la ei acasă imediat după ce te-au cunoscut sau fără măcar a te fi cunoscut în viața reală?
Bărbați băieți care îți spun, când îi refuzi politicos, stai liniștită că nu voiam relație sau ceva (citez din memorie dar nu, nu inventez)? Sau care proclamă sus și tare că I don’t do dates? Atunci ce faci, aș fi vrut să-l întreb dar nu, nu voiam să știu.
Bărbați băieți care te apelează după ce te-au găsit în lista de prieteni a prietenelor tale?
Lista de așa-nu poate continua la nesfârșit, serios. Și toate astea ar putea fi evitate cu un pic mai multă asumare.
Deci, dragi băieți…
- Dacă ați fost cu noi și apoi vă dați la prietena noastră (cea mai bună, eventual), o să râdem tare-tare-tare împreună. Împreună cu ea, nu cu voi. Serios, e urât. Ce, nu mai sunt alte fete?
- Știu că ghosting-ul este la modă și e tare comod și ușor să dispari fără nicio explicație când nu îți convine ceva dar, e nașpa, pe bune. Nu e o chestie matură și nici decentă. Da, poate că 1% dintre fete s-ar putea să reacționeze ciudat când le dai vestea tristă (sau nu). Dar 99% vor înțelege și vor aprecia curajul. Nu-i nimic ce nu poți gestiona, te rog mult, fii bărbat în situația asta.
- Iar când te întreabă dacă ai iubită, că oricum se vede că ceva e ciudat, în loc să eviți întrebarea, mai bine ai fi sincer. Nu de alta, dar viața este amuzantă și s-ar putea să dați nas în nas pe stradă toți 3 iar tu să nu mai ști unde să te ascunzi în mijlocul bulevardului.
Și dragi fete…
- Nu vă mai căutați sufletul pereche pe Tinder, cel mult o să găsiți acolo sufletul-pereche al altcuiva.
- Dacă îți evită întrebările, te caută doar când are chef iar în rest dă ”seen” fără să te bage în seamă, dacă are două numere de telefon (sau mai multe), dacă face planuri în ultimul moment sau le anulează în ultimul moment sau, mai rău, dacă vă sună să vă vedeți noaptea – de ce să acceptați așa ceva? Serios. Sunt o mulțime de semnale de alarmă acolo, vizibile din avion. Spuneți ”nu”. Pur și simplu. Nu.
- Cuvintele sunt ușor de rostit dar dacă nu sunt susținute de fapte, nu ar trebui să investiți acea persoană cu încrederea și iubirea voastră, în mod nemeritat.
- Nu vă mai pierdeți timpul verificând pe care aplicație a fost online ultima oară și la ce oră. Dacă vrea să răspundă o să răspundă, dacă e interesat va scrie primul, dacă nu – nu. Mai importantă e viața voastră care nu trebuie pusă pe ”hold” pentru nimeni. Sănătatea voastră, echilibrul, obiectivele pe termen lung, acestea sunt subiectele care vă merită întreaga atenție și nu cineva care nu vă consideră o prioritate ci doar o (altă) opțiune.
Mai știți basmele alea în care prințesa aștepta ca broasca să se transforme în prinț doar pentru că a sărutat-o? Așa ne așteptăm și în 2021 ca o relație de friends with benefits să se transforme într-o relație adevărată, cu angajament, loialitate și tot ce mai trebuie. Comparația pe care am făcut-o pare fantastică? Ascultând în jur, toate poveștile prietenelor și ale prietenelor-prietenelor, mie mi se pare că nu.
Nu vreau deloc să pozez în expert în relații, pentru că nu sunt, ba chiar am propriile mele întrebări fără răspuns dar, nu cred că unele dintre lucrurile care se întâmplă azi sunt normale și nici nu cred că noi, ca femei, ar trebui să le acceptăm.
Nu cred că ar trebui să lăsăm decența la ușă indiferent de relația în care vrem să intrăm sau din care vrem să ieșim și este părerea mea personală că bunul simț și onestitatea au devenit calități extrem de sexy și de rare în zilele noastre.
Vouă cum vi se par relațiile de astăzi?
Ideea acestui articol mi-a venit citind asta pe blogul super-simpatic al Mirelei, căreia îi mulțumesc pentru inspirație.
Comments
Nici nu mai stiu cum sunt relațiile. Mi-ar fi teamă să văd cum sunt. 😁
:)) buna observatie, la fel simt si eu.