Lifestyle

Ce ar face Grace?

M-a atras foarte tare titlul acestei cărți de îndată ce am văzut-o în timp ce plimbam prin Antic Ex Libris, unde știu mereu că voi găsi cărți deosebite la prețuri accesibile. Am găsit versiunea în limba engleză, What would Grace do, și am fost tare entuziasmată pentru că mă pasionează tot ce ține de vechiul Hollywood și de starurile de altădată, dar și de actrița Grace Kelly.

În plus, cartea este foarte frumoasă, este cartonată și are o copertă suplimentară și este ilustrată iar desenele sunt fooooaaarte drăguțe. Ce să mai, o carte cum nu mi-a mai picat în mână de mult. 

artea Ginei McKinnon, scrisă în 2012, își propune să fie nu doar o biografie a vieții actriței și prințesei Grace Kelly, ci și un ghid de a te comporta și a-ți urma visurile cu eleganță – un ghid de neprețuit pentru orice femeie. Ea a studiat viața modelului, actriței și prințesei și ne dezvălui secretele sale.

Povestea începe în Philadelphia, în familia severului și înstăritului Jack Kelly, pe 12 noiembrie 1929 când s-a născut Grace Patricia Kelly, al treilea și penultimul copil al familiei. Ea ne este prezentată ca fiind o visătoare care a muncit din greu pentru visul său și nu a lăsat nimic să o abată de la el. Cu toate că familia sa nu a fost de acord cu acest lucru, la 17 ani ea s-a mutat singură la New York urmându-și visul de a deveni model.

În această parte a cărții, autoarea ne încurajează pe fiecare dintre noi să ne urmăm visurile cu aceeași perseverență ca și prințesa de Monaco. Unele dintre instrumentele pe care ne îndeamnă să le folosim sunt: meditația, o atitudine pozitivă, ținerea unui jurnal, precum și cărțile de dezvoltare personală.  
”Take a tip from Grace here. When you are following your dreams, don’t give up as soon as you encounter that first hurdle. Fight for what you want and don’t be afraid to take it to the top, where you can work your charms face to face. Remember, they can only say no, and who knows, they might just say yes.”

Stilul actriței este cu siguranță un element foarte important când vine vorba despre aceasta iar autoarea și-a propus să-l analizeze și să-l descifreze pentru noi. Astfel, cele mai importante elemente din garderobă, dacă vrei să ai același stil clasic și elegant, sunt următoarele: eșarfele (mai ales înnodate pe cap și purtate cu ochelari de soare – aceasta este ”semnătura lui Grace”), bijuteriile (în special perlele), compleurile și rochiile de seară foarte elegante. Cartea dezvăluie toate secretele de stil ale acestei frumuseți de gheață, cum a mai fost numită în epocă.

Bineînțeles, din carte nu lipsește nici partea picantă, aceea în care sunt trecuți în revistă iubiții (sau presupușii iubiți) ai actriței. Nu lipsesc nici speculațiile și nici cancanurile despre posibilii amanți mai în vârstă și, uneori, însurați. Presa vremii îi bănuia pe Bing Crosby, Gary Cooper, Tony Curtis și chiar Clark Gable. Dar, cum spunea și colega sa, Ava Gardner, într-un interviu, este foarte normal pentru orice femeie să fie îndrăgostită de Clark Gable. 

Chiar dacă Grace Kelly este un nume extrem de sonor și a avut o importanță de necontestat în lumea cinematografiei, ea nu a jucat decât în 11 filme în toată cariera sa, pentru că la doar 26 de ani a ales să se retragă din lumea strălucitoare a Hollywoodului. Ea a obținut în acest timp chiar și un Oscar pentru rolul său din filmul „Country Girl”. Dar o dată ce a spus ”Da” cererii în căsătorie a prințului Rainier de Monaco și a unei vieți de prințesă, ea a trebuit să spună ”nu” tuturor propunerilor ulterioare de filme, mai ales celor insistente ale lui Alfred Hitchcock. Ea i-a devenit muză regizorului încă de la primul film regizat de el în care a jucat, încercările sale de a o înlocui după plecarea de la Hollywood fiind vizibile și de multe ori fără succes.

Ajunsă la Monaco, viața ei strălucitoare nu s-a terminat, chiar dacă era Hollywoodului a apus. Ca prințesă, poată că viața ei a fost mai singuratică decât s-ar fi așteptat și chiar mai strictă. Dar ea a reușit să facă față cu eleganță noilor îndatoriri și a reușit să transforme Monaco, dintr-un stat micuț care risca oricând să intre sub stăpânirea Franței, într-o destinație de lux pentru toți bogații lumii. De asemenea, ea s-a dedicat rolului său de mamă, fiind 100% implicată în creșterea celor 3 copii: Caroline, Albert și Stephanie.

Mi-a plăcut foarte mult această lectură, atât dorită informațiilor noi pe care le-am aflat, detaliilor despre Grace Kelly care mi-au fost până acum necunoscute, dar și numeroaselor lecții pe care le putem învăța de la aceasta: să nu renunți niciodată la visul tău indiferent ce îți spun ceilalți (chiar și Grace Kelly a fost la început refuzată pentru numeroase reclame sau proiecte – uneori spunându-i-se chiar că nu este suficient de frumoasă), să muncești continuu și să te îmbunătățești, să abordezi chiar și situațiile dificile cu eleganță și chiar să știi când este momentul să te retragi în plină glorie.

Recunosc, până acum nu prea i-am văzut filmele, mai ales că am fost mult timp fană declarată a lui Marylin Monroe și am văzut multe dintre peliculele în care a apărut, ignorându-le pe cele ale lui Grace, deși sunt tot cam din aceeași perioadă.

Dar, motivată de această carte, mi-am propus să le văd pe toate. Până acum am văzut High Society și To catch a thief, sunt filme clasice extraordinare – le recomand.

Iar dacă în anumite cadre veți avea impresia că o vedeți pe Nicole Kidman, poate veți avea nevoie la fel ca mine să vă reamintiți constant care dintre ele a fost prima și care a fost impactul lui Grace Kelly în lumea filmului. 

Author

admin@eunmicsecret.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fedra - capitolul 1

February 12, 2021