Cartile lui Ralu

Ce mai citim în weekend – ”Bazarul visurilor” de Jojo Moyes

Nu e niciun secret, am tot spus până acum, că îmi place să citesc și că apreciez genul romance. Și nu există bucurie mai mare pentru mine decât să găsesc un romance cu adevărat bun.

Așa că, autoarea Jojo Moyes este mereu o opțiune pentru mine atunci când vreau să citesc o carte bună și relaxantă, perfectă pentru seri liniștite sau weekend-uri chill.

Alte autoare care mie îmi plac și ale căror cărți le consider de asemenea potrivite pentru asemenea ocazii sunt: Kristin Hannah și Agnes Martin Lugand. Pentru că romanele lor mă transportă în lumi diferite din banalul cotidian, mă îndeamnă să visez iar stilul lor ușor și curgător le fac foarte ușor de înțeles și urmărit.

Sursa foto: Unsplash.com

Dar să revenim la cartea de astăzi ”Bazarul visurilor” sau, pe titlul său original din limba engleză, The peacock emporium.

Primele scene ale cărții se desfășoară în înalta societate engleză, unde întâmplările și atmosfera anilor 1960 ne sunt relatate de către modesta și liniștita Vivi, pe care o întâlnim chiar la primul ei bal.

Acțiunea cărții debutează când ea se află în trenul spre Norfolk, cu bunul său prieten, Douglas Fairley-Hulme, care îi este ca un frate. Deși ea și-ar dori ca măcar în seara balului, Douglas să o privească altfel, toți ochii tinerilor de la bal sunt capivați de altcineva.

Athene Forester, supra-numită ultima dubutantă, este o tânără de familie bună care afișează un comportament considerat scandalos pe atunci și nu se bucură de o reputație prea bună. Cu toate astea, ea este fascinantă și râvnită și, în același timp, foarte invidiată și bârfită.

Mi-au plăcut foarte descrierile care relatează acea perioadă, sunt foarte însuflețite și detaliate și îți oferă o adevărată călătorie în timp. M-am văzut aievea călătorind în trenul neîncălzit, am văzut sala de bal decorată festiv, pe hulita Athene Forester făcându-și apariția pe cal (!) și domeniul impunător transmis din generație în generație în nobila familie Fairley-Hulme.

Dar apoi ne întoarcem în anii 2000 și o întâlnim pe Suzana Peacock care, aflată în plină criză de identitate și rămasă fără bani, se întoarce din Londra împreună cu soțul ei să locuiască într-una din casele de pe domeniul familiei, în orășelul Dere Hampton.

În încercarea de a-și găsi un sens și de a-și salva căsnicia, ea decide să deschidă în micul orășel un magazin ecletic care se va numi, ați ghicit, The Peacock Emporium.

Fără a ști de existența și dramele Suzanei, un asistent de nașteri, Alejandro, decide să părăsească Argentina și să se stabilească la Londra în încercarea de a scăpa de propriile fantome care-l bântuie fără încetare.

Magazinul Suzanei nu este, însă, un succes răsunător iar lucrurile nu merg bine, nici acasă, nici la muncă, nici cu familia, nici cu soțul ei care o presează să aibă mai repede un copil în speranța că asta le-ar suda relația trecută prin mult încercări deja.

Ea realizează că îi este mai greu decât ar fi crezut să pună pe roate o afacere care prespune interacțiune permanentă cu localnicii deosebit de curioși, când tot ce își dorește ea este să fie lăsată în pace și să nu vorbească deloc, mai cu seamă despre subiecte care au legătura cu familia ei.

Totuși, ea reușeșe în toată această atmosferă încărcată, mai mult decât ar fi sperat: își face o prietenă. Jessie este volubilă, vorbăreață, creativă și se voluntariază să o ajute pe Suzana să pună magazinul pe picioare.

Sursa foto: Unsplash.com

Dar ce secrete ascunde buna familie Fairley-Hulme în spatele reputației impecabile?
Ce s-a întâmplat cu mica Vivi și unde e ea în zilele noastre?
Pe cine a ales Douglas să-i fie soție?
Ce s-a ales de sălbatica Athene Forester?
Își va salva Suzana căsnicia?
Îi va face soțului său, Neil, copilul promis?
Și de ce se lovește Jessie atât de des?

Toate acestea sunt întrebări care vor apărea pe parcursul romanului, laolaltă cu multe altele iar autoarea va răspunde la toate, cu mult tâlc, cu multă înțelepciune, cu intrigă țesută foarte fin și inteligent și multe răsturnări de situație care fac inimile să bată mai repede.

Este un roman complex, care are de toate: și parfum de vremuri trecute și dramă și iubire și umanitate dar care ilustrează și momente extraordinar de dificile și dure care pot apărea în viața oamenilor.

Mi-a plăcut mult povestea pentru că este foarte bine ticluită, este scrisă cu naturalețe și prezintă cu multă compasiune chiar și părțile mai întunecate ale personajelor.

Iar dacă nu mai știți ce să mai citiți, mai puteți găsi sugestii pe blog aici sau aici.

Tu ai citit până acum Bazarul visurilor sau altă carte a autoarei Jojo Moyes? Ce impresie ți-a lăsat?

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

February 18, 2021 at 2:13 pm

Nu cred ca am citit ceva de la autoare, dar imi place tipul asta de carte. Dupa cum ai descris tu romanul, pare captivant, mai ales ca are mister si e si putin istoric.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fedra - capitolul 1

February 12, 2021

În fața lui

February 14, 2021