Guest Post

Alternative la petrecerea timpului pe rețelele de social media (Guest Post)

Mă recunosc în primul rând pe mine în acea persoană obsedată într-o oarecare măsură de petrecerea timpului pe rețelele de social media. Aș fi spus mai degrabă „pierderea timpului” în loc de „petrecerea timpului”. Însă, adevărul este că sunt și părți bune, utile, la activitatea asta.

Dar nu trebuie văzute ca scuză de a sta o bună bucată de timp scrollând rapid printre conturi și poze, filmulețe și postări caraghioase. Totul trebuie făcut cu măsură. Și în așa fel încât la urmă să ieși câștigat din petrecutul timpului în social media. Nu finalizând prin pierderea a toată energia din cauza navigatului intens.

Cum spuneam, eu însămi sunt mare amatoare de Instagram și Facebook, dar și de Pinterest

Cu toate astea, am început să conștientizez că nu îmi face bine și că îmi mănâncă timp prețios. Așa că mi-am setat să stau doar o oră pe zi pe cele două aplicații de social media preferate și să văd unde mă duce asta. Acum mă ajută și faptul că mă aflu pentru o perioadă mai mare de timp în cadrul unei mănăstiri din Franța. Alegerea a fost a mea. Dar și obiceiurile mi s-au schimbat. În bine, cred eu.

Trezit la program; mâncat la program; slujbe dese – miere pentru suflet; prea puțin telefon sau laptop la îndemână. Activități de ajutor pentru obște în interior și în exterior. Persoane variate venite în vizită pentru reculegere cu care pot iniția diferite conversații. E reconfortant, deși e mult diferit față de cum obișnuiam eu să fac și să fiu și, uneori, și destul de greu.

Tocmai pentru că eram o mare amatoare de internet, am decis să găsesc câteva alternative la petrecerea timpului pe rețelele de social media

Și am să enumăr pe cât mai multe dintre ele în cele ce urmează. Poate se mai găsește cineva care ar vrea să înlocuiască scrollatul intens și (de multe ori) fără rost cu ceva sănătos și bun pentru psihic și fizic. Câteva idei de self-care care pot face mult pentru binele unui individ.

Sursa foto: Unsplash.com

În loc să stai pe Facebook, ieși la o plimbare. Nu trebuie să fie cine știe ce departe. Poți merge prin propria grădină, pe stradă în cartierul tău, în parcul cel mai apropiat sau pe undeva pe dealuri sau pe câmp. Ia-ți și cățelul cu tine și bucură-te de cum se schimbă natura, de liniște, de cele mai mici lucruri. Observă și fotografiază mintal locurile, fără să-ți iei telefonul cu tine.

  • Nu sta pe Instagram și te compara cu viețile aparent perfecte ale celor de acolo. Citește mai degrabă un articol legat de îngrijirea de sine, despre cum te poți iubi mai mult și despre cum te poți ajuta pe tine însăți. Ar fi ideal dacă ai citi textul respectiv într-o revistă sau într-un ziar în format tipărit și nu pe internet. Deși în cazul ăsta, ar fi vorba de petrecerea timpului pe internet în mod inteligent.
  • Lasă poveștile vesele sau romantice de la story-urile celor pe care îi urmărești nevăzute și mai bine apucă-te de citit o carte. Slavă Domnului, există de unde poate alege fiecare un gen preferat și o poveste atrăgătoare. Fă-ți un bine și lasă ochii să se odihnească pe hârtie și nu urmărind chestii interactive pe un ecran cu lumină albastră.
  • Nu mai fă sport doar cu degetele tastând și dând tap-uri și swipe-uri. Ci fă câteva exerciții de stretching sau încearcă câteva poziții de yoga. Îți vor face tare bine la fizic, dar vor ajuta și la psihic atunci când e suprasaturat.
  • Mai lasă telefonul în altă cameră sau dă-l pe silent să nu mai auzi notificările alea atât de atrăgătoare și încearcă ceva nou. Fii creativ! Eu aici la mănăstire am descoperit brodatul și deși nu excelez, măcar am încercat ceva nou și îmi și place. Sau la fel, creatul de mărțișoare, o activitate practică de sezon.

Ești pe telefon scrollând iar? Rău!

Lasă-l la o parte și ia-ți un carnețel și notează-ți lucrurile de făcut pe a doua zi

Sursa foto: Unsplash.com
  • Apoi, poți trece la organizarea a toată săptămâna. Și dacă tot ești cu carnețelul în față, ia încearcă să-ți creezi și o listă de dorințe de îndeplinit. Să vezi ce fain e să faci asta și apoi peste un timp să revii și să bifezi ce ai reușit de acolo.
  • Tot la capitolul scris(de mână pe foaie și nu pe telefon) se încadrează și journaling-ul. Scrie zilnic sau măcar o dată la câteva zile despre ce simți, cum ești, ce ai făcut în ziua în cauză, cui și pentru ce ești recunoscător, ce ai dori să schimbi, ce te-a făcut fericit sau nu, etc.
  • Te-a inspirat ceva în ultima vreme? Încearcă să scrii un poem, o poezie, o bucățică de literatură. Ceva care vine din tine, e sincer și personal. Nu trebuie să-ți impui rime, versuri obișnuite și un număr de strofe. Fii tu acolo cu tine și lasă-ți degetele să-ți îndrume pixul să scoată la suprafață ceea ce mintea gândește și inima simte.
  • În loc să urmărești obsedat vieți prefăcute pe social media, urmărește oameni reali în viața reală. Du-te la fereastră și uită-te în stradă la cei care trec, aleargă, se duc la cumpărături. Ieși la o plimbare sau într-un parc și observă-i pe cei din jur. Vezi cum arată chipurile lor, cu cine discută și cum se schimbă la față. Urmărește mimica, gesturile, tonul și încearcă să le ghicești stările, poveștile și personalitatea. Eu una consider asta un lucru fascinant. Însă o dată ce vei face asta, nu fi insistent și nu te transforma într-un ciudat. E suficient că spionăm zilnic și suntem obsedați de unele conturi pe care le urmărim în social media. Nu fă la fel și în viața reală.

Pe lângă aceste alternative la petrecerea timpului pe rețelele de social media, aș mai adăuga și vorbitul cu prietenii vechi, gătitul de rețete faine, meditația, învățarea unei noi limbi străine, ascultarea unui podcast și pusul de ordine în gânduri sau monologul interior.

Sunt curioasă voi ce alte lucruri faceți sau ați face pentru a înlocui statul pe social media cu ceva ce seamănă mai mult a self-care.

Acest frumos articol a fost scris de către talentata Oana M. Ștefan, căreia îi urmăresc de mai mulți ani blogul cu mare drag pentru articolele sale faine despre cărți, fashion dar în special pentru cele de travel – pe care pur și simplu le ador. Vă invit să o urmăriți și voi pe blogul ei și să îi descoperiți stilul curgător și spumos aici.

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

February 25, 2021 at 9:13 pm

Îți mulțumesc frumos pentru cuvintele minunate, Raluca! 😘



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *