Cartile lui Ralu

Ce mai citim în weekend – Găsește puterea să mergi mai departe, Agnes Martin-Lugand

Cărțile autoarei contemporane franceze Agnes Martin-Lugand sunt întotdeauna ca o gură de aer proaspăt pentru mine și alegerea mea pentru momentele de relaxare în care îmi doresc să citesc ”ceva frumos”.

Poveștile sale sunt inteligente, dramatice, pline de pasiune și trăire și au acel je ne sais quois specific franțuzesc. Am devorat, la propriu, mai multe romane de ale ei până acum și sper să apuc să vă spun mai multe despre ele într-un articol separat pe acest blog, într-un viitor nu foarte îndepărtat.

Deși pare că respectă o rețetă, eroinele sale fiind mereu femei puternice, femei de carieră, pe care le întâlnim mereu în momente de cumpănă în viața lor personală și amoroasă, autoarea nu încetează să surprindă prin situațiil pe care le creează, profunzimea personajelor și felul în care surprinde mereu zbaterea sufletului lor.

Astăzi este vorba despre cartea ”Găsește puterea să mergi mai departe” care o are în centrul său pe Ava, proprietară de galerie de artă și extrem de pasionată de munca sa. Ea pare a duce viața perfectă, cu o carieră care o împlinește, un soț aventuros de care este îndrăgostită, doi copii frumoși și o viață socială activă.

Sursă foto: Unsplash.com

Ava a moștenit pasiunea pentru artă, dar și galeria, de la tatăl și bunicul ei (cei care au și crescut-o, mama ei fiind o hippiotă mai mult absentă în viața ei), fiind cu totul devotată acestei vieți.

Soțul ei, Xavier, medic veterinar, este cu totul absorbit de munca lui, de asemenea, mai ales că aceasta presupune uneori, pe lângă zile nesfârșite petrecute la cabinet, deplasări de câte o lună sau chiar mai mult în safari-ul african.

Deși ușor deranjată de absențele îndelungate ale lui Xavier și enormul interes pe care îl arată el față de munca sa, în detrimetrul ei și al copiilor, Ava este mulțumită cu viața ei, în care galeria, prietenii, artiștii și copiii, umplu acest gol interior.

Totul pare a merge bine în această familie franceză, până într-o seară în care, chiar în timpul celui mai important vernisaj, Ava primește un telefon sumbru care o forțează să alerge de la galerie direct la spital, unde află cumplita veste. Xavier a avut un accident foarte grav cu motocicleta, încercând să evite o biciclistă.

Din acest moment nimic nu va mai fi, așa cum va spune Xavier extrem de cinic la un moment dat, nimic nu va mai fi ”ca înainte”.

Ava este sfâșiată de durere când este pusă în fața faptului de a primi lucrurile lui Xavier de parcă ar fi fost un om mort. Ea trebuie să îndure suferința de a vedea hainele lui pătate de sânge, echipamentul său distrus de impact – dovadă irefutabilă a realității.

Iar totul devine mult mai grav în care trebuie să se confrunte cu furia familiei femeii accidentate, care îl consideră pe Xavier singurul vinovat. Realitatea nu mai poate fi negată în clipa în care Ava află că biciclista are un nume, Constance, și un soț, Sacha, iar viața și cariera ei au fost compromise pe veci de acest accident.

Ava uită de galerie și îi încredințează pe copii aproape cu totul bonei și prietenei celei mai bune, pentru a se ocupa de soțul ei, care se reface foarte lent. Din păcate, Xavier nu apreciează acest lucru și ea este foarte rănită de lipsa lui de colaborare, de lipsa lui de dorință de a se recupera și de prea puținul interes pe care îl arată ei și copiilor.

De ce este Xavier atât de obsedat să afle identitatea celei pe care a accidentat-o?

Va putea el să lase deoparte vinovăția pe care o simte și să se concentreze iar pe familia lui?

Procedează bine Ava când îi dă acestuia libertatea de a se apropia de Constance?

Ce fel de relație va exista între Ava și Sacha, odată ce furia acestuia se va mai diminua?

Își va relua Ava munca la galerie sau își va încheia cariera odată cu acest eveniment pentru a se dedica familiei?

Sursă foto: Unsplash.com

Toate acestea și multe altele sunt întrebări care apar inevitabil, pe măsură ce lectura se consumă cu repeziciune și paginile parcă zboară. Cartea mustește de intrigă, de vină, de întrebări despre ce este corect și incorect, drept și nedrept – toate aceste elemente făcând acest roman foarte captivant.

Per total, ”Găsește puterea să mergi mai departe” este o poveste frumoasă, tristă în același timp, dar plină de lecții iar mie mi-a plăcut foarte mult. Finalul este neașteptat și ne dovedește încă o dată cât de complexă este viața, cât de fine sunt liniile între moralitate și imoralitate și cât de puțin clare sunt adesea situațiile – lucrurile nefiind niciodată doar albe sau doar negre.

Voi ce mai citiți în weekend?

Sursă foto: Unsplash.com

Author

admin@eunmicsecret.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dorință

March 5, 2021