
Despre cumpărături, minimalism și cashback @CashClub
Mi-am petrecut mulți ani din adolescență și tinerețe plimbându-mă alene prin mall-uri, uneori cu scop dar, de cele mai multe ori fără, mereu căutând acel ”ceva dar nu știu ce” miraculos, care promitea fericirea. Ore întregi pierdute sorbind din ochi vitrinele, scotocind prin coșuri după produse frumoase cu preț redus și, dacă era posibil, în măsura mea (dar ăsta chiar era un adevărat miracol), vânând cele mai tari perechi de pantofi sau alte obiecte de tot felul, care se pregăteau să se alăture cuminți colecției mele mereu crescânde de ”n-am nimic”.
Cum? Nu știți colecția de ”n-am nimic” pe care o au (aproape) toate femeile? Este celebră chiar și se prezintă singură: n-am nimic de îmbrăcat/încălțat/accesorizat.
Timp mult și bani pe măsură alocați cumpărăturilor ca să ne trezim mereu în aceeași situație: privind buimace la dressingul care stă să cadă peste noi, în timp ce simțim până în adâncul sufletului că nu avem nimic de îmbrăcat. Nimic care să ne placă, cel puțin.
Vă sună cunoscut?
Oh da, vă cred, am fost regina neîncoronată a lui ”n-am cu ce să mă îmbrac”, mulți, foarte mulți ani. Între timp, lucrurile s-au schimbat mult, nu deodată, ci încet și sigur.
În urmă cu 3 ani însă, ceva s-a schimbat. A apărut fetița mea și deodată am început să bat mall-urile doar în cazuri urgente, cu pas alert (ca să mă pot întoarce repede-repede acasă pentru somn/alăptat/mâncat cum trebuie) după cu totul altceva. Vitrinele mult iubite erau deodată ignorate în timp ce căutam plină de zel măsura potrivită de scutece, o nouă suzetă, haine micuțe sau formula minune de lapte praf. Tot în această perioadă am început să cumpăr mai mult online.
Înainte, când eram la birou, pauza de masă era deseori petrecută în mall-ul din apropiere iar uneori, după program, sfârșeam tot acolo, singură sau însoțită, căutând ceva anume sau pur și simplu un obiect nou care să mă facă fericită vreo 30 de secunde și eventual o cafea scumpă după care să ”ude”noua achiziție. Da, cumpărăturile cu prietenele, trendurile și cafelele se împleteau de minune și se potriveau foarte bine cu imaginea mea de Carrie Bradshaw pe care o aveam despre mine (în capul meu).

Dar lucrurile s-au schimbat odată rămasă acasă în concediu de creștere copil. Cumpărăturile clasice și plimbările prin mall, deodată, nu mă mai atrăgeau. Nu mai aveam energie și pentru asta și, din fericire, am ales să mă cruț și să le înlocuiesc cu ceva mult mai practic: cumpărăturile online. Practic, tot ce îți dorești la o mișcare de deget distanță.
Scutece, da. Formulă, da. Cărți pentru mine, da. Cărți și jucării pentru ea, da. Cosmetice pentru amândouă, da. Totul în coș și în maximum două zile la ușă. Adevărată magie. Reușeam să le fac pe toate și toată lumea se întreba cum.
Pentru că dedodată aveam ceva timp la dispoziție (cel puțin teoretic), o parte din el am încercat să îl folosesc pentru a mă dezvolta. Am început acest blog pentru a-mi urma pasiunea pentru scris și am continuat să citesc și să mă educ. În procesul acesta de a învăța, un nou concept a dat peste mine și m-am îndrăgostit de el, nu la prima vedere dar, cu siguranță, iremediabil. Este vorba despre minimalism.

Pe scurt, minimalismul înseamnă reducerea la esențial, iar asta este diferit pentru fiecare în parte. Ceea ce ne îndeamnă acest curent să facem este să ne stabilim obiectivele și să ne respectăm prioritățile. Minimalismul a fost cel care m-a făcut să înțeleg că sesiunile nenumărate de shopping nu aduc fericirea și nici nu țin loc de terapie.
De asemenea, tot el m-a determinat să devin mai conștientă de obiceiurile mele de tot felul dar, în special, de cele de consum. Da, mimalismul m-a ajutat să transform spațiul în care trăiesc într-unul mai aerisit, mai ordonat și, implicit, mai curat. Totodată, am devenit mult mai conștientă de lucrurile pe care le aduc în el și deci, mai atentă la lucrurile pe care le cumpăr.
Cum mă ajută minimalismul să economisesc? Iată 3 lucruri pe care le iau în considerare atunci când fac cumpărături.
1.Stabilește dacă este vorba despre o dorință sau o nevoie
Suntem bombardați cu reclame toată ziua bună ziua, la televizor, pe stradă dar, cel mai mult, pe ecranele telefoanelor noastre unde, să fim sinceri, petrecem mult timp. Este ușor să ne tenteze tot felul de lucruri colorate dar, înainte de a apăsa butonul de ”Confirmă comandă” ar trebuie să ne întrebăm: avem cu adevărat nevoie de toate sau vor sfârși doar prin a ne face o gaură în buget și a strânge praf în casă fără a ne folosi cu adevărat?
O regulă a minimaliștilor experimentați spune că, dacă nu te gândeai la acel obiect înainte de-l vedea, cel mai probabil nu aveai nevoie de el și este vorba doar despre un impuls de moment. Ceea ce ne aduce la o altă recomandare, care mie îmi place foarte mult, aceea de a ne acorda un răgaz înainte de a face o cumpărătură. Exact, chiar dacă îți place ceva mult, nu-l cumpăra imediat. Mai așteaptă câteva zile și să vezi dacă încă te mai gândești la el, să știi că ți-ar folosi cu adevărat și să înțelegi care este valoarea pe care ar aduce-o în viața ta.
2.Cum te ajută acel obiect/serviciu să-ți atingi obiectivele
Minimalismul înseamnă să stabilești ceea ce este esențial pentru tine, să-ți stabilești obiective și priorități. Cum mă poate ajuta fiecare decizie de cumpărare pe care o iau să mă apropii de visul meu? De exemplu, dacă eu vreau să merg într-o vacanță și mi-am propus să economisesc pentru ea, să îmi dau banii pe haine, nu mă ajută și nu îmi va genera decât frustrare.
3.Cum pot face cumpărături într-un mod cât mai eficace?
Uneori urmăresc reducerile, alteori mă uit să văd dacă obțin un discount cumpărând mai mult și încerc să îmi folosesc toate resursele cât pot de bine. Adică, încerc să folosesc totul într-un mod eficace. Cumpărăturile pentru casă și alimente le fac, pe cât posibil, folosindu-mă de bonurile de masă și păstrând banii pentru alte lucruri, cum ar fi ieșitul în oraș sau alte achiziții nealimentare. Folosesc voucherele pe care le primesc/câștig și uneori fac un mic efort pentru a beneficia de reduceri, cum ar fi să mă abonez la un newsletter sau să postez o poză cu un obiect vestimentar achizionat pentru a beneficia de o reducere la o comandă ulterioară.

Și mai am un secret pentru cumpărături eficace.
Iar asta mă aduce la ceva ce am învățat tot cam în perioada în care am stat acasă, dar chiar nu mai știu cum sau când, și anume: am învățat un cuvânt nou. Un cuvânt care mi-a schimbat viața. O să vă învăț și pe voi. Pregătiți? Spuneți după mine: caaaashabaack. Cashback.
Ce este asta? Vreun cuvânt pentru o vrajă? Nici vorbă. Nimic mai simplu, de fapt, Cashback înseamnă bani înpoi pentru tine. Da, ai auzit bine, cumperi și primești bani înapoi.
Cum? Printr-o aplicație dedicată sau printr-o extensie a browserului, iar apoi direct în contul tău.
Cât? Depinde de cumpărătură, este vorba despre un anumit procent, în funcție de suma pe care o cheltui, de magazinul de unde cumperi și, foarte important, de aplicația de cashback pe care alegi să o folosești .
Folosesc de aproape 3 ani o aplicație de Cashback și m-am bucurat de avantajele sale. Am retras bani de câteva ori pentru că mi-am făcut multe dintre cumpărături astfel iar cel mai mult am beneficiat de bani înapoi în momentul în care am făcut plăți mai substanțiale, ca de exemplu, atunci când mi-am plătit vacanțele.
Dar cum este bine mereu să fii la curent cu ce este nou și în trend, mi-am dat seama că biata mea aplicație, care de altfel și-a făcut decent treaba până acum, nu îmi mai oferă tot ceea ce merit. Așa că am decis să o înlocuiesc cu o aplicație mai nouă, mai rapidă, care oferă acces la mult mai multe magazine și îmi oferă înapoi un procent mai mare din banii mei.
Astăzi vreau să vă spun despre CashClub, aplicația care te va învăța să îți faci cumpărăturile #farabaniaruncati.

Deci, ce presupune până la urmă această aplicație și cum îți este de folos? E foarte simplu, trebuie doar să descarci aplicația (disponibilă și pentru Android și pentru IOS) și să o folosești atunci când îți faci cumpărăturile din magazinele preferate, în doar 4 pași.

Iar dacă nu vrei să folosești (încă) o aplicație pe telefon, vestea bună este că poți să descarci o , așa că nu ai nicio scuză să nu te bucuri de bani în plus. Nu, nu, nu te speria. Este la fel de simplu. Tot 4 pași.

CashClub oferă acces la peste 800 de magazine online (cum ar fi Booking.com, Decathlon, Noriel, Answear, AboutYou, Vivre, Flanco, FashionDays, Aliexpress, Orange, Cărturești, Libris, Hervis și multe altele) așa că nu ai nicio limitare în ceea ce privește cumpărăturile tale. Tu poți comanda ca de obicei ceea ce ai nevoie și primești bani înapoi – acum nu mai ai niciun motiv să te mai plângi că nu-ți ajung banii până la salariu.
Iar dacă vrei mai mulți bani, ai o soluție la îndemână. Convinge-ți prietenii să folosească și ei aplicația și vei primi câte 30 de lei pentru fiecare utilizator nou recomandat de tine, care plasează cel puțin o comandă validă.
Pentru mine, aplicația de Cashback se integrează foarte bine în viața mea, este potrivită cu principiile mele legate de economisire și minimalism și nu mi-aș mai putea imagina viața fără ea. Sunt puține comenzi pe care nu le dau prin intermediul acestei aplicații iar datorită CashCLub acest lucru se va întâmpla din ce în ce mai rar, pentru că oferă acces la o varietate foarte mare de magazine online.
Tu ce aplicație de Cashback folosești?
Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2021.
Comments
Foarte util! Chiar mă gândeam cum să aplic minimalismul pentru shopping și uite răspunsul!!! Iar CashClub e genial!
Multumesc tare mult, Diana. Da, este. Am dat deja prima coamnda prin el.