Super Blog

Ferma noastră turistică duce tradiția mai departe – cu Frisomat

– Vreau să re-învii satul bunicilor mei! îmi aud soțul spunând într-o dimineață de weekend, în care eu m-am trezit târziu iar el lucra de multe ore deja, la biroul lui. Mă frec la ochi somnoroasă și rămân pironită în fața lui, în pijamaua mea roz cu iepurași, fără să-mi vină a crede urechilor.
– Mai spune-mi o dată, îl rog în speranța că poate nu am auzit bine.
– Vreau să re-învii satul bunicilor mei din Dobrogea. Uite, îmi spune el fluturându-și mâinile și arătându-mi spre maldărul de planuri și schițe care ocupă tot biroul, nu prea mare de altfel.

Mă apropii cu precauție și încep să studiez hârtiile. Ideea asta a lui nu este deloc nouă, mi-a mai spus despre ea de mai multe ori și am visat împreună cum vom înființa de la 0 afacerea noastră, în care vom face turism rural în frumosul sat din județul Tulcea. Am fost și eu acolo și este un loc minunat în care pădurea, râul, dealurile, chiar și casele, au rămas parcă încremenite în timp dar, din care, din păcate, tinerii au tot plecat.

Satul în care și-a petrecut soțul meu vacanțele în copilărie, în care oamenii mergeau în căruțe la pădure să culeagă floare de tei, în care se țineau hore iar oamenii se ajutau între ei, unde a mers prin pădure sub lună plină, ei bine, este schimbat acum și este prea liniște. Nu mai sunt prea mulți oameni care să mai aibă acum animale sau, cum avea bunicul lui, măgari și stupi de albine.

De multă vreme discutam despre cum am putea schimba asta și cum am putea face mai multă lume să afle despre această zonă păstrată ca colț de rai și cum i-am putea atrage pe turiștii români sau străini să îl viziteze.

Sursă foto: Arhiva personală, colaj creat cu Canva

Ne-am dori să oferim o experiență completă și aparte, prin care să re-aducem la viață tradițiile satului și viața de altădată, îmbinate desigur, cu toate beneficiile vieții moderne.

Dar una este să discuți și să visezi și alta este te apuci de lucru cu adevărat. Erau foarte multe lcururi de făcut și de care să ținem seama. Cum aveam să le facem pe toate singuri?

Erau prea multe întrebări pentru o dimineață de weekend în care nu voiam să fac nimic dar, până la urmă, am decis să îmi fac curaj. Și o cană foarte mare de cafea neagră.

– Bun, spune-mi care este planul, l-am provocat eu.
– Pentru început, aș vrea să recondiționăm 10 case din sat, cu gospodăriile aferente, în care oamenii să poată redescoperi traiul simplu dar în care să aibă condiții decente, din secolul ăsta. Adică apă curentă, electricitate, toaletă, Wi-fi – tot ce îi trebuie omului modern.

Apoi, mi-ar plăcea să avem pisici și găini în fiecare gospodărie, o mică fermă zootehnică și un centru de echitație unde oamenii să-și poată petrece timpul învățând să călărească și să fie și ponei pentru copii. O dată pe săptămână, vom organiza un târg meșteșugăresc cu meșteri populari din zonă unde turiștii să poată re-descoperi îndeletnicirile tradiționale. Desigur, toate produsele pe care le vom servi vor fi naturale și produse chiar de noi, acolo, ca pe vremuri.

– Sună foarte bine, spun eu ridicând o sprânceană. Soțul meu își făcuse bine temele.
– Și ca activități? Ce pot face oaspeții noștri ca să nu se plictisească 5-7 sau 10 zile, cât vor dori să stea la noi?
– În primul rând, vor avea preocupări în gospodărie. Se pot ocupa de găini dacă doresc, să le dea de mâncare, să adune ouăle pe care le vor mânca la micul dejun. Să bată untul sau să ajute la făcut brânză. Pot merge apoi la fermă, să vadă copiii de unde vine laptele și cum arată o vacă adevărată. Pot petrece timp la centrul de echitație, unde vor fi activități și pentru copii și pentru adulți. Vom avea stupi și ne vom distra recoltându-ne singuri mierea, în echipament adecvat, desigur.
– Apoi, a continuat el, putem organiza excursii în împrejurimi. Picnic la pădure sau chiar mai departe, putem merge la Tulcea, la Constanța, la Adam Clisi și la Gura Portiței pentru excursii de o zi.

Sursă foto: Unsplash.com și arhiva personală.
Colaj realizat cu Canva.

În timp el îmi detalia planul său, aparent fără cusur, două întrebări mari și grele, începură să mă bântuie.

– Totul sună foarte frumos și cred că va fi o idee de succes dar, avem două mari provocări din ceea ce văd eu: 1) Cum vom face cu finanțarea? Pentru că va fi nevoie de mulți bani și 2) Cum vom construi noi toate astea? Hai că să zicem că recondiționarea caselor nu este așa de complicată dar cum vom construi noi o fermă și un manej?!
– Tu de ce crezi că m-am apucat de treabă? Am găsit un sponsor!
L-am privit cum zâmbea poznaș și mi-am dat seama ce reușise să facă.
– L-ai convins pe unchiul din Canada?
– Chiar pe unchiul din Canada! mi-a confirmat el mândru. Avem banii, mi-a spus el din nou, nu care cumva să nu cred că nu este adevărat.

Bun, deci o problemă o rezolvase dar cum urma să construim noi o hala metalica pentru fermă când nu ne pricepeam deloc la așa ceva?

– Nu trebuie să-ți faci griji în privința execuției proiectelor. Am ales deja cel mai bun partner care ne va ajuta cu proiectul acesta ambițios: Frisomat.

De 25 de ani, Frisomat, o firmă româno-belgiană, construiește povești de succes în România, pentru companii. Mai exact, produce, livrează și montează hale metalice din oțel galvanizat. Structurile lor laminate la rece pot fi folosite în cele mai diverse moduri, inclusiv pentru o fermă zootehnică, un centru de echitație sau o hală de utilaje agricole – așa cum avem noi nevoie.

Sunt de încredere și au experiență destulă pentru că au construit peste 30.000 de hale în toată lumea și au o echipă de 450 de montatori, în 19 filiale. În plus, Frisomat este singurul constructor internațional care oferă o abordare integrată, acoperind cerecetarea, proiectarea, producția, livrarea și montajul.

– Am auzit de Frisomat, îi spun. Clienții lor îi vorbesc doar de bine, spun despre ei că sunt de încredere, promți și profesioniști. În plus, mai ții minte când am fost să vedem avioanele? Hangarele de acolo, pentru avioane ușoare, erau proiectate și montate chiar de ei!

– Așa este, impresionant, nu? Dacă se încumetă să livreze într-un domeniu atât de strict și precis cum este aviația, cu siguranță ne vor putea ajuta și pe noi.

– Deci, ce avem nevoie să construim cu Frisomat?

– Ei bine, de recondiționarea caselor va trebui să ne ocupăm chiar noi, la fel și de pisici, găini și restul animalelor. Dar, în rest, contăm pe ei pentru a construi arena de echitație, o fermă de vaci și sediul nostru central.

Arena de echitație de la Frisomat

Ne dorim foarte mult să avem o arenă de echitație, credem că va fi una dintre principlele atracții ale compelxului nostru turistic, pentru că nu mai există așa ceva în zonă și sigur vom atrage pasionații acestui sport din împrejurimi dar și de mai departe.

Este foarte important ca arena noastră să aibă deschideri utile până la 60m, un acoperiș în două ape cu pantă de 22° și să asigure suficientă lumină naturală, atât pentru confortul căluților dar și a personalului și a clienților. Bineînțeles,contăm pe rezistența pereților interiori din material durabil, care nu au nevoie de întreținere suplimentară și au rezistență la impact – incidente neprevăzute pot apărea mereu.

De asemenea, structura din oțel zincat asigură o calitate înaltă, durată îndelungată de viață și mentenanță facilă.

Sursă foto: Frisomat.com

Fermă de vaci de la Frisomat

O fermă de vaci, chiar și una mică, cum ne dorim noi, nu poate fi decât un proiect foarte ambițios. Dar cum am ști altfel că produsele noastre sunt ceea ce trebuie, dacă nu am controla de unde vin acestea? Iar pentru asta, este esențial să știm că laptele din care preparăm untul și brânza care vor ajunge mai târziu în bulzul servit clienților, este curat și sigur.

Cu o experiență de 40 de ani în domeniul construcțiilor de ferme de vaci, nu puteam alege un partener mai potrivit. Deisgur, ajută și că soțul este veterinar și știe exact ce le trebuie și ce nu le trebuie văcuțelor de care vrem să avem grijă.

În primul rând, va fi o hală încăpătoare, unde animalele nu vor sta înghesuite ci într-un mediu curat, uscat și ferit de curenți de aer. Vom avea nevoie de uși mari de acces dar și de un sistem ”zdravăn” de ventilație, pentru a evacua gazele periculoase provocate de dejecții.

Iar cum halele Frisomat facilitează și permit integrarea echipamentelor de ventilație și furajare, succesul este garantat. De asemenea, hala noastră va fi construită din oțel galvanizat cu Zn 275 gr/m². Acest lucru înseamnă că inclusiv în cel mai agresiv mediu (precum o fermă de vaci), toate elementele de construcție sunt protejate împotriva coroziunii.

Sursă foto: Frisomat.com

Sediul central de primire și distracție

Ultimul dar nu cel din urmă, sediul nostru central de primire și distracție – adică inima complexului nostru turistic. Locul unde clienții se vor caza, vor lua masa, își vor da întâlnire și vor desfășura activități precum biliard sau bowling, în locuri special amenajate, locul unde vor crea amintiri și își vor face cunoștințe și prieteni noi.

Ne dorim un spațiu mare, aerisit, dar compact și compartimentat. Recepția va ocupa partea din față, apoi o sală mare de mese în lateral și locurile de joacă, atât pentru copii cât și pentru adulți, în spate.

– Ei, ce spui de proiectul meu? mă întreabă soțul meu într-un final când în sfîrșit am terminat de parcurs, absobită, toate planurile pe care le-a făcut.
– Este fantastic! Propriul nostru business de familie care va îmbina tradiția cu beneficiile traiului modern și va reînvia viața satului românesc.
– Un singur lucru mai lipsește, îmi zice el încruntat. O pisicină!
– Dragule, îi spun eu râzând, dar nu ne trebuie piscină, vom duce oaspeții la scăldat!

Acest articol a fost scris pentru Spring Super-Blog 2021.

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pomul cunoașterii

March 22, 2021