Decluttering de primăvară
Primăvara este anotimpul florilor, al renașterii naturii, perioada în care celebrăm Învierea Domnului și, desigur, partea mea preferată din an. Mai ales pentru că include ziua mea, a fiicei și a mamei mele. Mai este și momentul în care, vrem nu vrem, trebuie să facem curățenia de primăvară.
Despre aceasta din urmă as vrea să vă vorbesc, mai ales că nici nu prea știu ce înseamnă. În viața mea de adult am făcut de puține ori curățenie de primăvară/sărbători și de cele mai multe ori i-am zis doar curățenie pentru că nu diferea cu nimic de cea obișnuită.
Îmi amintesc din copilărie însă că această ocazie presupunea să bati covoarele, sa scoti toată vesela din dulapuri sa o speli si să o pui la loc, la fel si hainele. Dar eu nu prea am covoare, mai degrabă covorașe, pe care oricum le curăț des iar despre veselă; ei bine, o să vă spun ceva mai încolo.
De la curățenia de primăvară la decluttering de primăvară
Ceea ce fac insa, nu neapărat sezioner, dar destul de des, este însă Decluttering. Adică activitatea aceea prin care sortăm lucrurile din casă (pe cateogrii de obiecte sau cameră după cameră sau ce metodă vreți voi să aplicați) si ne debarasam de ceea ce nu ne mai serveste.
Acesta este un lucru pe care îl fac continuu, în funcție de lucrurile care s-au mai adunat si cele la care mai sunt eu dispusă să renunț.
În urmă cu vreo 2 ani, când m-a lovit pe mine minimalismul mai tare, am facut un mare Decluttering serios care a marcat intrarea mea timidă în rândul minimaliștilor. Multe lucruri au plecat atunci pe rând, iar șocul cel mai mare nu a fost noul spațiu câștigat, ci faptul că lucrurile acelea, pe care nu le mai aveam, nici nu ne lipseau.
Ne-am dat seama de asta când concret, când soțul meu a deschis dulapul pe care îl avem pe hol, care era de obicei supra-agomerat, îngrămădit și un potențial risc de accidentare de fiecare dată când deschideai ușa. De data asta însă, era ordonat, așezasem detergenții în coșuri, prosoapele de asemenea, totul era aerisit și ordonat, scăpasem de foarte multe lucruri inutile, iar reacția lui aproximativă a fost:
– Wow, nici nu mai știu ce a fost aici înainte!
Și acest lucru mi-a dat mie de înțeles că sunt pe drumul cel bun. Până la urmă, nici nu mai conta ce fusese acolo înainte. Important era că aveam acum spațiu pentru ceea ce ne era necesar.
De atunci până acum, lucrurile au intrat în normal, am adoptat obiceiul de a face decluttering periodic dar nu la fel de masiv. Unele zone le revizuiesc mai des, altele doar la ceva timp. La cât timp? Nu știu să vă spun exact pentru că nu am un calendar. Depinde de nevoile mele și de cum mă simt. Mi se întâmplă uneori să caut ceva într-un sertar sau într-un loc anume și să realizez că s-au strâns multe prostii acolo. Acela e momentul în care mă apuc de sortat, ordonat și debarasat.
Primăvara asta am făcut din nou delcuttering, mai serios de data asta și voiam să împărtășesc cu voi ce anume am debarasat și care sunt cateogriile asupra cărora mi-am fixat atenția.
Haine micuțe
Și hainele mele și hainele fiicei mele au avut nevoie de o ”triere”, să-i zicem așa. În primul rând că Bubu a schimbat aproape total măsura la haine, aproape nicio haină pe care a purtat-o iarna asta nu-i va mai fi de folos iarna viitoare și puține haine de anul trecut îi vor mai veni vara asta. Ați prins voi ideea, nu e nimic neobișnuit pentru un copil de 3 ani – cresc foarte, foooarteee repede.
Ce am făcut cu aceste hăinuțe? Le-am donat unei fetițe de vârstă apropiată din zona noastră, care știm că are nevoie de ele și se bucură când le primește. Am cunoscut-o pe mama ei anul trecut, în preajma sărbătorilor, când am făcut Decluttering de Crăciun și am pus un anunț pe un grup local că donez hăinuțe pentru o fetiță de doi ani.
Din fericire, a fost încântată și de atunci am repetat figura de încă vreo două ori. Au ajuns la ea haine care au rămas mici, haine pe care Bubu nu le-a purtat niciodată pentru că nu i-au plăcut și păpuși pe care le-a primit cadou dar care nu i-au atras atenția, fiindcă ei îi plac mașinile, autobuzele și macaralele.
Mi se pare o soluție foarte bună să găsești pe cineva în zona ta care are nevoie de lucrurile care ție-ți prisosesc, să-l poți ajuta astfel în mod concret și încurajez acest lucru. Iar grupurile de Facebook pot ajuta foarte mult în acest sens.
Haine mai mari
Nici hainele mele nu au scăpat de ”revizie”, așa cum poate vă imaginați. Tot ceea ce n-am purtat în sezonul trecut, hainele prea vechi, care nu îmi vin așa bine și tot ce nu îmi mai place și știu că n-o să mai port – toate au trebuit să plece.
De asemenea, am mai multe rochii de ocazie care mi-au rămas mari și le-am pus deoparte pentru a le duce la modificat și sper ca asta să se întâmple în curând și să nu amân prea mult momentul.
Cred că șifonierul este locul în care tendința mea minimalistă se vede cel mai mult, pentru că am scăpat de foarte multe haine în ultimii ani și nu am mai cumpărat altele înapoi, cel puțin nu în același ritm în care obișnuiam. Pur și simplu nu mai simt nevoia să îmi cumpăr haine mereu și mă pot concentra și pe alte zone (cărți, cursuri, cosmetice mai bune, aparate de îngrijire personală etc).
Și mai este o schimbare. Când cumpăr acum, țintesc spre calitate mai bună, chiar dacă asta înseamnă că dau mai mulți bani pe unele articole. Mi se pare că este o investiție mai înțeleaptă.
Lenjerii de pat
De curând am început să investesc în lenjerii de pat mai calitative și de mărimea care trebuie, mai ales că am găsit o sursă foarte bună. Mi-au plăcut așa mult încât mi-am cumpărat vreo 3 pentru mine, de anul trecut și până acum, unde mai pui că le-am oferit și cadou. Și cum raftul cu lenjerii de pat a început să se cam aglomereze după aceste ultime achiziții, am hotărât să le donez pe cele vechi, în stare foarte bună de altfel, dar care n-au fost niciodată mărimea potrivită.
Acum nu mai trebuie să apelez la tot felul de artificii ca să nu ne trezim dormind direct pe saltea și faptul că am renunțat la articolele nepotrivite, mi se pare că a fost o idee foarte bună. Acum, orice aș alege din dulap, se potrivește – curată magie.
Vesela
Bucătăria nu a scăpat nici ea de Decluttering în perioada asta mai ales că de mult pusesem ”gând rău” dulapurilor cu farfurii, căni și pahare, unde chiar era prea mare înghesuială. Am scăpat de tot ceea ce era ciobit sau nepotrivit.
Nu știu voi, dar eu am o mulțime de cănuțe primite de la…pomeni :)) iar unele dintre acestea au plecat pentru că nu avem nevoie de așa de multe recipiente nepractice. De asemenea, soțul meu mi-a oferit o mână de ajutor și a preluat inițiativa în ceea ce privește sertarul cu tacâmuri. A păstrat doar tacâmurile ”bune” care se potrivesc între ele și a dat deoparte restul – făcându-mă tare mândră că l-am corupt și pe el.
Una peste alta, decluttering-ul de primăvară m-a făcut să ma simt reîmprospătată, plină de energie și gata să încep în forță un sezon nou.
Tu ai făcut deja decluttering de primăvară?