Minimalism

Renunțarea este bună – 4 categorii de obiecte la care poți renunța fără regrete

Minimalismul este un curent care promite să ne simplifice viața și să ne ajute să ne stabilim prioritățile, îmbunătățindu-ne astfel existența. Unul dintre principiile sale de bază, prin care se întâmplă toate magia și care mie îmi place foarte mult este renunțarea.

Sună înfricoșător, nu-i așa? Sunt de acord cu tine, mai ales că toată viața ni s-au spus lucruri rele despre asta. Cum ar fi că nu trebuie niciodată să renunți, că doar cei slabi renunță și așa mai departe. Dar este încăpățânarea o variantă mai bună? Eu cred că nu. Și mai cred că uneori este benefic să renunți.

Da, am scris bine. Minimalismul de îndeamnă să renunțăm la ceea ce nu mai aduce plus valoare în viața noastră iar acest principiu mi s-a părut de-a dreptul eliberator atunci când am început să-l înțeleg. Renunțarea este extraordinară, cere curaj, într-adevăr, dar îți întărește puterea interioară și te îndeamnă să te concentrezi pe ceea ce ești și ai vrea să devii, nu pe cine ai fost.

Și mai cred că uneori este în avantajul nostru să renunțăm. La relațiile care ne fac rău, la oamenii a căror prezență ne face să ne simțim neplăcut, la obligațiile care au devenit exact asta, la obiectele care doar ne aglomerează, la lucrurile care ne trezesc amintiri neplăcute.

Ai curajul să renunți la ceea ce nu îți mai servește și nu te mai bucură. Eu aplic acest principiu în toate ariile vieții mele. Fie că este voba de mediul digital sau de oamenii din jurul meu și astăzi vreau să împărătășesc cu voi 3 categorii de lucruri (nu doar materiale) la care cred că am putea renunța foarte bine cu toții.

Sursă foto: Unsplash.com

1. Renunță la relațiile toxice

Obișnuiam să insist să păstrez legătura cu unii oameni din jurul meu din nostalgie pentru o prietenie care fusese dar din care, în mod evident, nu mai rămăsese nimic în prezent.

Unii oameni sunt toxici iar apropierea de ei ne face să ne simțim mai mult rău decât bine. Alții nu acceptă că nu mai suntem aceeași persoană, că am evoluat. Ne tot reproșează că ne-am schimbat, tot încearcă să ne încalce limitele pe care, poate, tocmai le-am instalat.

Nu e nevoie să păstrăm relațiile care nu ne mai fac să ne simțim bine sau să insistăm să ne (re)apropiem de oameni care s-au îndepărtat.

Suntem cu toții într-o călătorie, e firesc să întîlnim tot felul de persoane. Unele vor rămâne pentru totdeauna în viața noastră, unii vor pleca și se vor întoarce, alții ne însoțesc doar o vreme. Este normal și nu este un motiv de supărare, doar de a recunoștință pentru ceea ce ne-au oferit și pentru că au făcut parte din aventura noastră.

2. Renunță la obiectele care nu te mai bucură

Jumătăți de jucării, obiecte stricate pe care ți-ai promis că le repari, bijuterii cu defecte care nu mai ajung niciodată la bijutier, haine care trebuiesc modificate dar care nu se mai întâlnesc niciodată cu doamna de la croitorie – toți le deținem și nu reprezintă decât energie care stagnează și care ne îngreunează viața din punct de vedere emoțional, ba uneori chiar și din punct de vedere fizic daca tot ne lovim de ele prin casă ocupând un spațiu pe care oricum nu-l avem.

Cel mai probabil nu mai ai nevoie de cursurile din facultate, sau cel puțin nu în format fizic, de facturi vechi sau pliante, de o mulțime de lucruri vechi pe care le-ai depozitat ”în caz că îți mai trebuie vreodată”, de dubluri din diverse obiecte sau de lucruri primite dar care nu te-au încântat nici măcar atunci.

Reciclează ce se poate recicla (hârtie, plastice, carton, electrocasnice, electronice etc,), donează ce mai este bun (eu pun obiectele pe care le am de donat pe diverse grupuri locale), fă cadouri dacă știi prieteni sau membri ai familiei care s-ar bucura de ție ce nu îți mai trebuie.

3. Renunță la hainele care nu te mai fac să te simți frumoasă

Hainele sunt ca o a doua piele, ar trebui să ne simțim bine în ele, să ne avantajeze, să ne arate în exterior la fel de minunați precum știm că suntem în interior.

Fie că este vorba de haine vechi care nu te mai avantajează, care nu îți mai vin, pe care le-au cumpărat sau le-ai primit cadou dar nu le-ai purtat niciodată sau nu le-ai mai purtat de mult timp – toate acestea nu îți mai servesc dacă nu te bucură și nu te fac să te simți bine în pielea ta.

Chiar și hainele de casă ar trebui să îți placă așa că dacă nu mai este cazul, scapă de ele fără regrete. Dacă mai sunt bune (fără rupturi, pete etc) donează-le. Dacă nu mai sunt, asta este. Eu le transform în cârpe de praf dacă au fost din bumbac dar unele nu se pretează pentru așa ceva, așa că ajung la tomberon.

Aceasta este cateogria de obiecte pe care eu o revizuiesc cel mai des, pentru că hainele și înfățișarea sunt importante pentru mine și vreau să le păstrez doar pe acelea care mă fac să mă simt bine și care îmi oferă bucurie când le port.

Sursă foto: Unsplash.com

4. Renunță la bagajul emoțional

Puloverul din liceu care s-a făcut urât și pe care nu-l mai porți, fotografii (digitale sau nu) cu foști iubiți care îți stârnesc amintiri neplăcute, mai ales dacă nu s-a terminat prea bine, cadouri care nu îți mai stârnesc amintiri frumoase – toate pot pleca din casa și mai ales din viața ta pentru a face loc noilor experiențe plăcute.

Iar în această cateogrie nu intră doar lucrurile materiale de care am amintit mai sus, ci și cele digitale, pentru că asta este perioada în care trăim. Bunicile noastre aveau cutii cu scrisori parfumate de la iubitii lor dar noi avem mailuri vechi pe care poate încă le recitim uneori când le mai găsim rătăcite prin inboxul în care (n-)am făcut decluttering. Sau avem melodii pe Youtube pe care le tot punem pe repeat, deși ne stârnesc emoții dificile și ne hărnesc durerea de care spunem că am vrea să scăpăm.

Ați înțeles voi ideea. În această categorie pot intra multe obiecte, materiale sau nu și, cred că este o ”cutiuță” pe care ar trebui să o revizuim și să o curățăm des pentru că ceea ce alegem să păstrăm acolo poate să ne ajute să mergem mai departe sau, dimportrivă, să ne țină pe loc din punct de vedere emoțional și spiritual.

În concluzie…

Renunțarea poate părea dificilă și înfricoșătoare, iar asta este ok. Poate că nu suntem pregătiți chiar acum, poate că mai avem nevoie de timp sau de lucru cu noi înșine. Importantă este dorința și, mai ales conștientizarea. Iar minimalismul mi se pare că ajută mult în acest sens pentru că ne îndeamnă să ne evaluăm constant prioritățile și obiectivele. Eu cred în proverbul care spune că pentru a primi ceva nou în viața ta, ai nevoie întâi să renunți la ceva vechi, iar asta mi se pare de-a dreptul eliberator.

Tu la ce ai renunțat recent și ți-a făcut bine?

Sursă foto: Unsplash.com

Author

admin@eunmicsecret.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zvonul

May 1, 2021