Cartile lui Ralu

Vacanță în paradis

Am ales cu mult entuziasm această carte acum ceva vreme, când am dat o comandă mai mare de pe Litera și, recunosc, am cam ales-o după copertă. De obicei nu fac chiar așa dar nici nu sunt genul care se documentează prea mult înainte, mi se pare că aș strica tot hazul achiziției. Așa că, și de data asta, am mers pe instinct. 

Vară, vacanță, timp de citit – cartea asta suna exact ca în visurile mele.

Totuși, mă așteptam la altceva. Mă așteptam la petreceri mondene, conversații spumoase stropite cu șampanie, idile romantice și ținute uimitoare. Ceea ce am și primit de la acest roman. Doar că asta constituie doar o mică, foarte mică parte. Pentru că el a fost cu adevărat peste așteptări, nu bănuiam deloc ce poveste se ascundea sub frumoasa copertă albastră. 

 Cine, ce, cum și unde

Mabel și Eve, sunt colege de cameră și (speră Mabel foarte tare), cele mai bune prietene, o fată bogată și o fată modestă, o familie extravagantă și un domeniu la țară cu multă istorie și mister, numit Winloch. Familia Winslow este o familie foarte veche, bogată și foarte atașată de tradițiile ei. Mabel, o fată dintr-o familie de mijloc, tânjește la toată strălucirea în care pare a fi învăluită familia prietenei sale. Așa că atunci când Eve o invită în vacanță aici, cu pretextul de a o ajuta să renoveze o casă veche ce îi va reveni drept moștenire la împlinirea vârstei de 18 ani, ea este foarte încântată și dornică să se integreze. 

Rând pe rând, descoperă că prietena ei i-a spus multe minciuni dar și că familia pe care o idealizează este foarte departe de ceea ce pare. Apar foarte mulți membri, unii mai ciudați alții mai binevoitori, toți tăinuind multe secrete – multe dintre ele teribile. 

Unul dintre aceste personaje este Indo, mătușa bătrână și nonconformistă pe care familia o consideră un fel de outsider. Ea este cea care o ispitește pe Mabel să caute în arhivele familiei și să descopere adevărul din spatele imaginii poleite cu aur, cu promisiunea de a-i lăsa propria casă moștenire. Din dorința de a se integra și de a nu fi alungată de la Winloch, va alege fata să răspundă provocării? 

Peisajele pe care le vedem prin ochii naratoarei sunt minunate, parcă te poartă aievea prin păduri, kilometri întregi în drumurile lungi pe care le face, te ia cu ea în spate când sare de pe stânci în apele râurilor cristaline și pe plajele pustii și sălbatice, te face să vezi și să simți atmosfera de la Winloch, căsuțele încărcate de trecut, personajele care mimează fericirea în fiecare zi. 

În plus, la Winloch sosește în vizită un alt membru al familiei, unul controversat, blamat pentru că încalcă regulile și tradițiile, fratele lui Ev, Galway. El și Mabel vor face cunoștință în cel mai neașteptat mod cu putință, dar relația dintre ei se va îmbunătăți treptat.

Mabel își dă seama că prietena ei are o aventură cu un angajat al familiei iar acest lucru nu pare a aduce nimic bun pentru nimeni, mai ales că lucrurile se vor complica foarte mult, foarte curând. Dar vor reuși ei să fugă împreună așa cum au promis? Ce va afla Mabel scrmonind printre acte și documente împreună cu Galway și ce impact vor avea aceste descoperiri? 

Este o carte foarte frumoasă, ușor de citit, cu multe pasaje neașteptate, cu un pic ce mister, un pic de dragoste dar și un pic de gotic – unele elemente mi-au amintit de seria Florile de la mansardă – o lectură perfectă pentru vacanță.

Ție ce carte ți se pare potrivită pentru o vacanță ca în paradis? 

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Drum în noapte

May 28, 2021