Cartile lui Ralu

Recomandare de lectură pentru weekend: Să ne vedem cu bine în Havana, de Chanel Cleeton

Marisol a crescut cu poveștile bunicii ei, Elisa, despre Cuba iar pentru ea, Havana este un tărâm de basm în care speră că va ajunge cândva să trăiască. Moartea bunicii sale îi oferă acest prilej căci, ultima dorință a Elisei este ca cenușa ei să se întoarcă în țara ei natală și, iat-o deci pe eroina noastră cum pornește să descopere viața pe care bunica ei a trăit-o în Cuba, până la momentul revoluției, când toată familia Perez a fugit în Statele Unite ale Americii.

Scriitoarea Chanel Cleeton a ales să ne spună o poveste romantică cu accente istorice despre Cuba, revoluție, iubire și idealuri. Cartea este foarte bine scrisă și ne poartă când în prezent, când în anii 50 pe măsură ce vocile Elisei și a lui Marisol își deapănă poveștile până la punctul în care acestea se întrepătrund și formează imaginea finală din piese mici de puzzle pe care autoarea le ticluiește cu iscusință pe măsură ce acțiunea se desfășoară.

Cuba despre care vorbește Elisa este cu adevărat un loc romantic și superb. Familia Perez este una bogată și renumită, mai ales că tatăl ei este un adevărat baron al zahărului, cu o avere pe măsură, influență în toate cercurile și susținător al regimului preledintelui Batista.

Împreună cu cele trei surori ale sale, Isabel, Beatriz și Maria, surioara cea mică, ea duce o viață privilegiată, se învârte în cele mai bune cercuri iar după școală merge la înghețată, la ceaiuri și la cumpărături. Când părinții nu sunt atenți, totuși, fetele cele mari au proprii lor prieteni și petreceri la care se duc, pe care cei mari nu le-ar aproba dacă ar afla de ele.

Sora cea mare, Isabel dar și frumoasa familiei, Beatriz, au deja iubiți pe care tatăl lor nu le-ar vrea drept gineri. Este oare rândul Elisei să le calce pe urme sau va accepta cuminte orice soț îi vor propune tatăl și mama ei?

Sursa foto: Unsplash.com

Dar Cuba înainte și după Fidel Castro, așa cum ne este înfățișată, este cât se poate de diferită iar Havana pe care o descoperă Marisol în 2017, seamănă puțin cu cea din amintirile bunicii. Este mai degrabă o ruină a capitalei mărețe pe care Elisa i-a evocat-o în povestirile sale. Cu toate astea, farmecul său romantic este puțin știrbit iar pasiunea locuitorilor săi este la fel de intensă.

Ea este invitată să o cunoscă pe prietena din copilărie a Elisei, Ana, unde va și locui pe durata călătoriei sale. Ana se va dovedi o femeie caldă, cu o inimă mare și un nepot extrem de chipeș căreia Marisol îi va rezista cu greu.

Ana îi dă lui Marisol o cutie veche a buncii, plină cu lucruri personale pe care aceasta i-a încredințat-o la fuga familiei din Cuba, în speranța că vor reveni în țara lor nu peste mult timp. Mai bine de 50 de ani mai târziu, este rândul lui Marisol să completeze spațiile libere din povestea familiei sale și să o descopere pe bunica sa așa cum nu a cunoscut-o niciodată cu adevărat.

Ce informații prețioase se ascund în teancul de scrisori?
A avut bunica un iubit revoluționar în Cuba?
Și de ce a mai plecat atunci în Statele Unite?
Ce secrete a păstrat Elisa cu ea până la moarte și ce legătură pot avea cu Marisol?

”Să ne vedem cu bine în Havana” este o poveste fără îndoială romantică, pe alocuri dramatică, plină de pasiune și presărată cu întrebări fără răspuns. Când este vorba de alegeri de viață și de moarte, tot timpul pare că orice ai alege, vei pierde altceva – cel puțin la fel de important.

Pentru mine, romanul ăsta a pus Cuba și Havana pe lista mea de locuri pe care vreau să le văd în această viață și îmi doresc să ajung acolo cel puțin o dată.

Tu ai citi(t) ”Să ne vedem cu bine în Havana”?

Author

admin@eunmicsecret.ro

Comments

June 9, 2021 at 6:30 pm

Sunt perfect de acord cu tine! E o vârstă frumoasă care are doar avantaje!
Eu, care sunt la doi pași de 40, spun că tot mai bine vine, până la un punct 😄
O seară frumoasă să ai! Te îmbrățișez 🤗Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vacanță în paradis

June 1, 2021